Vaření

Co s přebytkem jablek? Máme pro vás 5 výtečných tipů!

Urodilo se vám letos více jablek a nevíte, co s nimi? Podívejte se na naše rady a recepty, které z jablek umí vyčarovat samé lahodné dobroty, které vám vydrží pěkně dlouhou dobu.

jablka v košíku
Zdroj: Unsplash

Jablečné kůže alias ovocný papír

Ovocný papír snadno vyrobíte v troubě nebo sušičce na ovoce. Po uschnutí ho můžete skladovat v dobře uzavíratelné sklenici v podobě ruliček, a navíc se může také jednat o hezký dárek pro vaše blízké.

Jablečné kůže
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat

  • jablka
  • třtinový cukr (dle sladkosti jablek)
  • skořici, hřebíček, badyán, vanilku (dle preferencí na dochucení)

Postup

  1. Omyjte jablíčka a zbavte je jádřinců.
  2. Nakrájejte je na malé kousky a pořádně rozmixujte do podoby pyré.
  3. Povařte krátce pyré na mírném ohni za stálého míchání.
  4. Vmíchejte koření a případně i cukr.
  5. Vylijte pyré na plech vyložený pečícím papírem (ten pro jistotu potřete trochou olivového oleje) nebo na silikonovou podložku do sušičky. Směs by měla mít tloušťku 3 až 4 mm.
  6. Sušte pyré po dobu cca 9 až 11 hodin, a to při teplotě 40 až 55 stupňů.

Jablečný kompot s šípky

Jablíčkový kompot je skvělý nejen čerstvě udělaný, ale také ten zavařený. Jak na něj?

Jablečný kompot
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat

  • jablka
  • kyselinu citronovou
  • třtinový nebo jiný cukr
  • skořici celou, hřebíček
  • případně i jeřabiny nebo šípky

Postup

  1. Omyjte a oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na malé kousky.
  2. Kousky jablek ponořte do vody s kyselinou citronovou, aby jablíčka nezhnědla.
  3. Svařte nálev na kompot – na 1l vody 400 g cukru.
  4. Naplňte nakrájenými jablky zavařovací sklenice a přidejte do ních skořici, hřebíček. A pokud chcete, pak i zralé jeřabiny nebo šípky, které kompotu dodají zajímavou a svěží chuť, stejně jako pořádnou dávku vitamínů.
  5. Zavařte kompot cca 20 minut na 85 stupňů.

Jablečná přesnídávka se zázvorem

Jablečnou přesnídávku můžete buď dosladit nebo ji ozvláštnit zázvorem. Záleží jen a pouze na vaší chuti.

Jablečná přesnídávka se zázvorem
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat

  • jablka
  • kyselinu citronovou
  • třtinový cukr nebo javorový sirup (nebo jinou přísadu pro doslazení)
  • skořici, hřebíček
  • čerstvý zázvor

Postup

  1. Oloupejte jablka, vyjměte z nich jádřince a dužinu nakrájejte na malé kousky.
  2. Ponořte kousky jablek do vody s kyselinou citronovou, aby nezhnědly.
  3. Jablka slijte a rozmixujte mixérem do podoby hladkého pyré.
  4. Oslaďte a okořeňte pyré dle chuti a případně přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor.
  5. Naplňte směsí zavařovací sklenice a konzervujte cca 25 minut na 85 stupňů. Pyré můžete případně dát i zamrazit.

Jablečné chutney nejen k sýrům

Lahodné jablečné chutney si zamilujete jak k sýrům, tak třeba ke kuřecímu steaku.

Jablečné chutney
Zdroj: Unsplash

Co budete potřebovat

  • 1 kg jablek
  • cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • papriku (pálivou nebo sladkou)
  • kari koření
  • zázvor
  • hrozinky
  • sůl
  • třtinový nebo kokosový cukr

Postup

  1. Nakrájejte cibuli a přidejte k ní utřené stroužky česneku.
  2. Přidejte cibuli a česnek k nahrubo nastrouhaným jablkům a dochuťte kořením.
  3. Směs vařte asi po dobu 30 minut.
  4. Přidejte hrozinky a cukr (dle chuti) a vařte ještě 15 minut.
  5. Chutney dejte do skleniček. V této podobě vám v lednici vydrží asi 2 týdny. Můžete ho také nechat zavařit cca 15 minut na 80 stupňů.

Jablečná marmeláda s kávou

Kdo by nemiloval marmeládu – na toastu, palačinkách nebo lívancích. Vyrobit si ji můžete i z jablíček a dodat ji špetku něčeho extra, třeba kapkou kávy.

Jablečná marmeláda
Zdroj: Shutterstock

Co budete potřebovat

  • jablka
  • třtinový cukr
  • Gelfix (nebo jiný přípravek)
  • skořici, hřebíček případně i vanilku
  • kávu

Postup

  1. Oloupejte a nakrájejte jablka na menší kousky.
  2. Poduste jablka v troše vody, poté je rozmixujte dohladka.
  3. Přidejte koření, dle chuti cukr a gelfix (množství dle váhy jablek – instrukce najdete na obalu). Cukr můžete také přidat vanilkový.
  4. Přilijte ½ hrnku silné kávy.
  5. Naplňte marmeládu do skleniček, zašroubujte, obraťte dnem vzhůru a nechejte do druhého dne vychladnout.

Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock, Unsplash
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů