Mytí sporáku nemusí být vaše oblíbená činnost. Když už je to ale nutné, pojďme se podívat na to, jak to udělat rychle a efektivně. Každý typ sporáku vyžaduje specifický přístup k čištění.
Plynový sporák
Sundejte hořáky a grilovací desku, pokud jsou odnímatelné. Namočte je do teplé vody s čisticím prostředkem. Povrch sporáku vyčistěte jemnou houbičkou namočenou v teplé vodě s čisticím prostředkem. Hořáky a desku opláchněte a nechte vyschnout. Poté vše zpět namontujte. Pro lesk použijte speciální čisticí prostředek na nerezovou ocel.
Elektrický sporák
Před čištěním sporák vypněte a nechte zcela vychladnout. Povrch očistěte jemnou houbičkou namočenou v teplé vodě s čisticím prostředkem. Sporák musí být před zapnutím zcela suchý. Pro lesklý povrch použijte čisticí prostředek na nerezovou ocel.
Sklokeramický sporák
Na tomto typu sporáku je vidět téměř vše, takže pravidelná údržba je nezbytná. Sporák musí být studený (varné zóny zůstávají i po vypnutí nějakou dobu horké). Na čištění použijte speciální čisticí pastu pro sklokeramiku. Naneste ji na povrch a jemně otřete hadříkem nebo houbičkou. Poté opláchněte a vysušte.
Keramický sporák
Povrch musí být studený. Pro čištění použijte speciální čisticí prostředek na keramický povrch. Naneste ho, nechte několik minut působit a poté otřete měkkým hadříkem nebo houbičkou. Sporák bude zase zářit jako nový.
Další možností je sáhnout po doma dostupných surovinách a použít je k čištění. Dosáhnete skvělých výsledků za pár korun. Dělaly to už naše babičky, tak je pojďme následovat 😊.
Ocet a jedlá soda
Z octa a sody vytvořte pastu – stačí je smíchat v poměru 1:1. Pastu naneste na povrch sporáku a nechte působit 15-20 minut. Poté jemně otřete a opláchněte vodou. Ocet a soda odstraní nečistoty a mastné skvrny.
Citronová šťáva
Vymačkejte citronovou šťávu a naneste na povrch sporáku. Nechte působit až 30 minut, poté otřete a opláchněte. Citronová šťáva také skvěle čistí mřížky – nastříkejte je šťávou a nechte přes noc působit. Ráno opláchněte. Šťáva z citronu rozpouští tuk a zanechá příjemnou vůni.
Vařící voda
Nalijte ji opatrně na usazené skvrny. Nechte působit a změkčit nečistoty, poté otřete houbičkou. Horká voda změkčí a odstraní ztuhlé nečistoty.
Horký ručník
Zbavte se skvrn od mléka nebo omáčky. Povrch nastříkejte octem nebo potřete citronovou šťávou, posypte jedlou sodou a zakryjte horkým vlhkým ručníkem. Nechte působit 15 minut a poté smyjte.
Ocet a sůl
Do nádoby s půl litrem horkého octa přidejte 6 lžic soli. Rozmíchejte a přelijte do rozprašovače. Směs nastříkejte na sporák, nechte působit půl hodiny a setřete. Ocet dezinfikuje a sůl pomůže odstranit zaschlé nečistoty.
Prášek do pečiva
Smíchejte prášek do pečiva s peroxidem vodíku. Nebo postříkejte celou plochu varné desky octem a na něj rovnoměrně nasypte prášek do pečiva. Směs začne reagovat a šumět. Nechte 15 minut působit a poté setřete.
Citron a sůl
Na mastnotu nasypte sůl a polovinou citronu začněte třít dané místo, dokud mastnota nezmizí.
Šťáva z citronu a jedlá soda
Smíchejte 3 lžíce jedlé sody s 5 lžícemi citronové šťávy. Pastu naneste na hořáky a nechte 15 minut působit. Poté setřete vlhkým hadříkem. Dávejte pozor, aby se pasta nedostala do otvorů a nepoškodila průchod plynu.
Jedlá soda se solí a vodou
Smíchejte 2 lžíce jedlé sody, 1 lžíci soli a 3 lžíce vlažné vody. Pastu naneste na mastný povrch a nechte zaschnout, poté omyjte.
Olej, jedlá soda a sůl
Ideální na čištění mřížek: Smíchejte 2 lžíce jedlé sody, 1 lžíci hrubozrnné soli a 1 lžíci rostlinného oleje. Pastu podle potřeby zřeďte kapkou vody. Naneste na mřížku a nechte 15 minut působit, poté vydrhněte houbičkou. Kombinace jedlé sody a soli je šetrná k povrchu desky.
Jak se o sporák starat
- Odstraňte omáčku, olej, vodu z brambor a jiné skvrny ihned po každém vaření.
- Před vařením otřete prach z desky.
- Pravidelně varnou desku čistěte, jinak zkrátíte její životnost a může dojít ke zkratu.
- Nikdy nepoužívejte drátěnku, nůž nebo jiné ostré předměty.
- Na hodně připečené nečistoty použijte škrabku určenou pro sklokeramiku.
- Jemné škrábance odstraníte pastou z jedlé sody a vody nebo zubní pastou.
- Při vaření vždy zapínejte digestoř, která zachytí výpary a mastné částice.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.ohayno.cz www.dumazahrada.cz www.denik.cz