Ať už pečete občas, nebo je trouba jedním z nejvíce využívaných spotřebičů ve vaší kuchyni, čas od času potřebuje precizní vyčištění. Nejvíce ji ohrožují připáleniny a mastnota. Ze zanedbané trouby se bude časem šířit zápach a skrz špinavá dvířka neuvidíte ani na průběh pečení, což znamená i jisté tepelné úniky při častém otevírání. Vyčistit kuchyňskou troubu přitom není vůbec tak těžké, jak se na první pohled zdá.
Dřív, než se pustíte do čištění vnitřních stěn trouby a jejích dvířek, připravte si následující pomůcky:
- staré noviny, karton nebo kus starého gumového ubrusu – tedy něco, co rozložíte do okolí trouby, aby nedošlo k zašpinění podlahy;
- měkkou houbičku, hadřík a starý zubní kartáček (na dvířka ani stěny trouby nepoužívat drsné drátěnky a kartáče, ani neodlupovat připáleniny nožem)
- ocet, jedlou sodu a citron.
Rošt a všechny plechy a pekáče, které jsou dočasně odložené v troubě, vyndejte a odložte stranou. Rošt se nejlépe čistí mimo troubu – v horké vodě se saponátem nebo s octem. Už po půlhodině se uvolní i ty nejodolnější usazeniny ve spojích roštu.
Jak vyčistit troubu bez kupovaného čističe
Ocet
Ocet se dá v domácnosti využít mnoha praktickými způsoby. Postará se o čistá okna i vodovodní baterie bez vodního kamene. Velmi účinný je též v uvolňování mastnoty z různých povrchů. Základní pravidlo pro čištění trouby zní – špína a mastnota se lépe poddají pod vlivem tepla a horké páry. S octem je výsledek ještě spolehlivější!
Návod: Do hlubšího plechu nalejte vodu a ocet v poměru 1:1 a plech vložte do trouby. Ohřev zapněte na 150–160 °C a nechte nahřívat cca 30–40 minut. V troubě by se měl vytvořit oblak páry. Troubu vypněte, nechte částečně vychladnout a ještě vlažné stěny setřete měkkým hadříkem.
Jedlá soda a ocet
Máte v troubě kromě mastnoty i silnější připáleniny? S připáleninami v troubě si dokáže výborně poradit kašička z jedlé sody (sody bikarbony).
Návod: Několik lžic jedlé sody vymíchejte s vodou tak, aby vznikla snadno roztíratelná kašička, která není příliš tekutá, jinak se neudrží na místě. Troubu zahřejte na 50–60 °C. Kašičku naneste na všechna místa s připáleninami. Je lepší pracovat v rukavicích, protože jedlá soda po kontaktu s připáleninami hnědne. Nesmí se však dostat do kontaktu s mřížkou před ventilátorem.
Kašičku aplikujte na stěny nebo dno trouby, ze záhybů se dostává jen velmi těžko. Nechte působit alespoň 6 hodin, a následně postříkejte rozprašovačem, ve kterém je smíchaný ocet s teplou vodou. Je třeba počítat s tím, že soda s octem zareaguje – zašumí a může se objevit i pěna. Následně troubu důkladně utřete dočista pomocí hadříku a vlažné vody.
Citron
Aroma octu je intenzivní a z vyhřáté trouby se rychle rozšíří do celé kuchyně. Pokud se vám taková představa nelíbí, zkuste voňavější způsob – pomocí citronu.
Návod: Dva citrony odšťavněte a citronovou šťávu smíchejte s 250 ml vody. Přelejte do misky, která je vhodná do trouby. Misku s citronovou vodou vložte do trouby a ohřev zapněte na 150–160 °C. Počkejte, než se v troubě vytvoří pára, která uvolní mastnotu a přilnuté nečistoty. Stěny trouby dočistěte houbičkou a hadříkem podle potřeby.
GALERIE
Text: Lucia Gogová/Bára Kocmánková
Foto: Isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů