Řeč je o karelských pirozích (v originále karjalanpiirakka). Nemají až tak výraznou chuť, ale v tom jsou právě skvělé. Standardně jsou vyplněné rýžovou kaší, ovšem můžete si je dochutit, čím chcete – třeba vaječnou pomazánkou, džemem, nebo jen tak s máslem. Anebo si piroh jen posolte a přikusujte k polévce. Je to vážně dobrota.
A můžete si ji upéct doma. Pokud se do práce pustíte kolem Mikuláše, stylově oslavíte finský Den nezávislosti – vychází totiž na 6. prosince.
Budete potřebovat
Na těsto:
- 1,5 dl vody
- jednu lžíci oleje
- lžičku soli
- 150 gramů žitné mouky
- 50 gramů pšeničné mouky
Výplň:
- 8 dl vody
- 180 g rýže
- 2 dl smetany na vaření
- půl lžičky soli
- vajíčko
Postup
1 až 2 dl studené vody vlijte do mísy. Přidejte sůl, olej, pšeničnou mouku a žitnou mouku. Žitné mouky musí být 3x více než té pšeničné. Smíchejte suroviny a vytvořte kompaktní těsto. Udělejte z těsta velkou kouli a pak rozválejte válečkem. Vykrojte z těsta malé dílky. Pokud máte doma formu odpovídající velikosti, použijte ji, ať si ušetříte práci. Každý dílek rozválejte, ať je placička co nejtenčí, na moukou vysypaném vále. Důležité je, aby placička byla pomoučená z obou stran.
Mezitím si připravte náplň. V hrnci dejte vařit rýži a sůl v půl litru vody. Jakmile se voda vypaří, snižte plamen a přidejte smetanu. Vařte tak dlouho, dokud směs nevytvoří kaši, v níž je ale stále patrná struktura rýže. Tuto kaši dochuťte solí a po vychladnutí do ní vmíchejte vajíčko. Na každou placičku vložte odpovídající množství rýžové kaše. Pak poskládejte pirohy. Nejdříve spojte spodní okraje placičky, poté odspodu nahoru mačkejte těsto k sobě, jako by šlo o kabát, který chcete spojit neviditelnými knoflíčky.
Že trochu rýžové kaše kouká střední štěrbinou ven, to vůbec nevadí – takhle přesně karelské pirohy mají vypadat. Pečte na 275-300 °C asi 15 minut. Po upečení potřete okraje pirohů rozpuštěným máslem.
GALERIE
Text: Lukáš Karas
Foto: iStock, MartatTV
Zdroj: https://www.martat.fi/reseptit/karjalanpiirakat/