Vaření

Kompletní FAZOLOVÉ menu na víkend

Při vyslovení slova „fazole“ se vybaví většině z nás typická anglická snídaně nebo tradiční mexická specialita, případně pohádka o jackovi a kouzelné fazolce. Fazole jsou ale především potravinou, kterou můžeme různě upravovat nebo využít při přípravě mnoha pokrmů. Nevěříte? Vyzkoušejte naše menu.

MEXICKÉ FAZOLE S RÝŽÍ

Chilli papričky dodají fazolím říz!

  • 50 minut, 4 osoby, snadné
  • olivový olej, 1 polévková lžíce
  • cibule, 1 ks
  • masitá červená paprika, 1 ks
  • mleté chilli koření, 1 čajová lžička
  • hovězí mleté maso, 500 g
  • fazole v rajčatové omáčce, 400 g
  • hovězí vývar, 150 ml
  • pasta z uzených chilli papriček chipotle, 1 pol. lžíce
  • nasekaný čerstvý koriandr, hrst
  • kysaná smetaná, 4 polévkové lžíce
  • sůl, dle chuti
  • čerstvý mletý pepř
  • rýže

Uvařte rýži. Nakrájejte cibuli a papriku na středně velké kostky. Ve velké pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a papriku doměkka.

Rozpalte plotýnku ještě více, přidejte ke směsi chilli a dobře promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte, okořeňte a směs opékejte, dokud nezhnědne a všechna voda se neodpaří. Pak přimíchejte fazole, pastu z papriček a přilijte vývar. Zmírněte oheň a nechte 20 minut vařit.

Podávejte s vařenou rýží, posypané koriandrem, můžete přidat kysanou smetanu.

FAZOLOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI


Vydatná polévka z červených fazolí zasytí i zahřeje!

  • 60 minut + doba máčení fazolí a hub, 6–8 osob, snadné
  • velké červené fazole, 500 g
  • sušené houby, 200 g
  • kysané zelí pokrájené nadrobno, 750 g
  • máslo, 100 g
  • cibule nasekaná nadrobno, 200 g
  • mrkev nakrájená na kolečka, 1 ks
  • bobkový list, 2 ks
  • nové koření, 5 kuliček
  • kmín, 1 čajová lžička
  • hladká mouka, 1 polévková lžíce
  • drůbeží vývar, 1 litr
  • smetana ke šlehání, 500 ml
  • pepř, čerstvě mletý
  • sůl, podle chuti

Den předem namočte fazole do vody, aby změkly. Hodinu před začátkem vaření polévky namočte do vody i sušené houby.

Fazole dejte do čerstvé vody a spolu s mrkví vařte doměkka. V hrnci zpěňte na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte mouku a promíchejte.

Zalijte vývarem, trochou vody z hub a přidejte nové koření, kmín a bobkový list. Přiveďte k varu.

Do polévky přidejte zelí, fazole a namočené houby. Dochuťte solí a pepřem a přilijte podle chuti vodu z kysaného zelí (je to lepší než ocet). Nakonec přilijte smetanu a ještě si půl hodiny vařte.

ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY S FAZOLEMI


Moučník s luštěninou – budete se olizovat! Nikdo neuvěří, že dezert obsahuje fazolky…

  • 60 minut, 12 osob, snadné
  • červené fazolky, 2 plechovky po 450 ml
  • vejce, 3 ks
  • třtinový cukr, 1 hrnek
  • kokosový olej, 6 polévkových lžic
  • práškové kakao, 6 polévkových lžic
  • mletá skořice, 1 čajová lžička
  • prášek do pečiva, 1 a 1 čajové lžičky
  • sůl, špetka
Troubu předehřejte na 200 °C. Fazolky z plechovky přesypte na sítko a propláchněte vodou.
Ve větší míse vyšlehejte ručním šlehačem společně celá vejce, kokosový olej a cukr. Přidejte fazolky a znovu promíchejte dohladka.
V misce smíchejte kakao, prášek do pečiva, mletou skořici a špetku soli. Směs vmíchejte vařečkou do mokré směsi.
Vlijte do formy (na plech) vymazané kokosovým olejem a pečte 45–50 minut. Hotový moučník můžete polít čokoládovou polevou a posypat sekanými ořechy, mandlemi nebo kokosem.