Vaření

Jak si připravit zdravou a chutnou náhradu za chipsy a hranolky

Většina lidí si pod chipsy nebo hranolky představí něco hodně nezdravého, plného oleje. Následující recepty se ale obejdou bez smažení a s minimálním množstvím oleje, či dokonce bez něj. Je to tedy i zdravá náhrada za tyto slané pochutiny.

Zdroj: Shutterstock

Tip: Jak docílit tenkých plátků, aby chipsy pěkně křupaly? Mně se nejvíce osvědčila kovová škrabka se zoubky. Je velice ostrá a dělá krásně tenké plátky.

Batátové chipsy

Potřebujete

  • 200 g batátů
  • 500 ml vody
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kukuřičného škrobu

Batáty oloupejte a nakrájejte na tenké kolečka. V misce smíchejte vodu se solí a brambory do ní na 15 minut ponořte. Poté je rozložte na utěrku a nechte oschnout.

Dále je smíchejte s ½ lžičkou kukuřičného škrobu a ¼ lžičkou soli. Pokud nemáte škrob, vynechte.

Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 150 stupňů 20–40 minut. Postupně chipsy začněte odebírat. Jelikož budou kolečka různých velikostí, některé budou dřív a jiné později.

Řepové chipsy

Potřebujete

  • 3 řepy
  • 300 ml vody
  • 50 ml jablečného octa
  • 1 lžičku oleje

Řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Do misky nalijte vodu s octem a olejem a řepu do ní na 10 minut namočte. Namáčení do octa jí dodá lehce kyselou chuť a voda zase odplaví přebytečný škrob, takže budou chipsy křupavé.

Pak plátky vyndejte a rozložte tak, aby se nepřekrývaly. Řepu ještě můžete posypat vločkovou solí – na tohle množství je ideální asi 1 polévková lžíce.

Sušte na 50 stupňů 12 hodin. Občas zkontrolujte, jestli už chipsy nejsou hotové. Musí při ohnutí prasknout, pak jsou správně usušené.

Chipsy se dají usmažit i na oleji, ale nebudou už tak zdravé.

Chipsy z červené řepy a mrkve
Chipsy z červené řepy a mrkve | Zdroj: Shutterstock

Mrkvové chipsy

Potřebujete

  • 2 mrkve (120 g)
  • ½ lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky soli

Mrkve oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Olivový olej smíchejte se solí a promíchejte s mrkví. Kolečka rozložte na plech vyložený papírem.

Pečte na 185 stupňů 5–8 minut, otočte a ještě dopečte. Doba pečení záleží na síle koleček. Ty nejmenší mohou být za 8 minut, větší třeba až za 20. Je třeba to hlídat a postupně vyndavat ty, které už jsou hotové.

Ředkvičkové chipsy

Potřebujete

  • 120 g ředkviček
  • 1 lžičku olivového oleje
  • ¼ lžičky mořské soli
  • špetku černého pepře

Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Měly by být skoro průhledné. Dejte je do mísy, smíchejte s olejem a rozložte na plech. Ještě je posypte solí a pepřem.

Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 15 minut, poté teplotu snižte na 110. Během pečení je můžete otočit. Opět je třeba hlídat.

S kari kořením

250 gramů ředkviček nakrájejte na kolečka. Aby byly chipsy křupavější, můžete je dát na 30 sekund do mikrovlnné trouby. Pustí tak trochu vody, kterou slijete a o to budou křupavější a rychleji hotové.

Kolečka dejte do mísy a přidejte:

  • 1 lžíci oleje
  • 1 lžičku kari koření
  • ¼ lžičky sladké červené papriky
  • ¼ lžičky soli
  • trochu pepře

Promíchejte, dejte na plech a pečte na 175 stupňů asi 15 minut. Poté otočte, snižte teplotu na 110 a pokračujte, dokud nebudou hotové.

Batátové hranolky

Batátové hranolky
Zdroj: Shutterstock

Potřebujete

  • 500 g batátů
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky mleté sladké papriky

Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky. Snažte se, aby byly hranolky stejně velké, pak bude stejná i doba pečení.

Do mísy dejte olej, sůl, pepř, papriku a promíchejte. Přidejte hranolky a dobře promíchejte.

Pečte na 200 stupňů 25–30 minut.

Tip pro křupavější hranolky: Hranolky před pečením ponořte do vody smíchané se lžičkou soli a nechte hodinu namáčet. Propláchněte a nechte oschnout na utěrce. Poté přidejte koření.

Celerové hranolky

Potřebujete

  • ½ celeru (450 g)
  • 1 lžíci olivového oleje
  • špetku mořské soli
  • špetku mletého pepře
  • špetku tymiánu, oregana, červené mleté papriky a na špičku česnekového prášku (volitelné)

Celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké hranolky. V misce smíchejte olej, sůl a koření. Přidejte hranolky a promíchejte.

Hranolky rozložte na pečicí papír na plech. Pečte ve středu trouby na 230 stupňů dozlatova. Trvá to asi 30 minut.

Dipy k chipsům a hranolkám

Chipsy z červené řepy s jogurtovým dipem
Zdroj: Shutterstock

Dip ze zakysanky a majonézy

Potřebujete

  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 1 hrnek majonézy
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžičku cibulového prášku
  • 1 lžičku sušené petrželky
  • 1 lžičku sušeného kopru
  • ½ lžičky soli a pepře

Vše promíchejte a dejte na 30 minut odležet do lednice.

Chilli dip

Smíchejte

  • 240 g žervé nebo podobného sýra
  • ½ hrnku chilli omáčky
  • 1 lžičku cibulového prášku
  • 1 lžičku česnekového prášku
  • 1 lžičku mleté papriky

Česnekový

Potřebujete

  • bílý jogurt
  • česnek

Stačí rozmačkat česnek a přidat do jogurtu.

Se sýrem Pecorino

Smíchejte

  • 1 hrnek zakysané smetany
  • ½ hrnku nastrouhaného sýra Pecorino
  • 1 lžíci strouhané citronové kůry
  • sůl
  • pepř

Kari

Smíchejte

  • ½ hrnku jogurtu
  • 1 lžíci kari koření
  • 1 lžíci limetové šťávy
  • sůl a pepř

Čedarový

Rozmixujte

  • 120 g strouhaného čedaru
  • 120 g smetanového sýra
  • ½ hrnku majonézy
  • 3 lžíce mleté papriky
  • 2 lžíce nastrouhané cibule
  • sůl, pepř

Další nápady, co si dát k chipsům/hranolkám:

  • Jogurt smíchaný s troškou soli a pepře.
  • BBQ omáčka se perfektně hodí k batátům.
  • Zakysanou smetanu smíchejte s pepřem, solí a práškem z chipotle (má uzenou chuť) nebo jalapeňo papriček. Míru pálivosti si určete sami. Jsou i další druhy chilli, takže dip může pálit jen trochu anebo opravdu hodně.
  • Kečup.
  • Můžete je také posypat lahůdkovým droždím, dodá jim sýrovou chuť.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, carujeme.cz