Vaření

15 různých bramborových salátů

Recepty na ně nám poslal náš čtenář Jiří Míka z Karlových Varů – Staré Role. Najdete mezi nimi recepty více či méně tradiční, vedle zcela neobvyklých a dokonce i jeden bramborový salát „bez brambor“!

Po ukrajinsku s ředkvičkami

250 g vařených brambor, svazek ředkviček, 1 hlávka salátu, 2 pórky, naťová cibulka, 2 vejce uvařená natvrdo, jemně rozsekaná pažitka. Na marinádu: 100 ml kysané smetany, 3 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce citrónové šťávy, sůl, cukr

Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme na najemno nastrouhané ředkvičky, hlávkový salát na nudličky, nadrobno sekaný pórek a naťové cibulky. Směs přelijeme marinádou, promícháme a zdobíme čtvrtkami vajec.

Po maďarsku s křenem a se zelím

300 g vařených brambor, 150 g sterilovaného zelí, 40 g nastrouhaného křenu, 150 g slaniny

Na marinádu: 3 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce vody, 2 lžíce oleje, sůl, 1 lžička mleté sladké papriky

Do mísy dáme na kostičky pokrájené brambory, překrájené sterilované zelí, nastrouhaný křen. Přelijeme marinádou, připravenou z uvedených přísad. Před podáváním jednotlivé porce přelijeme na kostičky nakrájenou rozškvařenou slaninou.

Po norsku s rybou

500 g vařených brambor ve slupce, 250 g zmrazeného rybího filé, 40 g másla nebo oleje, sůl, lžíce citrónové šťávy, jemně rozsekanou pažitku, 150 g okořeněné majonézy, 2 lžíce mléka

Okořeněná majonéza: 300 g majonézy základní, 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, lžička obyčejné hořčice, lžička moučkového cukru, mletý bílý pepř, sůl, lžička worčestrové omáčky

Základní majonézu dáme do porcelánové misky a postupně vmícháme ostatní příměsi. Zmrazené filé pokapeme citrónem, posypeme rozsekanou pažitkou a necháme částečně rozmrazit. Poté rybu osušíme, osolíme a v rozehřátém tuku pečeme asi 10 minut. Necháme vychladnout. Uvařené brambory oloupeme, vychladlé nakrájíme na kostičky, přidáme na kousky rozebranou rybu a lehce promícháme. Okořeněnou majonézu rozředíme mlékem a nalijeme na rozkrájené brambory s rybou a lehce promícháme.

Po italsku s jablky

250 g vařených brambor, 250 g šunky nebo šunkového salámu 200 g sladkokyselých okurek, 80 g cibule, 100 g čerstvých nebo kompotovaných jablek, sůl, mletý pepř, lžička worcestrové omáčky, 1 lžíce octa, 400 g okořeněné nebo rajčatové majonézy

Brambory, šunku nebo salám, cibuli a jablka nakrájíme na jemné nudličky, přidáme na nudličky nakrájené, lehce vymačkané okurky. Osolíme, opepříme, pokapeme worcestrem a octem a dobře promícháme. Na závěr lehce vmícháme okořeněnou majonézu.

Čuvašský s houbami a celerem

250 čerstvých hub, 350 g vařených brambor, 1 celeru, 100 g majonézy, citrónová šťáva, sůl

Očištěné houby uvaříme v osolené vodě. Po ochlazení je nadrobno nakrájíme, přidáme k nim na nudličky nakrájené brambory, na jemném struhadle nastrouhaný celer, okyselíme, osolíme, přidáme majonézu a dobře promícháme.

Pokrovský vinegret (ruský recept)

100 g vařených brambor, 2 jablka, 80 g sušených švestek, 100 g červené řepy ve slupce, 160 g kysaného zelí, 2 – 3 stroužky česneku, 160 g majonézy, 80 g nakládaných hub, 1 vejce vařené natvrdo, sůl, petrželka, kopr

Jablka bez jádřinců oloupeme, nakrájíme na nudličky a stejně tak i brambory a červenou řepu. Přidáme nakrájené kysané zelí, utřený česnek, nadrobno posekané houby, osolíme a zalijeme majonézou, zamícháme. Zdobíme pokrájenými vejci natvrdo, vymáčenými povařenými švestkami, sekanou petrželkou a koprem.

Liptovský s václavkami

2 kg brambor, 500 g naložených václavek, 200 g naložených žampiónů, 50 g slaniny, 300 g měkkého salámu, 300 g oleje, 7 vajec, kapary, pepř, mrkev, celer, 2 jablka, 5 kyselých okurek, křen, citrón, worcester, sůl

Uvaříme zvlášť brambory, kořenovou zeleninu a vejce. Pokrájené houby usmažíme na slanině. Brambory, zeleninu, salám, okurky, oloupané jablko a vejce rozkrájíme na kostičky, přidáme olej, zakapeme citrónem a worcesterem, osolíme, opepříme, zamícháme. Nakonec vmícháme nastrouhaný křen a ozdobíme měsíčky citrónu.

Saský s polníčkem

750 g brambor, 250 g polníčku, 200 ml vývaru, 3 lžíce oleje, 50 g slaniny, 2 cibule, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce octa, worcestrová omáčka, pažitka

Připravíme marinádu: do vroucího masového vývaru přidáme olej, drobně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, ocet, lžičku worcesterové omáčky. Nalijeme na uvařené oloupané brambory na plátky a na drobně pokrájenou pažitku. Chvilku necháme stát. Přidáme drobně nakrájený polníček a promícháme. Nakrájenou slaninu rozškvaříme a nalijeme na salát. Podáváme mírně teplé.

Bavorský s cibulí

750 g ve slupce vařených brambor, 80 g cibule, 6 lžic octa, 6 lžic horké vody nebo masového vývaru, lžička moučkového cukru, sůl, mletý černý pepř, zelená petrželka

Uvařené oloupané brambory nakrájíme ještě horké na kolečka a dáme do mísy. Do hrnečku dáme horkou vodu nebo vývar, ocet, sůl, pepř, cukr, dobře zamícháme a touto marinádou, brambory ještě teplé polijeme. Potom k nim přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, lehce zamícháme a zakrytý salát postavíme do chladu. Před podáváním na stůl, posypeme salát jemně posekanou petrželkou a ozdobíme hlávkovým salátem, ředkvičkou ….

S kapustičkami a celerem

300 g vařených loupaných brambor, 300 g kapustiček z růžičkové kapusty, 1 celer,200 g majonézy, 1 cibule, sůl, pepř, cukr, ocet dle chuti, zelená petrželka, obyčejná hořčice, kečup

Kapustičky uvaříme v osolené vodě doměkka, stejně tak celer. Do hluboké mísy nakrájíme na kostičky celer, vařené brambory a přidáme okapané kapustičky. Majonézu podle chuti osolíme, okyselíme, osladíme a promícháme se salátem, který ozdobíme zelenou petrželkou. Kdo má rád salát pikantní, přidá do majonézy ještě hořčici nebo rajčatový protlak.

Okroška (s čerstvou okurkou)

250 g brambor, 400 g salátových okurek, svazek ředkviček, 1 hlávkový salát, kopr, petržel, 1 cibule, 3 vejce, 1 l smetany, sůl, cukr

Uvařené prochladlé brambory nakrájíme na kolečka. Okurky oloupeme, nakrájíme bez jadérek na kostičky, přidáme plátky ředkviček a hlávkový salát na proužky. Vmícháme sekaný kopr, zelenou petrželku, drobně nakrájenou cibuli a drobně pokrájená vejce natvrdo, sůl, cukr a kyselou smetanu. Podáváme chlazené.

S nakládanými houbami a bílým vínem

300 g ve slupce vařených brambor, 4 natvrdo vařená vejce, 100 g nakládaných hub v octovém nálevu, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 250 g okořeněné majonézy, 2 lžíce bílého vína, zelená petržel

Uvařené brambory oloupeme nakrájíme na kostičky, dáme do mísy, přidáme nadrobno rozsekaná vejce, nadrobno nakrájené houby a cibuli, osolíme, opepříme a promícháme. Okořeněnou majonézu rozředíme vínem, lehce vmícháme do salátu, rozdělíme na porce. Zdobíme jemně rozsekanou petrželkou.

Se slanečkem a jogurtem

750 g vařených brambor, 7 řezů ze slanečka, 150 g jablek, 3 lžíce oleje, 1/8 l kysané smetany nebo jogurtu, 1 – 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy, lžička worcestrové omáčky, 1 sterilovaná okurka nebo 20 g kaparů, sůl, mletý černý pepř

Jedno filé protřeme sítem do misky a za stálého míchání přidáme olej, smetanu či jogurt, ocet nebo citrónovou šťávu a worcestr. Promícháme. Zbylé slanečky a uvařené brambory na kostičky a dáme do mísy, přidáme oloupaná na kostičky pokrájená jablka, na drobno pokrájenou okurku nebo jemně sekané kapary, sůl, pepř. Promícháme a polijeme připravenou marinádou, znovu zamícháme, dáme do hlubší skleněné nebo keramické misky a postavíme do chladničky. Zdobíme hlávkovým salátem, zelenou petrželkou, vejci natvrdo, rajčaty…

S uzenáči a lososem

6 velkých brambor, 2 uzenáče, 3 jablka, 1 lžíce octa, sůl, mletý černý pepř, 3 lžíce oleje, 50 g uzeného lososa, 1 chemicky neošetřený citrón, několik snítek zelené petrželky

Brambory uvaříme doměkka, necháme je vychladnout a oloupeme. Z uzenáčů obereme maso. Jablka oloupeme a vybereme jadřinec. Brambory, uzenáče a jablka nakrájíme na kostičky. Všechny přísady dáme do mísy a zamícháme. Smícháme ocet, sůl a pepř, přidáme olej a vidličkou důkladně prošleháme. Nalijeme na salát a všechno důkladně zamícháme. Uzeného lososa nakrájíme na proužky a mřížkovitě rozložíme na povrch salátu. Citrón nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme po okraji salátu. Dozdobíme snítkami zelené petrželky.

S hovězím masem

500 g vařených brambor, 200 g vařeného libového hovězího, 3 kyselé okurky, 50 g cibule, 6 lžic vody, 8 lžic octa, 2 lžíce oleje, lžička worcestru, lžička obyčejné hořčice, sůl, pepř

Brambory oloupeme a vychladlé nakrájíme na plátky. Hovězí, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme k bramborám a promícháme. V hrnečku smícháme obyčejnou hořčici s octem, vodou, olejem, solí, worcestrovou omáčkou a pepřem. Touto marinádou salát zalijeme.

Vojenský špekáčkový

350 g špekáčků, 350 g vařených brambor, 150 g sladkokyselých okurek, 100 g cibule, 100 ml vývaru z kostky, 1/8 l octa, 2 lžíce oleje, lžička obyčejné hořčice, sůl, mletý černý pepř

Oloupané špekáčky, nakrájíme na tenká kolečka, promícháme s cibulí na kostičky, zalijeme polovičkou octa a postavíme na hodinu do chladničky. Čerstvě uvařené brambory oloupeme a na kolečka nakrájené, ještě teplé, polijeme horkým vývarem z masoxu. Do vychladlých brambor přidáme na tenká kolečka nakrájené okurky a marinované špekáčky s cibulí. V hrníčku si rozmícháme hořčici se zbylým octem, přidáme sůl, pepř a olej, dobře zamícháme a salát tímto polijeme a promícháme.

Drůbeží s jogurtem

300 g vařeného slepičího masa, 100 g vařených brambor, 50 g vařené mrkve, 50 g vařeného celeru, lžíce sterilizovaného zeleného hrášku, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce citrónové šťávy. Na marinádu: sklenička bílého jogurtu, 2 lžíce oleje, lžíce jemně nakrájené cibule, rozsekaná zelená petrželka, 2 lžičky obyčejné hořčice, lžička worcestrové omáčky

Maso, brambory, mrkev a celer nakrájíme na kostičky, přidáme zelený hrášek, sůl, pepř, pokapeme citrónem a promícháme. Do jogurtu po částech vmícháme olej, cibuli, petrželku, hořčici, worcestr a hotovou marinádu lehce vmícháme do salátu.

Extra tip:

Bramborový salát bez brambor

5 – 6 velkých moučných jablek, 1 cibule. 3 kyselé okurky, 1 – 2 syrové mrkve, lžička obyčejné hořčice, 3 – 5 lžic vařených bílých fazolí, 1 bílý jogurt

Oloupaná jablka nakrájíme na malé kostičky, přidáme strouhanou mrkev, pokrájenou cibuli, okurky, hořčici, fazole, jogurt. Promícháme a dochutíme jako bramborový salát podle chuti.

Vydáno v RPN č. 12/2011