Jednohubky se sýrem a olivami
Budete potřebovat
- 1/4 melounu
- balkánský sýr
- čerstvá bazalka
- černé olivy
- 4 lžíce olivového oleje
- párátka
Olivový olej smíchejte s několika lístky bazalky a lehce promixujte. Meloun nakrájejte na malé kousky a dejte ho vychladit. Balkánský sýr nakrájejte na stejně velké kousky jako meloun a položte je na sebe. Na to přijde oliva. Jednohubky nakonec přelijte připraveným bazalkovým olejem.
Melounový salát s rukolou a kozím sýrem
Budete potřebovat
- 1/2 malého melounu
- 2 limety
- pár lístků máty
- červená cibule
- 12 černých oliv
- měkký kozí sýr
- rukola
- olivový olej
Meloun nakrájejte na kolečka anebo na větší kusy a dejte ho dobře vychladit. Mezitím nakrájejte cibuli na tenké plátky a ponořte ji do limetové šťávy asi na 10 minut, tím se zjemní chuť cibule. Olivy nakrájejte na kolečka.
Na talíř dejte dvě hrsti rukoly, na ni položte kolečka melounu, cibuli, zasypte olivami a natrhanou mátou. Pokapejte limetovou šťávou (tou, ve které se louhovala cibule). Zasypte kozím sýrem a zakápněte olivovým olejem.
Pikantní melounový salát
Budete potřebovat
- 1 malý vodní meloun bez pecek
- 1 meloun Cantaloupe
- 2 okurky
- 2 manga
- 37 ml citronové šťávy
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 jalapeno paprička
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 malá červená cibule nakrájená na kostičky
- 4 lžíce nasekaného koriandru
- 2 lžíce máty
Smíchejte limetkovou šťávu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, přidejte pomerančovou šťávu, nasekanou chilli papričku, sůl a pepř.
Do velké mísy dejte na kostičky nakrájenou červenou cibuli, koriandr, mátu, oba melouny nakrájené na asi 1,5cm velké kostky. Promíchejte.
Okurky oloupejte a nakrájejte na kostičky, stejně tak i manga. Přidejte do salátu a promíchejte.
Směs zalijte limetkovou šťávou. Nechte vychladit. Podávejte se solí a pepřem.
Melounový dort pro nejmenší
Budete potřebovat
- červený meloun
- různé ovoce
- špejle, párátka
Meloun a ovoce dobře umyjte a usušte. Z melounu si vytvořte válec – odkrojte spodní a vrchní část a zbavte ho po obvodu slupky. Pak ho co nejlépe vytvarujte do válce.
Meloun ozdobte ovocem. Můžete ho nim obložit, anebo ho k melounu připevněte párátkami. Ze zvyšků po krájení melounu si také můžete udělat různé ozdoby, které budou součástí dortu.
Pokud použijete párátka a špejle, nezapomeňte na to upozornit děti.
Melounový alko drink
Na 4 porce budete potřebovat
- 3 hrnky jahod
- 2 hrnky ledu
- 1 hrnek melounových kostek (použijte meloun bez jadérek)
- 75 ml vodky
- 75 ml ananasového džusu
- 30 ml kokosového mléka
Jahody rozmixujte dohladka. Rozdělte do 4 vysokých sklenic. Dále rozmixujte led, přidejte meloun, ananasový džus, vodku i kokosové mléko. Směs nalijte na jahodové pyré.
Melounový nápoj
Budete potřebovat
- 240 ml citronového jogurtu
- 2 hrnky melounových kostek (použijte meloun bez jadérek)
- 1 banán
- 470 g jahod
Vše rozmixujte dohromady
Tip: Směs nalijte do formiček na nanuky a dejte do mrazáku.
Melounový nanuk
Budete potřebovat
- 2 hrnky melounu nakrájeného na kostičky
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžíce javorového sirup nebo jiného sladidla
- šťáva z 1/2 citronu nebo limety
Meloun rozmixujte, přidejte zbytek surovin a znovu promixujte. Nalijte do forem na nanuky a dejte zmrznout.
Meloun na špejli
Vyzkoušejte i jednoduchou svačinku, která se hodí například i na dětskou oslavu nebo zahradní party pro dospělé. Meloun nakrájejte na trojúhelníky. Doprostřed zapíchněte nanukové dřívko a je to.
Melounový nanuk s jogurtem a kiwi
Budete potřebovat
- asi 500 g melounu
- 4 kiwi
- 100–150 g bílého jogurtu (s vyšším obsahem tuku)
- nanukové formičky
Meloun vydlabejte, dužinu zbavte pecek a rozmixujte. Kiwi vydlabejte a rozmixujte.
Do nanukových formiček nalijte jako první vrstvu rozmixovaný meloun. Nechte ještě dostatek místa na kiwi a jogurt. Melounovou vrstvu uložte na 20 minut do mrazáku, aby zmrzla.
Pak na ní nalijte jogurt a zapíchněte dovnitř nanukové dřívko. Opět uložte do mrazáku na 20 minut a poté nalijte poslední kiwi vrstvu. Nechte ztuhnout a podávejte.
Ledová tříšť z melounu
Meloun, ideálně bez pecek, nakrájejte na kostky. Rozmixujte a ještě podle chuti oslaďte cukrem nebo jiným sladidlem. Nalijte do formiček na ledové kostky a dejte zmrznout.
Poté zmrzlé kostky vyndejte, přidejte 50 ml vody a mixujte. Pro zvýraznění chuti ještě můžete přidat citronovou šťávu.
Melounový džus
Nemáte odšťavňovač? Nevadí, džus z melounu si můžete udělat i jinak. Meloun nakrájejte a dejte do mixeru. Pro tento recept je ideální meloun bez pecek. Rozmixujte a nakonec přepasírujte.
Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: Dancahajkova.com, Sazenicka.cz, Kudrnaterano.cz