Vaření

Jablkové růžičky s mandlovým krémem

Jednoduchá příprava a přitom velmi efektní. Vyzkoušejte si připravit vynikající růžičky z listového těsta. Zvládnou to i děti.

jablkové růžičky

Sladké a šťavnaté jablečné pohoštění

65 minut ♦ 4–6 osoby ♦ středně těžké

  • forma na muffiny na 12 ks
  • mleté mandle, 100 g
  • cukr, 75 g
  • špetka soli
  • vejce, 1 ks
  • rozpuštěné máslo, 1 lžíce
  • lístkové těsto, 2 balíčky
  • středně velká jablka, 4–5 ks
  • moučkový cukr na posypání

jablkové růžičky

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na muffiny vymastíme máslem.

Náplň připravíme z mletých mandlí, cukru, špetky soli, vejce a tekutého másla – suroviny vymícháme na krémovou masu.

Jablka umyjeme, překrojíme na poloviny, jádřince odstraníme a nakrájíme na plátky – asi 2 mm silné, aby se daly překládat. Aby jablka nezhnědla, pokapeme je citronovou šťávou.

jablkové růžičky

Oba kusy lístkového těsta nakrájíme na 6 proužků (dohromady 12) a potřeme je mandlovou náplní.

Nakrájené poloviční plátky jablek poklademe na těsto. Jablka překládáme v horní třetině tak, aby přesahovala okraj těsta. Těsto s jablky svineme do tvaru růžiček, dáme do formy na muffiny a pečeme dozlatova při teplotě 180 °C asi 40 min.

Podáváme vychlazené a posypané moučkovým cukrem.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock