Materiál na udírnu 1 × 1 × 2 m, bez pece
- hoblovaný modřínový hranol
profil 50 × 50 mm, délky:
2 000 mm (4 ks, sloupy),
864 mm (10 ks, příčně),
950 mm (10 ks, přehrádky),
1 500 mm (2 ks, dveře),
750 mm (2 ks, dveře);
profil 70 × 40 mm, délky:
960 mm (2 ks, podlaha),
880 mm (2 ks, podlaha) - profil pero–drážka severská borovice
profil 138 × 18 mm,
délka 1 000 mm (62 ks),
resp. 1 200 mm (9 ks) - dveřní závěsy velké, pozinkované, 4 ks
- spojovací materiál
pozinkovaná ocel
8 × 200/TX40 – 50 ks,
8 × 120/X40 – 50 ks,
8 × 100/TX40 – 50 ks,
3 × 50/PZ1 – 100 ks,
nerezová ocel C1/C2,
pozidrive, 5 × 60 mm – 400 ks,
5 × 80 – 20 ks - olejový nátěr 2,5 l, dva odstíny
- plech z nerezové oceli
2 000 × 1 000 × 0,7 mm + řezání vodním paprskem
(960 × 960 mm – spodek,
250 × 250 × Ø 154 mm – průchodka,
300 × 300 mm rozrážeč kouře,
950 × 250 – okap, 4 ks) - pomocný materiál
smrkové hranoly, profil 50 × 50 mm,
odřezky střešního plechu - nerezová ocel (nerez)
trubky Ø 20 × 1,5 × 950 mm – 6 ks,
vanička, síťka, háčky - beton 25 kg, 16 pytlů
- ocelová betonářská síť
- teploměr na maso
- izolační profil
- izolační hmota
Nářadí
- vrtáky
Forstnerův – Ø 40 mm,
obyčejný vrták – Ø 8 mm,
kobaltový vrták – Ø 4 mm - akumulátorový šroubovák dvourychlostní, min. krouticí moment 56 Nm
- pokosová (kapovací) pila
- bity torx 20TX, 40TX
- přímočará pila
- štětec, žebřík
- pásová bruska
Jaká je životnost udírny
Použitím modřínu na kostru stavby a severské borovice na obklad zajistíte životnost udírny na více let.
Jak na střechu
Měla by přesahovat na každou stranu alespoň 10 cm. Profil pero–drážka osazujeme s malou mezerou kvůli dilatování dřeva při změně vlhkosti. Nikdy profil nenaklepáváme při obkládání úplně natěsno!
Bezpečnost
Udírnu stavějte minimálně pět metrů od ostatních objektů tak, aby vám kouř nebo případný požár nezpůsobil újmu na zdraví a majetku. Poprvé zauďte naprázdno, vyzkoušíte si regulaci teploty přes přívod vzduchu do pícky. Zároveň ji dokonale pročistíte od případného slabého zápachu z nátěrového oleje.
Jak na uzení při vyšší teplotě
Pro zvýšení teploty na 60 až 80 °C na teplé uzení musíte použít dodatečný směšovač vzduchu, který chrání před případným požárem. V tom případě však nesmíte nechávat udírnu bez dozoru. Výstup z kouřové pícky se musí dát regulovat nebo musí být možné odpojit ho během plného provozu!
Hygiena udírny
Nerezové tyče a háčky jsou hygienickou povinností. Při uzení vzniká silně korozivní kondenzát, který kovové části výrazně narušuje, a proto nahrazení nerezu obyčejnou ocelí výrazně zkrátí životnost udírny. Kromě toho uzeniny obsahují mnoho soli, což zvyšuje korozi při ukápnutí tuku. Nezapomeňte! Po uzení by se měly všechny uzeniny odvětrat v krytém exteriéru během tří až sedmi dnů!
Text, foto a realizace: Richard Bielek, WCUT
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů