Ze zeleniny si můžete udělat domácí vegetu, z ovoce nasušit ovocné kůže anebo si udělat skvělé zeleninové chipsy, a to ještě není všechno!
Domácí vegeta
Domácí vegeta vyrobená pouze ze zeleniny a bylinek je k nezaplacení. V té kupované totiž většinou najdete glutamát, který je zdraví škodlivý.
Na 400 g budete potřebovat:
- 1 kg mrkve
- 1 kg celeru
- 1 kg petržele
- 1/2 kg cibule
- 1/2 kg pórku
- hrst libečku
- hrst petrželky
- hrst celerové natě
- sůl
Zeleninu nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na malé kousky. Položte ji na plát sušičky nebo na plech i s bylinkami. Sušte na 50–60 stupňů, dokud nebude vše zcela vysušené. Pak zeleninu rozmixujte se solí na jemný prášek.
Skladujte v uzavřené nádobě.
Tipy pro přípravu
- Pro pikantnější chuť přidejte papriku a česnek.
- Celerovou nať lze nahradit pažitkou.
- Místo zeleniny lze použít i očištěné odřezky a slupky z mrkve, petržele a celeru, které nasušíte s bylinkami a rozmixujete na prášek.
- Vegetu je možné vyrobit i bez soli.
Použití: k ochucení zeleninových polévek a pokrmů, luštěninových jídel, omáček, nádivek apod.
Zeleninový bujon v kostce
Budete potřebovat celkem 900 g zeleniny v tomto složení:
- 1 větší oloupaná brambora
- 2 větší oloupané mrkve
- 1/2 velké oloupané cibule
- 1 středně velká neoloupaná cuketa nebo 2 menší
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 50 g očištěné bulvy celeru
Druhy zeleniny lze zvolit podle vašeho uvážení a možností, jen je třeba dodržet množství 900 gramů.
- 1 lžíci olivového oleje
- 120–150 g soli
Do větší pánve nalijte lžíci olivového oleje. Zeleninu nakrájejte na menší kousky a smažte na rozpáleném oleji 10 minut, občas promíchejte. Pak přidejte sůl. Zelenina pustí šťávu, proto je jí třeba vařit dalších 10 minut, aby se část odpařila.
Poté zeleninu rozmixujte na kaši, vraťte ji opět na sporák a redukujte 10–15 minut. Vzniklou hmotu vyklopte na kus alobalu. Urovnejte ji do obdélníkového tvaru – přibližně 28 × 18 × 1,5 cm a nožem rozdělte na 24–28 kostek.
Po vychladnutí tác s nezakrytým bujonem nechte zamrazit do druhého dne. Druhý den bujon nalámejte na předznačené kostky a zabalte do nastřihaných kousků alobalu. Naskládejte do dózy a skladujte v mrazáku.
Použití: 1 bujon přidejte na 1,5 litru vody.
Zeleninový bujon ve skleničce
Budete potřebovat
- 1 kg mrkve
- 900 g kapusty
- 600 g petržele (kořen)
- 400 g cibule
- 500 g kedlubny
- 250 g másla
- 100 g petrželové nati
- 100 g celerové nati
- 200 g soli
- 60 g celeru
- 60 g česneku
Zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kousky, dobře promíchejte. V hrnci o objemu 4 litry rozpusťte kostku másla. Poduste na něm zeleninu po dobu 10 minut a poté rozmixujte. Přidejte sůl, nechte ji rozpustit. Plňte do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a hned otočte dnem vzhůru.
Dávkování: Do polévky pro 4 osoby dejte přibližně 1 polévkovou lžíci.
Bujon uchovávejte v lednici.
Pro veganskou verzi nahraďte máslo olivovým či jiným olejem anebo použijte rostlinné máslo.
Přečtěte si také tipy, jak zpracovat ůrodu ovoce
Batátové chipsy
Budete potřebovat
- batáty
- sůl
- rozmarýn
Batáty nakrájejte na tenké plátky, prosolte a prokořeňte s rozmarýnem. Upečte je v troubě anebo v mikrovlnce na talíři vyloženém pečicím papírem (trvá to asi 4 minuty).
Řepové chipsy
Budete potřebovat
- 4 střední řepy
- 2 lžičky olivového oleje
- špetka soli
- špetka pepře
Řepy omyjte, ale neloupejte. Nakrájejte je na tenké plátky, které promícháte s olivovým olejem. Osolte a opepřete. Pečte na 180 stupňů 10 minut, otočte a pečte dalších 5–10 minut.
Sladké mrkvové chipsy
Budete potřebovat
- 1 mrkev
- 1/2 lžíce kokosového oleje
- špetka soli
- 1/2 lžičky mleté skořice
Mrkev nakrájejte na kolečka. Smíchejte s rozehřátým kokosovým olejem, skořicí a solí. Vyskládejte na plech tak, aby se kolečka nepřekrývala a pečte 10–12 minut.
Kořeněné mrkvové chipsy
Budete potřebovat
- 2 mrkve
- 1/2 lžíce rozehřátého kokosového oleje
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- špetka soli
- špetka kajenského pepře
Mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Smíchejte s olejem a kořením. Vyskládejte na plech a pečte 10–12 minut
Špenátové chipsy
Budete potřebovat
- 2 hrnky čerstvého listového špenátu
- 1 lžíce olivového oleje
- italské koření (nějaký mix anebo oregano a bazalku)
- špetka soli
Špenát promíchejte v míse s olivovým olejem, kořením a solí. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 8 minut.
Zpracování bylinek
Prosolení
Bylinky zakonzervované solí neztrácí barvu ani se nijak nekazí. Pokrmy, kde tyto bylinky použijeme, již nesolíme.
Do sklenice vrstvěte 4 díly bylin na 1 díl soli, mírně pěchujte. Bylinky s většími listy nakrájejte.
Uchovávejte na chladném suchém místě.
Nakládání
Naložením v oleji nejen uchováte bylinky, ale také ochutíte olej či ocet, ve kterém budou. Skleničky uchovávejte na chladném tmavém místě. Bylinky nesmí vyčnívat nad hladinu, jinak se začnou kazit.
Byliny naložte do oleje či octa. Uložte na chladné tmavé místo. Po 14 dnech přeceďte.
Chcete-li bylinky v oleji/octu ponechat, použijte sušené namísto čerstvých.
Zmražení
Jednoduchý a rychlý způsob. Natrhejte si co nejčerstvější byliny (ideální doba k trhání je ráno). K mražení se hodí byliny s většími listy, jako je máta, libeček, petrželka nebo pažitka s křehkými stvoly.
Jak na to: Nasekejte je nožem, nastříhejte nůžkami nebo větší svazky posekejte v robotu. Hromádky směsi rozdělte do tvořítka na ledové kostky. Zalijte čistou vodou a vložte do mrazáku. Po zmrznutí vyklopte a přendejte do dózy.
Chlazení
Je to krátkodobý způsob. V lednici vám vydrží asi týden. Byliny vložte do plastové krabičky nebo mikrotenového sáčku, postříkejte mlhou z rozprašovače. Krabičku lze přikrýt, ale ne úplně, aby k ní mohl vzduch. Vložte je do přihrádky na zeleninu ve spodní části lednice.
Sušení
Byliny sušte na suchém, teplém, větraném místě. Další možnost je v mikrovlnné troubě. Byliny zabalíte do ubrousku a sušíte na max. 4 minuty při plném výkonu.
Chilli prášek
V obchodě se prodávají různé druhy chilli ve formě prášku. Mnohem více se ale vyplatí si tyto prášky udělat doma. Buď si můžete chilli koupit na trhu, anebo vypěstovat na zahradě.
Jaké chilli použít?
Záleží na vás, jestli chcete něco slabšího, nebo silnějšího. Mezi slabší se řadí papričky Chipotle, Jalapeňo nebo Kajenské. Sama mám doma asi 30 druhů chilli prášků, které střídám.
Chilli papričky zbavte stopky, podélně rozkrojte a vyndejte semínka. Rozložte je do sušičky a sušte 12 hodin na 45 stupňů. Usušená paprička se při ohnutí zlomí.
Hotové papričky rozmixujte na prášek. Chilli prášek přesypte do dózy.
Doporučuji jednotlivé prášky označit jménem papričky, abyste věděli, o jaký druh chilli se jedná.
Petrželové pesto
Budete potřebovat
- hrst petržele
- hrst vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
Vše kromě oleje rozmixujte. Zakápněte olejem a je to.
Pesto z libečku
- 100 g slunečnicových semínek
- 3 hrsti libečku
- 2 stroužky česneku
- olej
- sůl
Vše kromě oleje rozmixujte. Nalijte do sklenice a zakápněte olejem.
Kde pesto využít? Nejlépe chutná na rozpečené bagetě a se zeleninou a sýrem. Pesto můžete použít také na těstoviny nebo k dochucení pokrmů či ryb.
Libečkový prášek
Čerstvě natrhaný libeček rozdělte do sušičky. Většinou ho nechávám na stonku a otrhám až po usušení (jde to pak snadněji). Sušte na 45 stupňů asi 12 hodin. Zkuste ohnout jeden list, a pokud praskne, můžete sušení ukončit.
Ihned přendejte do mixeru nebo elektrického mlýnku a rozmixujte na prášek.
Použití: Do polévky, omáček, vývarů, na výrobu domácího bujonu či různých mixů koření. Prášek má velice silné aroma, proto ho dávkuje po troškách.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: jimejinak.cz, spektrumzdravi.cz, varimesmarcelou.cz, mlsnavarecka.cz, carujeme.cz, cestabylin.cz, vimcojim.cz, zijemehomemade.cz