MEXICKÉ FAZOLE S RÝŽÍ
Chilli papričky dodají fazolím říz!
- 50 minut, 4 osoby, snadné
- olivový olej, 1 polévková lžíce
- cibule, 1 ks
- masitá červená paprika, 1 ks
- mleté chilli koření, 1 čajová lžička
- hovězí mleté maso, 500 g
- fazole v rajčatové omáčce, 400 g
- hovězí vývar, 150 ml
- pasta z uzených chilli papriček chipotle, 1 pol. lžíce
- nasekaný čerstvý koriandr, hrst
- kysaná smetaná, 4 polévkové lžíce
- sůl, dle chuti
- čerstvý mletý pepř
- rýže
Uvařte rýži. Nakrájejte cibuli a papriku na středně velké kostky. Ve velké pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a papriku doměkka.
Rozpalte plotýnku ještě více, přidejte ke směsi chilli a dobře promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte, okořeňte a směs opékejte, dokud nezhnědne a všechna voda se neodpaří. Pak přimíchejte fazole, pastu z papriček a přilijte vývar. Zmírněte oheň a nechte 20 minut vařit.
Podávejte s vařenou rýží, posypané koriandrem, můžete přidat kysanou smetanu.
FAZOLOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI
Vydatná polévka z červených fazolí zasytí i zahřeje!
- 60 minut + doba máčení fazolí a hub, 6–8 osob, snadné
- velké červené fazole, 500 g
- sušené houby, 200 g
- kysané zelí pokrájené nadrobno, 750 g
- máslo, 100 g
- cibule nasekaná nadrobno, 200 g
- mrkev nakrájená na kolečka, 1 ks
- bobkový list, 2 ks
- nové koření, 5 kuliček
- kmín, 1 čajová lžička
- hladká mouka, 1 polévková lžíce
- drůbeží vývar, 1 litr
- smetana ke šlehání, 500 ml
- pepř, čerstvě mletý
- sůl, podle chuti
Den předem namočte fazole do vody, aby změkly. Hodinu před začátkem vaření polévky namočte do vody i sušené houby.
Fazole dejte do čerstvé vody a spolu s mrkví vařte doměkka. V hrnci zpěňte na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte mouku a promíchejte.
Zalijte vývarem, trochou vody z hub a přidejte nové koření, kmín a bobkový list. Přiveďte k varu.
Do polévky přidejte zelí, fazole a namočené houby. Dochuťte solí a pepřem a přilijte podle chuti vodu z kysaného zelí (je to lepší než ocet). Nakonec přilijte smetanu a ještě si půl hodiny vařte.
ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY S FAZOLEMI
Moučník s luštěninou – budete se olizovat! Nikdo neuvěří, že dezert obsahuje fazolky…
- 60 minut, 12 osob, snadné
- červené fazolky, 2 plechovky po 450 ml
- vejce, 3 ks
- třtinový cukr, 1 hrnek
- kokosový olej, 6 polévkových lžic
- práškové kakao, 6 polévkových lžic
- mletá skořice, 1 čajová lžička
- prášek do pečiva, 1 a 1 čajové lžičky
- sůl, špetka