Vaření

Jak se nastartovat do nového dne aneb 5 receptů pro zdravou a výdatnou snídani

Snídaně je základ dne. Proto by nám měla dodat spoustu energie, vitamínů a minerálů, abychom své tělo hezky nastartovali. Proto jsme si pro vás připravili hned několik tipů a zajímavých receptů, jak si takovou zdravou snídani připravit, a ještě si skvěle pochutnat.

Chia puding, pečené ovesné vločky, francouzský toast, frittata, rybičková pomazánka
Zdroj: Shutterstock

Pudink s chia semínky a ovocem

Jeho přípravu zvládnete raz dva, necháte ho “odpočívat” přes noc v lednici a ráno si na něm můžete pochutnat.

Pudink s chia semínky a ovocem
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 200 ml mléka
  • 8 lžiček semínek chia
  • ovoce, oříšky nebo džem
  • špetka skořice
  • javorový nebo agávový sirup

Postup:

  1. Dejte do misky mléko spolu se skořicí a sirupem.
  2. Přidejte chia semínka promíchejte.
  3. Misku přikryjte a uložte na hodinu odpočívat do ledničky.
  4. Vyndejte misku, směs opět promíchejte a nechejte v ledničce odpočívat až do rána.
  5. Ke snídani si dejte pudink do skleniček nebo misek a na jeho povrch si nekrájejte nebo nasypejte vaše oblíbené ovoce, džem nebo oříšky podle chuti.

Svěží rybičková pomazánka s jarní cibulkou

Tu “klasickou” rybí pomazánku známe už ze školky, ale co si ji trochu vylepšit?

Rybičková pomazánka s jarní cibulkou
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • plechovka sardinek ve vlastní šťávě
  • přírodní pomazánkové máslo
  • 1 vejce uvařené natvrdo
  • jarní cibulka
  • lžička hořčice
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Okapané sardinky dáme do misky, rozmačkáme je vidličkou a smícháme s pomazánkovým máslem,
  2. Přidáme nakrájené vejce uvařené natvrdo, nasekanou jarní cibulku a hořčici. Vše pečlivě promícháme.
  3. Podle chuti přidejte sůl a pepř a pomazánku si vychutnejte na toastu nebo krajíci chleba.

Francouzský toast s ovocem

Tuhle lahodu si dopřejete v klasický pracovní den i o víkendu. Uvidíte, že vám zlepší každé ráno.

Francouzský toast s ovocem
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • 1 a ½ hrnku mléka
  • 2 vejce
  • pečivo (světlý toast, vánočku nebo Zopf)
  • skořice, kardamon
  • špetka mořské soli
  • javorový sirup
  • ovoce

Postup:

  1. Rozšlehejte v misce vejce s mlékem, kořením a špetkou soli.
  2. Namočte ve směsi na plátky nakrájené pečivo po obou stranách tak, aby bylo důkladně prosáklé.
  3. Dejte prosáklé plátky pečiva na nepřilnavou pánev. Z každé strany je nechejte 1 až 3 minuty na mírném ohni osmahnout, dokud nebudou mít krásně zlatavou barvu,
  4. Na osmahnuté plátky uložte nakrájené ovoce a zakápněte javorovým sirupem.

Frittata se zeleninou, bylinkami a sýrem

Jste pořádní jedlíci? Připravte si tuhle skvělou snídani, která pochází ze slunné Itálie. Stejně tak si ji můžete vychutnat jako brunch nebo menší večeři.

Frittata se zeleninou
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • vejce
  • mléko
  • česnek
  • sůl, pepř
  • sýr (buď dle vlastní chuti nebo doporučení viz směsi níže)
  • směs do frittaty – možných kombinací je hned několik, zapojit můžete vlastní fantazii, nebo vyzkoušet některé z těchto:

 

  • brokolice a sýr feta
  • červená paprika, špenát
  • hrášek, chřest a parmazán
  • žampiony, hrášek
  • cherry rajčátka, bazalka a mozzarella

Postup:

  1. Orestujte nakrájenou zeleninu na pánvi, dokud hezky nezměkne.
  2. Přidejte k zelenině koření a bylinky, vše promíchejte.
  3. Zalijte směs rozšlehanými vajíčky s mlékem tak, aby se vše hezky rozprostřelo po celé pánvi.
  4. Posypejte frittatu sýrem a vložte pánev do středně vyhřáté trouby.
  5. Pečte frittatu po dobu asi 20 minut, dokud vejce neztuhnou a frittata bude mít zlatavé okraje.

Pečené ovesné vločky s banány

Skvělý způsob, jak zpracovat přezrálé banány a ještě si dopřát snídani s pořádnou dávkou energie.

Pečené ovesné vločky
Zdroj: Shutterstock

Ingredience:

  • ovesné vločky
  • zralé až přezrálé banány
  • ořechy (vlašské, pekanové, madle apod.)
  • skořice, vanilka (lusk nebo extrakt), nové koření
  • jedlá soda
  • mléko
  • javorový sirup

Postup:

  1. Rozmačkejte v misce vidličkou banány a přidejte k nim ostatní ingredience tak, aby vznikla ucelená hmota, která drží pohromadě.
  2. Vyložte pekáček pečícím papírem, na který směs rozvrstvíte tak, aby měla na výšku asi 1,5 cm.
  3. Pečte po dobu 45 minut na 250 stupňů, dokud nebude povrch hezky zlatavý.
  4. Po upečení nakrájejte pečené vločky s banány na čtverečky, pro pohodlnější konzumaci.

Protože příprava trvá trochu déle, doporučujeme si tuhle dobrotu připravit den předem, dát ji do ledničky (v ní vydrží asi týden), a na snídani si ji hezky vyndat a ohřát v troubě nebo mikrovlnce. Pochutnat si na ní můžete ale i rovnou a ještě si ji ozvláštnit. Například:

  • kolečky banánů
  • oříškovým máslem
  • javorovým sirupem
  • oblíbeným kompotem nebo ovocem

Tipy pro zdravou snídani

Pojem superpotraviny jsou už nejspíš slyšeli. Víte ale o tom, že si je můžete dopřát i v podobě prášku, který přidáte do sklenice vody, džusu, mléka nebo také do jogurtu či snídaňové kaše? K dostání jsou také speciální směsi superpotravin, které se zaměřují například na posílení imunity, hormonální rovnováhu, detoxikaci organismu nebo dodání pořádné dávky energie.

Lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce milují nejen děti. Takto zpracované ovoce si totiž zachová svou barvu, chuť i všechny zdraví prospěšné látky. A navíc je krásně křupavé! Uvidíte, že vaši snídani krásně zpestří a oživí.

Máte ráno málo času, ale i tak si chcete dopřát zdravou snídani? Vyzkoušejte snídaňové kaše a pudinky, které jednoduše stačí zalít vodou nebo mlékem a je to. Ty správné snídaňové kaše obsahují pouze přírodní látky a vybrat si můžete z celé řady různých variant – bezlepkové, rýžové, ovesné, proteinové. Zkrátka podle vaší chuti. Lahodné jsou samy o sobě, ale ještě lepší jsou s čerstvým ovoce a trochou oříškových másel či semínky.

Text: Bára Kocmánková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů