Sběr jedlých kaštanů začíná koncem září a v závislosti na regionu a odrůdě trvá do listopadu i déle. Receptů a tipů na zpracování kaštanů je několik. My vám však ukážeme návod na pečené kaštany, který vám zabere jen 20 minut.
Kaštany sbírejte do vzdušných proutěných nebo drátěných košíků. Igelitové sáčky nepoužívejte! Posbírané plody po krátké době začnou „vonět“. Pokud je nechcete ihned spotřebovat, můžete je čtyři až šest týdnů skladovat v chladné a vlhké místnosti.
Jak na pečené kaštany
1. Aby se vám pečené kaštany snadno oddělily od vrchní slupky a vnitřního obalu, je důležité, abyste na každém kaštanu odstřihli špičku.
2. Následně do odstřihnuté špičky udělejte ostrým nožem křížek. Hloubka řezu by měla být 4 až 5 milimetrů, aby se narušila i vnitřní slupka.
3. Takto připravené kaštany vložte do nádoby, zalijte studenou vodou a osolte. Hned jak je přivedete k varu, odstavte hrnec ze sporáku a přeceďte je.
4. Následně je rozložte na plech a přibližně na 15 minut vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, dokud jim nepopraská slupka.
5. Po vytažení z trouby je zakryjte na 10 minut utěrkou a nechte mírně vychladnout. Když jsou ještě teplé, oloupejte je, jinak slupka pevněji přilne k chutnému jádru.
Text: Jana Komadelová
Foto: Jana Komadelová, Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů