Vaření

Jak na dokonale pečené kaštany za pouhých 20 minut

Jsou podzimní pochoutkou jak vařené, tak i pečené. Často nás však od jejich konzumace odrazuje problematické čištění. Zde máme osvědčený postup na jejich přípravu.

Pečené kaštany
Zdroj: Shutterstock

Sběr jedlých kaštanů začíná koncem září a v závislosti na regionu a odrůdě trvá do listopadu i déle. Receptů a tipů na zpracování kaštanů je několik. My vám však ukážeme návod na pečené kaštany, který vám zabere jen 20 minut.

Kaštany sbírejte do vzdušných proutěných nebo drátěných košíků. Igelitové sáčky nepoužívejte! Posbírané plody po krátké době začnou „vonět“. Pokud je nechcete ihned spotřebovat, můžete je čtyři až šest týdnů skladovat v chladné a vlhké místnosti.

Jak na pečené kaštany

1. Aby se vám pečené kaštany snadno oddělily od vrchní slupky a vnitřního obalu, je důležité, abyste na každém kaštanu odstřihli špičku.

Pečené kaštany
Zdroj: Jana Komadelová

2. Následně do odstřihnuté špičky udělejte ostrým nožem křížek. Hloubka řezu by měla být 4 až 5 milimetrů, aby se narušila i vnitřní slupka.

Pečené kaštany
Zdroj: Jana Komadelová

3. Takto připravené kaštany vložte do nádoby, zalijte studenou vodou a osolte. Hned jak je přivedete k varu, odstavte hrnec ze sporáku a přeceďte je.

Pečené kaštany
Zdroj: Jana Komadelová

4. Následně je rozložte na plech a přibližně na 15 minut vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, dokud jim nepopraská slupka.

Pečené kaštany
Zdroj: Jana Komadelová

5. Po vytažení z trouby je zakryjte na 10 minut utěrkou a nechte mírně vychladnout. Když jsou ještě teplé, oloupejte je, jinak slupka pevněji přilne k chutnému jádru.

Pečené kaštany
Zdroj: Jana Komadelová

Text: Jana Komadelová
Foto: Jana Komadelová, Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů