Dnes si můžete koupit klobásy, slaninu či uzené maso v každém obchodním řetězci či u řezníka. Když však ochutnáte například slaninu, zjistíte, že jí cosi chybí. Nemá tak dobrou chuť, jak byste čekali.
Možná je to tím, že výrobci mívají převážně zděné udírny. Jestli si troufáte tyto produkty raději vyrobit sami, určitě se neobejdete bez dřevěné udírny s kovovým podstavcem a kotlíkem mimo ni.
Jde o proces, při kterém udíte studeným kouřem. A i když je domácí uzení v domácích udírnách časově náročnější než grilování, celkový výsledek to několikanásobně vykompenzuje.
Materiál
- L-profil s rozměry 60 × 40 × 2 000 mm (2 ks)
- silnostěnné pozinkované trubky s průměrem 30 mm, s délkou 1 200 mm (4 ks)
- pozinkovaný plech s rozměry 740 × 840 mm (1 ks)
- smrková prkna o tl. 30 mm (v našem případě s různou šířkou ze zbytkového materiálu)
- smrkový hranol s rozměry 50 × 50 × 680 mm (4 ks) a 50 × 50 × 740 mm (4 ks)
- dřevěné hranoly na stříšku 50 × 50 × 2000 mm (5 ks)
- závěsné panty (2 ks)
- čepová západka s protikusem (1 ks)
- hřebíky
- žáruvzdorný pás dlouhý 3 m a hřebíky D-25 mm (20 ks)
- roxorové tyče (2 ks)
- vruty do dřeva na boční stěny 4 × 50 mm (40 ks); na panty a západku 4 × 25 mm (20 ks); na spojení stěn 5 × 60 mm (28 ks); na střešní krytinu DURA-ZINC s pryžovým těsněním
4,8 × 35 mm (30 ks) a 4,8 × 20 mm (10 ks) - kouřové koleno (3 ks)
- kouřovod průměr 125 mm (1 m)
- plechová střešní krytina s rozměry 700 × 1 200 mm (1 ks)
- starý koupelnový válec (spodní část bojleru na ohřev vody)
Nářadí
- metr, tužka, úhelník
- svářečka
- pilka na kov
- elektrická bruska
- přímočará pila
- fréza
- aku šroubovák
- kladivo
Jak zhotovit udírnu
Galerie
Kovový podstavec je vyrobený ze čtyř L-profilů (2 ks s délkou 850 mm, 2 ks s délkou 750 mm) na koncích seříznutých do úhlu 45° a následně svařených do obdélníku. K němu jsou přivařeny čtyři pozinkované trubky jako nohy. Ve středu obdélníku je vsazený plech s otvorem
125 mm uprostřed.
Na samotnou udírnu si ze smrkových prken připravte dvě boční stěny s rozměry
690 × 1 100 mm. Smrková prkna s tloušťkou 30 mm by měla být frézovaná, aby zapadla do sebe. Tím zabráníte úniku kouře.
Stejným postupem si vyrobte přední i zadní stěnu udírny s rozměry 850 × 1 400 mm. Protože udírna je ve tvaru malého domku, vrchní část obou stěn seřízněte přímočarou pilkou do tvaru stříšky.
Na vnitřní části zadní stěny je vidět zpevňovací hranoly a také hranol s rozměry
50 × 50 mm, na který se budou pokládat tyče se slaninou.
Připravené stěny udírny důkladně vybruste dohladka.
Na čelní stěně vyřízněte otvor na dvířka s rozměry 500 × 800 mm.
Ve vrchní části přední stěny vyřízněte otvor s průměrem 125 mm, kterým bude unikat kouř.
Na dvířka přišroubujte závěsy a uzamykací systém.
Na spodní část všech stěn přibijte malými hřebíky žáruvzdorný pás, který zabrání přehřívání stěn.
Na místě, kde bude stát udírna, vykopejte jámu a na betonovou desku osaďte kovový podstavec. Nohy podstavce propojte s roxorovými tyčemi a zasypte kameny do výšky 500 mm. Tím docílíte, že se udírna při silném větru nepřevrátí.
Všechny stěny osaďte do kovového podstavce, vzájemně spojte šrouby 5 × 60 mm a pořádně ukotvěte i o podstavec.
Připravte si výstupní kouřovod z kouřového kolena s průměrem 125 mm. V trubce si zhotovte klapku, kterou budete regulovat kouř na výstupu.
Vrchní část udírny zabedněte deskami a k otvoru ve stříšce přišroubujte výstupní koleno s klapkou a krytem, aby vám během deště voda nestékala do udírny.
Aby vám nad kotlíkem nepršelo, udělejte střešní konstrukci, na kterou upevněte plechovou střešní krytinu.
Litinový kotlík je v našem případě z vyřazeného koupelnového válce.
Na vrchní část kotlíku použijte plech s tloušťkou 4 mm a přímočarou pilkou vyřízněte i otvor s průměrem 125 mm a přivařte kouřovou trubku (10 cm).
Vrchní plech rozřízněte na dvě části a přišroubujte závěsy.
Připevněte držák a zadní část plechu svařte s kotlíkem. V našem případě tekutým kovem, protože kotlík je z litiny.
Pohled na otevřenou část vrchní části kotlíku, který poslouží na to, abyste mohli sypat piliny do kotlíku. Tím ušetříte dřevo.
Kotlík spojte s domkem metrovou kouřovou trubkou a dvěma koleny s průměrem 125 mm. Upevněte plechovou krytinu a nakonec upravte okolní terén. K udírně si dokupte háky na zavěšení slaniny a dvě tyčky na klobásy.
Text, foto a realizace: Štefan Vaľko
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů