Vaření

4 výtečné polévky, které vám po svátcích usnadní shazování kil

Co kdybychom vám řekli, že dieta neznamená, že musíte mít neustále pocit hladu a jíst pouze minimum věcí, ale že si můžete dopřát dobroty, po kterých nepřiberete? To zní dobře, že? My pro vás totiž máme recepty na výtečné polévky, které vám shazování kil usnadní a zároveň vás zasytí.

Kuřecí polévka se zázvorem, zázračná polévka na hubnutí, zelená detoxikační polévka, zelná polévka na spalování tuků
Zdroj: Shutterstock

Kuřecí polévka se zázvorem

Kuřecí detoxikační polévka je rychlé a chutné jídlo, které nastartuje dietu. Tato očistná polévka se skvěle hodí, když potřebujete změnit svůj stravovací plán.

Kuřecí polévka se zázvorem
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • cca 700 gramů kuřecích prsou bez kůže
  • 2 čtvrtlitry kuřecího vývaru
  • 1 velkou oloupanou a nakrájenou cibuli
  • 3 šálky růžiček brokolice
  • 2 1/2 šálku nakrájené mrkve
  • 2 šálky nakrájeného celeru
  • 1 1/2 šálku mraženého hrášku
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 3 polévkové lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného nebo rozdrceného
  • 4 stroužky česneku mletého
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/4 – 1/2 čajové lžičky drceného červeného pepře
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • sůl a pepř
  1. Velký hrnec postavte na sporák a zahřejte na střední teplotu. Přidejte olivový olej, nakrájenou cibuli, celer, zázvor a česnek. Smažte 5–6 minut do změknutí.
  2. Poté přidejte syrová kuřecí prsa, vývar, mrkev, jablečný ocet, drcený červený pepř, kurkumu a 1 lžičku mořské soli. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte více než 20 minut, dokud nejsou kuřecí prsa uvařená.
  3. Poté kuřecí maso vyjměte kleštěmi a dejte ho vychladnout na prkénko. Do hrnce přidejte brokolici, hrášek a petrželku. Pokračujte v dušení, aby brokolice změkla.
  4. Mezitím rozdrobte kuřecí prsa dvěma vidličkami a vmíchejte je zpět do polévky. Jakmile brokolice změkne, ochutnejte ji a podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte teplé.

Zázračná polévka na hubnutí

Některé diety jsou založeny na konzumaci pouze této polévky. To vám nedoporučujeme, protože musíte konzumovat také jiné potraviny, ale je pravda, že je tato polévka opravdu chutná.

Zeleninová polévka na hubnutí
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 0,5 lžičky olivového oleje, volitelně
  • 4 cibule nakrájené nadrobno
  • 2 zelené papriky, nakrájené na kostičky
  • 3 rajčata, nahrubo nakrájená
  • 1 celer, nakrájený na kostičky
  • 1 zelí, nakrájené na kousky
  • 750 ml vody
  1. Nejprve nakrájejte všechnu zeleninu a rozdělte ji do tří velkých misek: do první misky cibuli a zelenou papriku, do druhé rajčata a celer a do poslední zelí.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysoké teplotě. Přidejte na pánev cibuli a zelenou papriku a promíchejte je. Zeleninu restujte, dokud se nevyvaří voda a cibule nezačne hnědnout. Délka tohoto procesu závisí na vaší varné jednotce a velikosti pánve, ale mělo by to trvat asi 35 minut. Během vaření zeleninu každých 3 až 5 minut otočte, aby se nepřichytila, a zkontrolujte barvu.
  3. Po uvaření sundejte pánev z ohně. Do velkého hrnce dejte zelí a vodu. Dále přidejte rajčata a celer. Nakonec přidejte uvařenou cibuli a zelenou papriku. Přísady budou pravděpodobně až po okraj hrnce – to je v pořádku.
  4. Polévku zatím nemíchejte, zahřívejte ji na středně vysoké teplotě, dokud se voda nezačne vařit. V této chvíli by se zelenina měla trochu uvařit a v hrnci zmenšit a vy tak budete mít prostor pro míchání. V této chvíli snižte teplotu, aby se polévka pomalu vařila, a za občasného míchání ji vařte 50-60 minut. Polévku ihned podávejte.

Zelená detoxikační polévka (bezlepková, paleo, veganská)

Česnek a zelenina jsou lékem na všechno. V této polévce najdete obojí! Pro tělo působí výborně detoxikačně, takže vám pomůže nejen s hubnutím, ale také s vnitřní očistou.

Zelená detoxikační polévka
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 6 středních nebo 4 velké žluté cibule, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 2 omyté, ale neoloupané a nahrubo nakrájené cukety
  • 20 listů kapusty, nahrubo nasekaných
  • 2 hlavičky brokolice, nahrubo nasekané (můžete sice odříznout všechny obzvláště dřevnaté kousky, ale je skvělé, když obsahuje i stonek)
  • 8 hrnků zeleninového vývaru
  • 2 hlavičky česneku, rozmělněné
  • 1 šálek baleného koriandru (nebo čerstvého koriandru, volitelné)
  • 1 šálek balené petrželky
  • šťáva ze dvou citronů
  • 6 lžic syrového nerafinovaného kokosového oleje
  • 1/2 lžičky mořské soli
  1. Ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a za občasného míchání vařte 5 minut, poté přidejte cuketu, kapustu a brokolici a vařte dalších 5 minut.
  2. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a přikryté vařte 15–20 minut, nebo dokud brokolici snadno nepropíchnete vidličkou.
  3. Vypněte oheň, přidejte česnek a nechte odkryté 15 minut vychladnout. V případě potřeby rozmixujte po částech s koriandrem, petrželkou, citronem a mořskou solí do hladka.

Zelná polévka na spalování tuků (keto, paleo a veganská)

Zelná polévka, která je jednoduchá, má nízký obsah sacharidů, nízký obsah kalorií a je účinná při hubnutí. Vychutnejte si její nekonečné zdraví prospěšné účinky a sledujte, jak se ručička vaší váhy pohybuje směrem dolů.

Zelná polévka na spalování tuků
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje extra panenského
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velkou mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 3 stroužky česneku mletého
  • 1/2 šálku petrželky
  • 1/4 velkého zelí
  • 8 hrnků vody
  • 2 kostky veganského bujónu s kuřecí příchutí
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  1. Zeleninu omyjte, osušte a nakrájejte nadrobno. Ve velkém polévkovém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli, mrkev, celer a prolisovaný česnek. Vařte, dokud cibule nezprůsvitní a česnek nezavoní.
  2. Přidejte 8 hrnků vody. Ručně rozdrobte kostky kuřecího masa a přidejte je do hrnce. Přiveďte k varu.
  3. Přidejte nakrájené zelí, petrželku, sůl a pepř podle chuti. Polévku promíchejte, aby se ingredience spojily. Vařte na mírném ohni 30–40 minut. V případě potřeby ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte!

Zpracovala: Claudie Kornelová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: 15+ Best Soups for Weight Loss – Easy Weight Loss Soup Recipes (delish.com)