Tip: Jak docílit tenkých plátků, aby chipsy pěkně křupaly? Mně se nejvíce osvědčila kovová škrabka se zoubky. Je velice ostrá a dělá krásně tenké plátky.
Batátové chipsy
Potřebujete
- 200 g batátů
- 500 ml vody
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky kukuřičného škrobu
Batáty oloupejte a nakrájejte na tenké kolečka. V misce smíchejte vodu se solí a brambory do ní na 15 minut ponořte. Poté je rozložte na utěrku a nechte oschnout.
Dále je smíchejte s ½ lžičkou kukuřičného škrobu a ¼ lžičkou soli. Pokud nemáte škrob, vynechte.
Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 150 stupňů 20–40 minut. Postupně chipsy začněte odebírat. Jelikož budou kolečka různých velikostí, některé budou dřív a jiné později.
Řepové chipsy
Potřebujete
- 3 řepy
- 300 ml vody
- 50 ml jablečného octa
- 1 lžičku oleje
Řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Do misky nalijte vodu s octem a olejem a řepu do ní na 10 minut namočte. Namáčení do octa jí dodá lehce kyselou chuť a voda zase odplaví přebytečný škrob, takže budou chipsy křupavé.
Pak plátky vyndejte a rozložte tak, aby se nepřekrývaly. Řepu ještě můžete posypat vločkovou solí – na tohle množství je ideální asi 1 polévková lžíce.
Sušte na 50 stupňů 12 hodin. Občas zkontrolujte, jestli už chipsy nejsou hotové. Musí při ohnutí prasknout, pak jsou správně usušené.
Chipsy se dají usmažit i na oleji, ale nebudou už tak zdravé.
Mrkvové chipsy
Potřebujete
- 2 mrkve (120 g)
- ½ lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky soli
Mrkve oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Olivový olej smíchejte se solí a promíchejte s mrkví. Kolečka rozložte na plech vyložený papírem.
Pečte na 185 stupňů 5–8 minut, otočte a ještě dopečte. Doba pečení záleží na síle koleček. Ty nejmenší mohou být za 8 minut, větší třeba až za 20. Je třeba to hlídat a postupně vyndavat ty, které už jsou hotové.
Ředkvičkové chipsy
Potřebujete
- 120 g ředkviček
- 1 lžičku olivového oleje
- ¼ lžičky mořské soli
- špetku černého pepře
Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Měly by být skoro průhledné. Dejte je do mísy, smíchejte s olejem a rozložte na plech. Ještě je posypte solí a pepřem.
Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 15 minut, poté teplotu snižte na 110. Během pečení je můžete otočit. Opět je třeba hlídat.
S kari kořením
250 gramů ředkviček nakrájejte na kolečka. Aby byly chipsy křupavější, můžete je dát na 30 sekund do mikrovlnné trouby. Pustí tak trochu vody, kterou slijete a o to budou křupavější a rychleji hotové.
Kolečka dejte do mísy a přidejte:
- 1 lžíci oleje
- 1 lžičku kari koření
- ¼ lžičky sladké červené papriky
- ¼ lžičky soli
- trochu pepře
Promíchejte, dejte na plech a pečte na 175 stupňů asi 15 minut. Poté otočte, snižte teplotu na 110 a pokračujte, dokud nebudou hotové.
Batátové hranolky
Potřebujete
- 500 g batátů
- 2 lžíce oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky mleté sladké papriky
Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky. Snažte se, aby byly hranolky stejně velké, pak bude stejná i doba pečení.
Do mísy dejte olej, sůl, pepř, papriku a promíchejte. Přidejte hranolky a dobře promíchejte.
Pečte na 200 stupňů 25–30 minut.
Tip pro křupavější hranolky: Hranolky před pečením ponořte do vody smíchané se lžičkou soli a nechte hodinu namáčet. Propláchněte a nechte oschnout na utěrce. Poté přidejte koření.
Celerové hranolky
Potřebujete
- ½ celeru (450 g)
- 1 lžíci olivového oleje
- špetku mořské soli
- špetku mletého pepře
- špetku tymiánu, oregana, červené mleté papriky a na špičku česnekového prášku (volitelné)
Celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na tenké hranolky. V misce smíchejte olej, sůl a koření. Přidejte hranolky a promíchejte.
Hranolky rozložte na pečicí papír na plech. Pečte ve středu trouby na 230 stupňů dozlatova. Trvá to asi 30 minut.
Dipy k chipsům a hranolkám
Dip ze zakysanky a majonézy
Potřebujete
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1 hrnek majonézy
- 1 lžíci citronové šťávy
- 2 lžičky česnekového prášku
- 1 lžičku cibulového prášku
- 1 lžičku sušené petrželky
- 1 lžičku sušeného kopru
- ½ lžičky soli a pepře
Vše promíchejte a dejte na 30 minut odležet do lednice.
Chilli dip
Smíchejte
- 240 g žervé nebo podobného sýra
- ½ hrnku chilli omáčky
- 1 lžičku cibulového prášku
- 1 lžičku česnekového prášku
- 1 lžičku mleté papriky
Česnekový
Potřebujete
- bílý jogurt
- česnek
Stačí rozmačkat česnek a přidat do jogurtu.
Se sýrem Pecorino
Smíchejte
- 1 hrnek zakysané smetany
- ½ hrnku nastrouhaného sýra Pecorino
- 1 lžíci strouhané citronové kůry
- sůl
- pepř
Kari
Smíchejte
- ½ hrnku jogurtu
- 1 lžíci kari koření
- 1 lžíci limetové šťávy
- sůl a pepř
Čedarový
Rozmixujte
- 120 g strouhaného čedaru
- 120 g smetanového sýra
- ½ hrnku majonézy
- 3 lžíce mleté papriky
- 2 lžíce nastrouhané cibule
- sůl, pepř
Další nápady, co si dát k chipsům/hranolkám:
- Jogurt smíchaný s troškou soli a pepře.
- BBQ omáčka se perfektně hodí k batátům.
- Zakysanou smetanu smíchejte s pepřem, solí a práškem z chipotle (má uzenou chuť) nebo jalapeňo papriček. Míru pálivosti si určete sami. Jsou i další druhy chilli, takže dip může pálit jen trochu anebo opravdu hodně.
- Kečup.
- Můžete je také posypat lahůdkovým droždím, dodá jim sýrovou chuť.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zijemehomemade.cz, carujeme.cz