Sladkosti a dezerty často obsahují proteinu velice málo, takže věříme, že tyto sladké recepty budou vítanou volbou i pro ty, kteří se snaží zhubnout. Právě dostatek bílkovin je při hubnutí základním bodem úspěchu, a naopak sportovcům pomáhají s budováním svalové hmoty a regenerací svalů.
Kakaové proteinové řezy s tvarohem
Suroviny
- 130 g jablečného pyré
- 70 ml vody nebo mléka
- 50 g čokoládového proteinu
- 30 g ovesné mouky nebo namletých ovesných vloček
- 20 g proteinu – příchuť vanilka nebo bílá čokoláda
- 15 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 čokoládový pudink
- 1 vanička nízkotučného tvarohu
- 1 lžíce tekuté stévie
- 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
- Vajíčko rozkvedlejte a rozdělte na půl do dvou misek. Do první půlky vmíchejte jablečné pyré, rozpuštěné máslo, kypřicí prášek a vodu nebo mléko. Prošlehejte a přidejte ovesnou mouku, pudinkový prášek a čokoládový protein.
- Do misky, kde máte druhou půlku vajíčka, přidejte světlý protein (vanilka nebo bílá čokoláda), tvaroh a lžíci stévie.
- Připravte si malou zapékací formu vymazanou máslem a vysypanou hrubou moukou.
- Do formy nalijte 2/3 kakaového těsta, na ni rozložte tvarohovou směs. Pocákejte zbytkem čokoládového těsta a lehce promíchejte lžící.
- Pečte na 150 stupňů zhruba 30 minut.
Tip: Koláč chutná nejlépe lehce vychlazený.
Borůvkové proteinové lívance
Lívance nemusí být jen kalorická bomba, stačí sáhnout po těch správných surovinách. Tyhle lívance mají vysoký obsah bílkovin i vlákniny a také chutnají naprosto božsky!
Suroviny
- 45 g ovesných vloček
- 40 g veganského proteinu (například vanilka)
- asi 1/2 hrnku vody
- 1/2 čajové lžičky kypřicího prášku
- 1 malý zralý banán
- 1 čajová lžička kokosového oleje
- hrst borůvek
Postup
- Ovesné vločky smíchejte s proteinem a kypřicím práškem. Přidejte vodu, banán a rozmixujte.
- Vmíchejte borůvky a těsto je připravené.
- Rozpálenou pánev potřete troškou kokosového oleje. Nalijte na ní těsto a rozetřete do tvaru lívanců. Pečte z obou stran dozlatova.
Lívance nandejte na talíř, posypte čerstvým ovocem a případně ještě polijte jogurtem nebo arašídovým máslem.
Proteinové tyčinky s pomerančem a brusinkami
Suroviny
- 1 a 1/3 hrnku nízkotučného mléka
- 1 a 1/3 hrnku vanilkového proteinu
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 hrnku arašídového másla
- 1/3 hrnku sušených brusinek (ideálně nedoslazovaných)
- 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
Postup
- Vločky, rozpuštěné arašídové máslo a mléko smíchejte. Vytvořte hladkou směs.
- Přidejte proteinový prášek, brusinky a pomerančovou kůru a dobře zamíchejte.
- Směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte dalším pečicím papírem a dejte na noc do lednice.
- Druhý den nakrájejte na 8 tyčinek.
Čokoládové proteinové tyčinky
Milujete čokoládu? Tak tohle je přesně něco pro vás!
Suroviny
- 1/2 hrnku rozmixovaných ovesných vloček
- 1 lžíce arašídů nakrájených na kousky
- 1/4 hrnku čokoládového proteinu
- 1/8 hrnku kokosové mouky
- 1/8 hrnku holandského kakaa
- 1/2 hrnku mandlového mléka
- 50 g vysokoprocentní čokolády (na polití)
Postup
- Všechny ingredience smíchejte.
- Z těsta vytvarujte 3 tyčinky, dejte je na talíř a přeneste je na pár minut do mrazáku.
- Tyčinky polijte rozpuštěnou čokoládou a poté je dejte ještě na hodinu do mrazáku.
Tip: Tyčinky posypte mrazem sušeným ovocem, jako jsou například maliny. Anebo je posypte strouhaným kokosem či oříšky.
Jahodové proteinové tyčinky
Dáváte přednost spíše jahodám než čokoládě? Udělejte si tyčinky s chutí jahod.
Suroviny
- 1/4 hrnku jahodového proteinu
- 1/4 hrnku mandlového mléka
- 3 velké čerstvé jahody
- 3 lžíce kokosové mouky
- 1 lžíce kokosového oleje
- 40 gramů vysokoprocentní čokolády (na polití)
Postup
- Jahody rozmačkejte, přidejte kokosovou mouku, protein, mandlové mléko a rozpuštěný kokosový olej.
- Ze směsi vytvořte 4 tyčinky. Dejte je na pár minut ztuhnout do mrazáku.
- Tyčinky nakonec polijte rozpuštěnou čokoládou a ozdobte plátky jahod.
Proteinové kuličky
Tyto tyčinky mohou mít pokaždé jinou chuť, podle toho, jaký ochucený protein použijete.
Suroviny
- 100 g slunečnicových semínek
- 40 g proteinu oblíbené příchuti (například syrovátkový)
- 50 g vypeckovaných datlí
- 50 ml vody
Postup
- Slunečnicová semínka krátce opražte na suché pánvi. Nasypte je do sekáčku a rozmixujte najemno.
- Přidejte datle, opět rozsekejte. Pokud jsou datle tvrdé, je lepší je předem nechat chvíli namočit v trošce vody.
- Dále přidejte vodu, protein a znovu promixujte. Přendejte do misky, dejte odležet do lednice a poté z ní tvořte kuličky.
- Obalte je v hořkém kakau.
Smoothie s arašídovým máslem
Suroviny
- 1 hrnek sójového mléka
- 3/4 hrnku koleček mraženého banánu (asi 1 banán)
- 1/2 hrnku řecké jogurtu
- 1 lžíce hořkého kakaa
- 1 lžíce arašídového másla
Postup
Vše dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
Slané vajíčkové muffiny
Dáváte přednost slanému? Upečte si muffiny z vajíček.
Suroviny
- 4 vajíčka
- 4 plátky slaniny nebo šunky
- sůl, pepř, koření podle chuti
Postup
- Formičky na muffiny vyložte šunkou nebo slaninou. Doprostřed vklepněte vajíčko (na 1 formu dejte 1 vajíčko). Kdo chce, může ještě přidat zeleninu anebo nastrouhaný sýr.
- Osolte, opepřete.
- Pečte na 180 stupňů asi 25 minut.
Obměna:
Vajíčka promíchejte s nakrájenou šunkou, osolte a opepřete. Také můžete přidat zeleninu (například na kostičky nakrájenou kapii) či bylinky.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: katyblazcikova.cz, jsmekocky.cz., denikmalepozitkarky.cz, varilamysicka.cz