Kuřecí burger s avokádem, červenou cibulí a modrým sýrem
Budete potřebovat
- 500 g kuřecích prsou
- 1 cibule
- 1 lžička dijonské hořčice
- 150 g zakysané smetany
- 1 lžíce kečupu
- šťáva z 1 citronu
- 1 červená cibule
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 4 burgerové housky či jiné kulaté pečivo
- 8 listů různých salátů
- 1 avokádo
- 80 g sýru s modrou plísní (gorgonzola, niva)
- sůl, koření
Kuřecí prsa nakrájíme na kostky, cibuli na menší kousky a společně nasekáme v mixéru nahrubo. Přidáme hořčici, 2 lžíce zakysané smetany, kečup a více citronové šťávy. Osolíme, okořeníme a promícháme. Navlhčíme si ruce a ze směsi vytvoříme čtyři burgery. Dáme je na hodinu do chladničky.
Cibuli nakrájíme na tenké plátky, v misce ji pokapeme citronem a odstavíme mimo. Pánev rozehřejeme a potřeme ji olejem. Burgery opékáme nejméně 5 minut z každé strany, aby na povrchu zezlátly. Rozehřejeme gril v troubě na nejvyšší teplotu. Housky rozkrojíme, spodní části potřeme zakysanou smetanou, obložíme salátovými listy. Na ně položíme burger, nakrájené plátky avokáda, cibuli a kousky sýru. Vše přesuneme na plech a vložíme na několik minut pod gril, až se sýr rozpustí. Podáváme přiklopené druhou částí housky.
Zdravá kuřecí pita
Budete potřebovat
- pita chléb
- natrhané upečené kuřecí maso (můžete použít zbytky z oběda či večeře)
- avokádo
- řecký jogurt
- ementál – plátky
- koriandrové lístky
- salátové listy
- podle chuti česneková sůl
Rozřízneme pita chléb po okraji do 3/4. Do každého chleba vložíme plátek sýru. V misce smícháme řecký jogurt a podle chuti přidáme česnekovou sůl. Směs odložíme bokem. V další misce smícháme avokádo nakrájené na menší kostky s citronovou šťávou a koriandrovými lístky. Na pánvi se silným dnem opečeme natrhané kuřecí maso dohněda a rozdělíme ho do pita chlebů. Potom maso pokapeme připraveným jogurtem a přidáme avokádovou náplň.
Necháme vychladnout v ledničce. Podáváme studené. Pokud chcete, přidejte salát, případně jinou zeleninu podle chuti.
Domácí gyros
Budete potřebovat
- 500 g kuřecího nebo vepřového masa
- 5–7 lžiček koření gyros
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
Na omáčku:
- 2 kelímky jogurtu (2x 150 ml)
- 2 okurky
- 3–4 stroužky česneku
- sůl a koření
- citronová šťáva
- 1–2 lžičky olivového oleje
- tortilly
Maso nakrájíme na proužky a posypeme směsí koření na gyros a několik hodin ho necháme odležet v chladu. Potom maso opražíme na rozpálené pánvi na trošce oleje – na kuřecí maso stačí jen pár minut a je hotové, na vepřové potřebujete trošku více času.
Připravíme si tzatziki:
Okurku nastrouháme, smícháme s jogurtem, prolisovaným česnekem, olejem a citronovou šťávou, dochutíme solí a kořením. Necháme vychladit.
Nakonec stačí vše poskládat dohromady: maso, domácí hranolky – pokud je chcete použít – zabalíme do tortilly a přidáme i omáčku. Podáváme se zeleninovým salátem.
Wrap s tuňákem
Budete potřebovat
- 4 ks celozrnné tortilly
- 150 g tuňáka z konzervy
- avokádo
- římský salát
- mrkev
- červená cibule
- dijonská hořčice
- 1 ČL limetkové šťávy
- česnekový prášek
- sůl
- mleté černé koření
- lístky koriandru
Ve větší misce smícháme vidličkou tuňáka a avokádo a suroviny rozmačkáme na pastu. Přidáme cibuli a mrkev nakrájené na malé kostky, hořčici, limetkovou šťávu, česnekový prášek, sůl, koření, nasekané lístky koriandru a pořádně promícháme. Na tortillu dáme list římského salátu, pomocí lžíce přidáme tuňákovou směs a zarolujeme.
Text: redakce
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů