Recept na DOMÁCI PESTO
doba přípravy: 10 minut, jednoduché
čerstvá bazalka, 2 svazečky
česnek, 1 stroužek
mírně opražené piniové oříšky, 1 hrnku
extra panenský olivový olej, 2/3 hrnku
nastrouhaný parmazán, 1 hrnku
hrubozrnná sůl
- Nejprve na pánvi mírně opražte piniové oříšky. Nechte vychladnout.
- Do mixéru dejte bazalku, olej, česnek, trochu soli a opražené oříšky. Mixujte, až vznikne pyré.
- Směs přendejte do misky a smíchejte se strouhaným parmazánem.
- Jakmile je pesto hotové, naplňte ho do uzavíratelných skleniček. Skladujte v lednici.
TIP
Pesto se klasicky podává k těstovinám, ale je výborné i k dochucení mas, hub, pizzy, nebo jen tak namazané na krajíčku domácího chleba.
Foto: Isifa/Shutterstock