Vaření

10 ověřených receptů, ve kterých má hlavní slovo borůvka

Borůvka v koktejlu, v pohánkové kaši, v neodolatelném koláči od dědy, nebo v jogurtu? Inspirujte se ověřenými recepty.

borůvky v kovovém hrnečku
Zdroj: Shutterstock

Máte doma borůvky a nemáte představu, co z nich udělat? Trocha inspirace se vám pak jistě bude hodit.

Já ráda z borůvek připravuji různé nápoje – koktejly, limonády, ovocné vody… to je moje. Taky nesmí chybět koláč s borůvkovou náplní, který mě naučil můj děda. Vybírala jsem z mých nejoblíbenějších receptů, tak věřím, že vám budou chutnat taky.

Předem bych ještě upřesnila, že mluvím o našich malých českých borůvkách, které všichni tak milujeme a které vám při jídle obarví pusu. Kanadské borůvky, které jsou často k dostání v obchodě, jsou sice chutné, ale na tyto recepty nejsou vhodné.

Borůvkový koktejl

Koktejl z borůvek je asi ten nejednoduší recept, který tu popíšu. Přesto ale nesmí chybět, protože je vynikající a dělám ho snad po každé, kdy se k borůvkám dostanu.

  • 150 ml mléka
  • 30 g borůvek

Všechno dejte do mixéru a rozmixujte.

Jak ještě jinak připravit koktejl?

  • Přidejte do koktejlu 1 zralý banán (zralejší = sladší). Banán může být i mražený.
  • Do mixeru přidejte 2 kopečky vanilkové zmrzliny.
  • Kombinace borůvek a jiného lesního ovoce, jako jsou maliny či ostružiny, má také své čaro.
  • Zkuste levandulový sirup – borůvka si s levandulí skvěle rozumí – anebo přidejte 1/2 lžičky sušených levandulových pupenů a koktejl po rozmixování přeceďte.

Borůvková smoothie bowl

Smoothie bowl je název pro ovocnou směs z mraženého ovoce, která se nalije do misky a pěkně ozdobí. Na ozdobu se dá použít čerstvé ovoce, chia semínka, oříšky, kokos, jedlé květy nebo cokoliv, co máte po ruce. Je to chutná a zdravá snídaně, určitě vyzkoušejte.

Borůvkový bowl
Zdroj: Shutterstock
  • 200 g mraženého banánu
  • 70 g borůvek
  • 50 ml mléka nebo rostlinného mléka
  • 25 g třtinového cukru nebo jiného sladidla (volitelně)

Banán nakrájejte na kolečka a dejte zmrznout. Pak ho rozmixujte, přidejte borůvky, mléko a znova mixujte, dokud nezískáte hladkou kaši. Pro oslazení použijte třtinový cukr nebo jiné oblíbené sladidlo.

Hotovou kaši nalijte do misky, ozdobte borůvkami, strouhaným kokosem nebo loupanými konopnými semínky…jednoduše, na co budete mít chuť.

U slabších mixérů se může stát, že se ovoce rozmrazí, potom tedy dejte směs do misky a dejte ji na 30–60 minut do mrazáku. Poté promíchejte a podávejte.

Pohanková kaše s borůvkami

Výborná a velice zdravá snídaně z borůvek a pohanky. Celá příprava probíhá za studena, takže se zachovají všechny prospěšné látky. Použít můžete mléko kravské anebo rostlinné, potom bude recept veganský a bez laktózy.

kaše s borůvkami
Zdroj: Shutterstock
  • 100 g loupané pohanky (kroupy)
  • 60–80 ml mléka (pro veganskou verzi použijte rostlinné)
  • 50 g borůvek (mražené nebo čerstvé)
  • 1 lžíce chia semínek
  • třtinový cukr nebo čekankový sirup na oslazení
  • podle chuti citronová šťáva (zvýrazní chuť borůvek)
  • borůvky, chia semínka, strouhaný kokos… (na ozdobu)

Pohanku zalijte vodou a nechte jí tak přes noc. Ráno vodu vylijte a pohanku dobře propláchněte studenou vodou.

Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte na kaši. Začněte menším množstvím mléka a podle potřeby přidávejte. Můžete také přidat trochu citronové šťávy, která zvýrazní chuť borůvek.

Stejně jako u smoothie bowl můžete tuto kaši ještě ozdobit různým ovocem, semínky či oříšky.

Borůvkové smoothie ze sójového mléka

Recept na velice jednoduché smoothie z borůvek, banánu a sójového mléka. Někdy přidávám i lžíci chia semínek (mají vysoký obsah vlákniny a dodají vám energii). Pro vanilkovou chuť přidejte 1/2–1 lžičku vanilkového extraktu.

  • 250 ml sójového mléka
  • velká hrst borůvek
  • 1 banán

Vše rozmixujte.

Máte rádi kefír, ale nesmíte mléko? Tento nápoj se dá připravit i ze zakysaného sójového nápoje, což je takový sójový kefír.

Borůvková limonáda s bazalkou

Kombinace bazalky a borůvek je famózní, a proto jsem ji použila i do receptu na tuto limonádu. Limonádu připravíte z borůvek, bazalky, medu, citrónu a perlivé vody. Během chvilky máte skvělý osvěžující nápoj.

  • 200 ml perlivé vody
  • 25 g borůvek
  • 5 listů čerstvé bazalky
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z půlky citrónu

Borůvky rozmačkejte vidličkou, přidejte bazalku promnutou mezi prsty (uvolní se vůně), med, citrónovou šťávu a vše zalijte perlivou vodou. Podávejte s ledem. Pro výraznější chuť můžete limonádu připravit dopředu a nechat ji pár hodin v lednici.

Na ozdobu můžete použít kolečka citrónu nebo pár lístků bazalky.

Pokud nemáte bazalku, přidejte do nápoje lístky máty.

Borůvkový koláč pro ty, co nemají čas

Rychlý koláč s borůvkovou náplní a drobenkou. Těsto kyne až v troubě, takže bude hotový během chvilky.

Borůvkový koláč s drobenkou
Zdroj: Shutterstock

Těsto:

  • 125 g hladké mouky
  • 65 g změklé Hery
  • 60 g vlažného mléka
  • 20 g krupicového cukru
  • 1 lžička sušeného droždí (2–3 gramy)

Náplň:

  • 250 g borůvek
  • 20 g krupicového cukru

Drobenka:

  • 40 g polohrubé mouky
  • 40 g krupicového cukru
  • 20 g změklého másla

Sušené droždí a cukr rozmíchejte ve vlažném mléce. Nechte 5 minut stát. Do mísy dejte mouku, Heru, přidejte kvásek a vypracujte těsto.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte do kruhu. Opatrně ho přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Těsto můžete vyválet i rovnou na podsypaném papíru na pečení. Udělejte okraje.

Borůvky promíchejte s cukrem a nasypte do koláče.

Mouku, cukr a máslo na drobenku dejte do misky a ručně rozdrolte. Koláč posypte drobenkou. Nakonec potřete okraje rozšlehaným vejcem.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 20–25 minut. Až okraje zezlátnou, je koláč hotový.

Poznámka: Každá trouba peče jinak, proto ho raději po 15 minutách zkontrolujte.

Borůvková voda

Borůvková voda je bohatá na vitaminy, antioxidanty a rozhodně je zdravější než slazené limonády.

  • 1 litr vody
  • 100 g borůvek

Borůvky dejte do džbánu a zalijte litrem vody a nechte v lednici 4–8 hodin louhovat.

K borůvkám také můžete přidat kousky ananasu, citrónu, pomeranče nebo máty.

Nápoj „Kyselá borůvka“

Tenhle nápoj je ideální jako snídaně nebo svačina. Dá se připravit z podmáslí, kefíru i acidofilního mléka. Použít můžete čerstvé i mražené borůvky, podle toho, co zrovna doma máte.

  • 250 ml zakysaného podmáslí
  • 50 g borůvek (mražených nebo čerstvých)
  • cukr podle chuti

Vše rozmixujte, oslaďte podle chuti.

Borůvkový kefír

Ovocné kefíry mám moc ráda, nejčastěji si je dělám ke snídani. Víte, jak kefíru dodat zajímavou chuť? Přidejte do něj levandulový sirup anebo trochu citrónové šťávy.

Kefír s borůvkami
Zdroj: Shutterstock
  • 250 ml kefíru
  • 50 g borůvek
  • třtinový cukr/čekankový sirup nebo jiné sladidlo podle chuti

Vše rozmixujte a je hotovo.

Borůvky v jogurtě

Zdravá svačinka z řeckého jogurtu a borůvek. Naposledy jsem dělala hned celý plech, abych měla zásobu téhle dobroty na delší dobu.

  • řecký jogurt
  • borůvky

Borůvky napíchněte na párátko, namočte do misky s řeckým jogurtem a položte na plech vyložený pečicím papírem. Pak je vložte do mrazáku a když ztuhnou, sundejte je z papíru a přendejte do sáčku.

Borůvková „čokoláda“

Další možnost je borůvky rozložit do více menších nebo jedné větší formy, zalít jogurtem a dát do mrazáku. Já používám silikonovou formu na srnčí hřbet – nasypu do ní borůvky, zaliju jogurtem a po zmrznutí nalámu jako čokoládu.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock