Jahodové muffiny
Budete potřebovat (Z uvedeného množství připravíte asi 24 muffinů.)
- 200 g změklého másla
- 200 g krystalového cukru
- 4 vajíčka
- 200 g hladké mouky
- 1 balíček jedlé sody
- 4 lžíce kvalitního jahodového džemu
Zdobení:
- 250 ml vyšlehané šlehačky
- 250 g očištěných jahod
Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si muffinové košíčky. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny. Jedlou sodu prosejeme s moukou a špetkou soli. Do másla s cukrem postupně po jednom přidáváme vajíčka a po částech mouku.
Větší polovinu těsta rozdělíme do připravených košíčků. Do každého košíčku dáme trošku jahodového džemu a zakryjeme zbylým těstem. Koláčky v troubě pořádně narostou, košíčky by tedy měly být naplněny přibližně do dvou třetin. Pečeme dvanáct až patnáct minut. To, jestli jsou už hotové, vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Podáváme s jahodou a šlehačkou.
Jahodovo-rebarborové trifle
Budete potřebovat (suroviny na 6 porcí)
Na kompot:
- 400 g rebarbory
- 300 g jahod
- 200 ml vody
- 1 až 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce jahodového sirupu nebo likéru
- 4 lžíce cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Na tvarohový krém:
- šťáva a kůra z jedné limetky
- 2 lžíce nasekané meduňky nebo máty
- 500 g jemného tvarohu
- 5 lžic moučkového cukru
- 200 g šlehačkové smetany
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček ztužovače
Navíc:
- 300 až 400 g předem upečeného piškotového korpusu
- káva nebo čaj na namáčení
Místo upečeného piškotového korpusu můžeme použít koupené piškoty nebo sušenky,
nebo dokonce nalámaný sněhový korpus či sněhové pusinky.
Rebarboru očistíme a rozkrájíme na menší kostky. Vložíme je do hrnce spolu s cukrem, polovinou vody, citronovou šťávou, sirupem a dusíme asi osm minut. Přidáme umyté jahody, krátce podusíme a nakonec zahustíme škrobem rozmíchaným ve zbytku vody. Šlehačkovou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem do tuha.
Všechny ostatní suroviny na krém smícháme a nakonec do něj zapracujeme šlehačku. Piškotový korpus nalámeme na menší části. Do zvolené nádoby vrstvíme suchý nebo podle chuti navlhčený korpus, ovoce a krém. Opakováním vytvoříme několik poschodí. Před servírováním dozdobíme jahodou nebo lístky máty.
Vyzkoušejte poschoďový dezert s ovocem, tvarohem a piškotovým korpusem. Čím více vrstev, tím lépe.
Rebarborovo-jahodový mřížovník
Mřížkovaný koláč z křehkého těsta je neodolatelný s jakoukoliv náplní. Zkuste rebarboru a angrešt!
Budete potřebovat
Na těsto:
- 300 g hladké mouky 250 g másla
- 90 g krystalového cukru 1 vajíčko
- špetku soli
Na náplň:
- 400 g rebarbory
- 400 g jahod
- 100 g krystalového cukru
- 50 g moučkového cukru
- nasekané ořechy
- a mletou skořici (podle chuti)
Očištěnou a nakrájenou rebarboru vložíme do hrnce, zasypeme krystalovým cukrem a dolejeme trochou vody. Krátce podusíme a necháme vychladnout. Ze surovin připravíme křehké těsto. Na pomoučené desce ho vyválíme ve větší kruh a opatrně ho přeneseme do formy, prsty dotvarujeme okraje. Zbytek těsta z okrajů zřežeme a dno propícháme vidličkou.
Rebarboru rozmístíme na korpus, přidáme jahody a povrch poprášíme moučkovým cukrem. Podle chuti můžete přidat ořechy nebo mletou skořici. Z ořezaných zbytků těsta vyválíme plát a z něj nařežeme pásy na vrchní mřížku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C pětadvacet až třicet minut do zlatohněda.
Jak silné řapíky rebarbory?
Na kompot a koláče jsou vhodné řapíky střední tloušťky, zatímco velmi silné, nebo naopak tenké řapíky jsou vhodnější na přípravu šťávy a džemu.
Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů