Mikrovlnka bývá jedním z nejvíce používaných spotřebičů v domácnosti. Ohříváme v ní jídlo, rozmrazujeme potraviny, a někdy dokonce připravujeme kompletní pokrmy. Kvůli tomu se v ní rychle usazují zbytky jídla, které mohou nejen způsobit zápach, ale také množení nejrůznějších bakterií. Její vyčištění ale není nic složitého – většinou si vystačíte s citronem, trochou vody a obyčejnou houbičkou na nádobí.
Klasika jménem citronová šťáva
Nejjednodušší a zároveň přírodní metoda, jak se zbavit špíny i zápachu, je použití citronu. Stačí vymačkat šťávu z jednoho citronu do misky a poté přidat i zbytek citronu. Misku vložte do mikrovlnky, zapněte ji na plný výkon na 3-5 minut a nechte páru, ať se postará o zázraky. Citronová pára uvolní zaschlé nečistoty, které stačí otřít vlhkým hadříkem. Citron navíc zanechá i příjemnou svěží vůni.
Na větší špínu použijte ocet nebo jedlou sodu
Pokud je mikrovlnka opravdu hodně zanesená, pomůže vám ocet. Smíchejte dvě lžíce octa s vodou v misce a ohřívejte ji na plný výkon asi 3 minuty. Až budete misku vytahovat ven, dejte si pozor, abyste se neopařili. Poté setřete všechny uvolněné nečistoty vlhkým hadříkem. Ocet nejen odstraní špínu, ale také neutralizuje nepříjemné zápachy. Opravdu zaschlé skvrny můžete případně odstranit i jedlou sodou smíchanou s trochou vody, aby vznikla pasta, kterou nanesete na houbičku nebo hadřík.
Prevence je základ
Aby se mikrovlnka nešpinila tak rychle, používejte při ohřívání jídla poklop nebo talíř jako ochranný kryt. Tím zabráníte skřínání jídla po celém vnitřku. A pokud už něco vyteče, otřete to ihned, dokud je skvrna ještě čerstvá. Pamatujte, že prevence a pravidelné čištění je rozhodně lepší než zdlouhavé drhnutí zaschlých nečistot, které se později hůře odstraňují.
Text: Katarína Saidl
Foto: Shutterstock
Zdroj: Článek částečně vznikl pomocí ChatGPT, https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a17694/spring-cleaning-microwave-grime/