Sladké a šťavnaté jablečné pohoštění
65 minut ♦ 4–6 osoby ♦ středně těžké
- forma na muffiny na 12 ks
- mleté mandle, 100 g
- cukr, 75 g
- špetka soli
- vejce, 1 ks
- rozpuštěné máslo, 1 lžíce
- lístkové těsto, 2 balíčky
- středně velká jablka, 4–5 ks
- moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vymastíme máslem.
Náplň připravíme z mletých mandlí, cukru, špetky soli, vejce a tekutého másla – suroviny vymícháme na krémovou masu.
Jablka umyjeme, překrojíme na poloviny, jádřince odstraníme a nakrájíme na plátky – asi 2 mm silné, aby se daly překládat. Aby jablka nezhnědla, pokapeme je citronovou šťávou.
Oba kusy lístkového těsta nakrájíme na 6 proužků (dohromady 12) a potřeme je mandlovou náplní.
Nakrájené poloviční plátky jablek poklademe na těsto. Jablka překládáme v horní třetině tak, aby přesahovala okraj těsta. Těsto s jablky svineme do tvaru růžiček, dáme do formy na muffiny a pečeme dozlatova při teplotě 180 °C asi 40 min.
Podáváme vychlazené a posypané moučkovým cukrem.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock