Vaření

Co takhle kousek mezinárodní kuchyně? Udělejte si domácí burger, pitu, gyros nebo wrap

Aneb recepty na domácí fastfood.

kuřecí burger, kuřecí pita, gyros a wrap s tuňákem
Zdroj: iStock, Shutterstock

Kuřecí burger s avokádem, červenou cibulí a modrým sýrem

Domácí burger s kuřecím masem a avokádem
Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat

  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 cibule
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíce kečupu
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 4 burgerové housky či jiné kulaté pečivo
  • 8 listů různých salátů
  • 1 avokádo
  • 80 g sýru s modrou plísní (gorgonzola, niva)
  • sůl, koření

Kuřecí prsa nakrájíme na kostky, cibuli na menší kousky a společně nasekáme v mixéru nahrubo. Přidáme hořčici, 2 lžíce zakysané smetany, kečup a více citronové šťávy. Osolíme, okořeníme a promícháme. Navlhčíme si ruce a ze směsi vytvoříme čtyři burgery. Dáme je na hodinu do chladničky.

Cibuli nakrájíme na tenké plátky, v misce ji pokapeme citronem a odstavíme mimo. Pánev rozehřejeme a potřeme ji olejem. Burgery opékáme nejméně 5 minut z každé strany, aby na povrchu zezlátly. Rozehřejeme gril v troubě na nejvyšší teplotu. Housky rozkrojíme, spodní části potřeme zakysanou smetanou, obložíme salátovými listy. Na ně položíme burger, nakrájené plátky avokáda, cibuli a kousky sýru. Vše přesuneme na plech a vložíme na několik minut pod gril, až se sýr rozpustí. Podáváme přiklopené druhou částí housky.

Zdravá kuřecí pita

Kuřecí pita s avokádem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • pita chléb
  • natrhané upečené kuřecí maso (můžete použít zbytky z oběda či večeře)
  • avokádo
  • řecký jogurt
  • ementál – plátky
  • koriandrové lístky
  • salátové listy
  • podle chuti česneková sůl

Rozřízneme pita chléb po okraji do 3/4. Do každého chleba vložíme plátek sýru. V misce smícháme řecký jogurt a podle chuti přidáme česnekovou sůl. Směs odložíme bokem. V další misce smícháme avokádo nakrájené na menší kostky s citronovou šťávou a koriandrovými lístky. Na pánvi se silným dnem opečeme natrhané kuřecí maso dohněda a rozdělíme ho do pita chlebů. Potom maso pokapeme připraveným jogurtem a přidáme avokádovou náplň.

Necháme vychladnout v ledničce. Podáváme studené. Pokud chcete, přidejte salát, případně jinou zeleninu podle chuti.

Domácí gyros

Domácí gyros s masem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 500 g kuřecího nebo vepřového masa
  • 5–7 lžiček koření gyros
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička citronové šťávy

Na omáčku:

  • 2 kelímky jogurtu (2x 150 ml)
  • 2 okurky
  • 3–4 stroužky česneku
  • sůl a koření
  • citronová šťáva
  • 1–2 lžičky olivového oleje
  • tortilly

Maso nakrájíme na proužky a posypeme směsí koření na gyros a několik hodin ho necháme odležet v chladu. Potom maso opražíme na rozpálené pánvi na trošce oleje – na kuřecí maso stačí jen pár minut a je hotové, na vepřové potřebujete trošku více času.

Připravíme si tzatziki:

Okurku nastrouháme, smícháme s jogurtem, prolisovaným česnekem, olejem a citronovou šťávou, dochutíme solí a kořením. Necháme vychladit.

Nakonec stačí vše poskládat dohromady: maso, domácí hranolky – pokud je chcete použít – zabalíme do tortilly a přidáme i omáčku. Podáváme se zeleninovým salátem.

Wrap s tuňákem

Wrap s tuňákem
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 4 ks celozrnné tortilly
  • 150 g tuňáka z konzervy
  • avokádo
  • římský salát
  • mrkev
  • červená cibule
  • dijonská hořčice
  • 1 ČL limetkové šťávy
  • česnekový prášek
  • sůl
  • mleté černé koření
  • lístky koriandru

Ve větší misce smícháme vidličkou tuňáka a avokádo a suroviny rozmačkáme na pastu. Přidáme cibuli a mrkev nakrájené na malé kostky, hořčici, limetkovou šťávu, česnekový prášek, sůl, koření, nasekané lístky koriandru a pořádně promícháme. Na tortillu dáme list římského salátu, pomocí lžíce přidáme tuňákovou směs a zarolujeme.

Text: redakce
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů