Poradna Zahrada

Hořká pihovitost jablek: Jak proti tomuto onemocnění postupovat?

Dotaz: Letošní sklizeň jablek začala poněkud dřív. Na některých odrůdách pozoruji silné poškození v podobě hnědých prohloubených skvrn, které zasahují až do dužniny. Poraďte, jak proti tomuto onemocnění postupovat a můžu takové plody skladovat? Přemek P., Ústí nad Orlicí

horka pihlovitost jablk

V době dozrávání nebo v průběhu skladování se na plodech objevují mírně propadlé skvrny. Pod poškozenými místy jsou ostrůvky tmavě zbarveného pletiva hořké chuti. Takto napadené plody jsou hořké, a naprosto nevhodné pro skladování. Náchylné k onemocnění jsou především odrůdy Coxova, Dukát, Šampion, Rubín ad..

Příčinou onemocnění je narušení metabolismu uhlohydrátů a následně vodního režimu v důsledku nedostatku vápníku v plodech. Výskyt ovlivňují i povětrnostní a půdní podmínky a nevyrovnaná výživa, především nadbytek dusíku a draslíku. Vznik onemocnění předcházíme vyrovnanou výživou a především přihnojení vápníkem na listy a vyvíjející se plody přípravkem Kalkosol (chlorid vápenatý) nebo Wuxal kalcium. Ošetřuje se od června 4-6x v 10ti až 14ti denním intervalu.

Text a foto: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva


Zeptejte se

Na otázky odpovídají odborníci s mnohaletou praxí v oboru zelinářství, ovocnářství, okrasné zahrady či bioochrany. Otázky pište na poradnarpn@jagamedia.cz