Jablečné kůže alias ovocný papír
Ovocný papír snadno vyrobíte v troubě nebo sušičce na ovoce. Po uschnutí ho můžete skladovat v dobře uzavíratelné sklenici v podobě ruliček, a navíc se může také jednat o hezký dárek pro vaše blízké.
Co budete potřebovat
- jablka
- třtinový cukr (dle sladkosti jablek)
- skořici, hřebíček, badyán, vanilku (dle preferencí na dochucení)
Postup
- Omyjte jablíčka a zbavte je jádřinců.
- Nakrájejte je na malé kousky a pořádně rozmixujte do podoby pyré.
- Povařte krátce pyré na mírném ohni za stálého míchání.
- Vmíchejte koření a případně i cukr.
- Vylijte pyré na plech vyložený pečícím papírem (ten pro jistotu potřete trochou olivového oleje) nebo na silikonovou podložku do sušičky. Směs by měla mít tloušťku 3 až 4 mm.
- Sušte pyré po dobu cca 9 až 11 hodin, a to při teplotě 40 až 55 stupňů.
Jablečný kompot s šípky
Jablíčkový kompot je skvělý nejen čerstvě udělaný, ale také ten zavařený. Jak na něj?
Co budete potřebovat
- jablka
- kyselinu citronovou
- třtinový nebo jiný cukr
- skořici celou, hřebíček
- případně i jeřabiny nebo šípky
Postup
- Omyjte a oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na malé kousky.
- Kousky jablek ponořte do vody s kyselinou citronovou, aby jablíčka nezhnědla.
- Svařte nálev na kompot – na 1l vody 400 g cukru.
- Naplňte nakrájenými jablky zavařovací sklenice a přidejte do ních skořici, hřebíček. A pokud chcete, pak i zralé jeřabiny nebo šípky, které kompotu dodají zajímavou a svěží chuť, stejně jako pořádnou dávku vitamínů.
- Zavařte kompot cca 20 minut na 85 stupňů.
Jablečná přesnídávka se zázvorem
Jablečnou přesnídávku můžete buď dosladit nebo ji ozvláštnit zázvorem. Záleží jen a pouze na vaší chuti.
Co budete potřebovat
- jablka
- kyselinu citronovou
- třtinový cukr nebo javorový sirup (nebo jinou přísadu pro doslazení)
- skořici, hřebíček
- čerstvý zázvor
Postup
- Oloupejte jablka, vyjměte z nich jádřince a dužinu nakrájejte na malé kousky.
- Ponořte kousky jablek do vody s kyselinou citronovou, aby nezhnědly.
- Jablka slijte a rozmixujte mixérem do podoby hladkého pyré.
- Oslaďte a okořeňte pyré dle chuti a případně přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor.
- Naplňte směsí zavařovací sklenice a konzervujte cca 25 minut na 85 stupňů. Pyré můžete případně dát i zamrazit.
Jablečné chutney nejen k sýrům
Lahodné jablečné chutney si zamilujete jak k sýrům, tak třeba ke kuřecímu steaku.
Co budete potřebovat
- 1 kg jablek
- cibuli
- 4 stroužky česneku
- papriku (pálivou nebo sladkou)
- kari koření
- zázvor
- hrozinky
- sůl
- třtinový nebo kokosový cukr
Postup
- Nakrájejte cibuli a přidejte k ní utřené stroužky česneku.
- Přidejte cibuli a česnek k nahrubo nastrouhaným jablkům a dochuťte kořením.
- Směs vařte asi po dobu 30 minut.
- Přidejte hrozinky a cukr (dle chuti) a vařte ještě 15 minut.
- Chutney dejte do skleniček. V této podobě vám v lednici vydrží asi 2 týdny. Můžete ho také nechat zavařit cca 15 minut na 80 stupňů.
Jablečná marmeláda s kávou
Kdo by nemiloval marmeládu – na toastu, palačinkách nebo lívancích. Vyrobit si ji můžete i z jablíček a dodat ji špetku něčeho extra, třeba kapkou kávy.
Co budete potřebovat
- jablka
- třtinový cukr
- Gelfix (nebo jiný přípravek)
- skořici, hřebíček případně i vanilku
- kávu
Postup
- Oloupejte a nakrájejte jablka na menší kousky.
- Poduste jablka v troše vody, poté je rozmixujte dohladka.
- Přidejte koření, dle chuti cukr a gelfix (množství dle váhy jablek – instrukce najdete na obalu). Cukr můžete také přidat vanilkový.
- Přilijte ½ hrnku silné kávy.
- Naplňte marmeládu do skleniček, zašroubujte, obraťte dnem vzhůru a nechejte do druhého dne vychladnout.
Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock, Unsplash
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů