Kuře na citronech
Budete potřebovat:
- 3 kuřecí prsa (celkem 600 gramů)
- 90 g studeného másla nakrájeného na tenké plátky
- 2 velké citrony (chemicky neošetřené)
- 1 lžíce čerstvé pažitky nakrájené najemno
- Sůl
- Pepř
Než začnete s receptem, dejte si předehřát troubu na 180 stupňů. Připravte si zapékací mísu o velikosti 20×30 cm.
Kuřecí prsa omyjte, osušte a podélně nařízněte, aby se vytvořila kapsa. Maso osolte, opepřete a dejte do zapékací formy.
Omyté citrony nakrájejte na tenká kolečka. Do kapsy každého kuřete vložte 2 kolečka. Dovnitř také rozdělte 40 gramů másla nakrájeného na tenčí plátky.
Zbylé máslo rozložte na kuře a do mísy pak dejte zbytek koleček citronu.
Pečte na 180-185 stupňů 18-22 minut.
Podávejte posypané pažitkou s vařenou rýží nebo bramborem.
Citronový likér limoncello
Budete potřebovat:
- 10 citronů (chemicky neošetřených)
- 4 hrnky vodky
- 4 hrnky vody
- 1 a ½ hrnku krupicového cukru
Citrony dobře omyjte a škrabkou oloupejte slupku. Při loupání se snažte nebrat bílou část, ta je hořká. Kůru pak nakrájejte na proužky.
Získanou kůru dejte do velkého zipového sáčku a zalijte vodkou. Spouštějte do vody a tím ze sáčku vytlačte všechen vzduch, poté ihned uzavřete. Vařte ve vodní lázni o teplotě 57 stupňů po dobu dvou hodin.
Mezitím si připravte cukrový sirup. Rozehřejte vodu s cukrem v hrnci a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Po 2 hodinách vyndejte sáček z lázně a jeho obsah sceďte přes jemný cedník do misky. Vmíchejte připravený sirup a promíchejte.
Likér přelijte do čistých lahví s víčky. Nechte vychladit a podávejte.
Lemon posset
Suroviny:
- 600 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
- 200 g cukru
- 75 ml citrónové šťávy
- 2 lžíce citronové kůry
Do hrnce nalijte smetanu a přidejte cukr. Zahřívejte na mírném plamenu do rozpuštění cukru. Ve chvíli, kdy se na povrchu smetany objeví jemné bublinky, stáhněte z plotýnky.
Přidejte citrónovou kůru a šťávu. Promíchejte.
Nyní směs nechte 10 minut vychladnout. Nakonec přeceďte, aby se ze směsi odstranila kůra.
Připravte si malé formičky anebo půlky vydlabaného citrónu a směs do nich nalijte. Vyjde vám to na 12 citronových lodiček.
Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté dejte na minimálně 1 hodinu ztuhnout do lednice.
Citronová bábovka
Na těsto:
- 350 g polohrubé mouky
- 240 g krupicového cukru
- 220 ml mléka
- 150 g změklého másla
- 3 vejce
- 6 g kypřicího prášku
- 2 citrony
Na polevu:
- 1 citron
- 150 g moučkového cukru
Postup:
Všechny ingredience mají mít pokojovou teplotu. Troubu si dejte včas předehřát na 160 stupňů.
Máslo dejte do mísy a nechte v robotu krátce třít. Přidejte ¾ cukru a třete dalších 10 minut do světlého krému. Jde to samozřejmě i ručně, ale asi vás trochu budou bolet ruce😊.
Postupně vmíchejte žloutky, pěkně jeden po druhém a přidejte také citronovou šťávu. Do těsta pak pomalu vmíchejte mouku střídavě s mlékem.
Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
Formu na bábovku vymažte sádlem (máslem) a vysypte hrubou moukou. Nyní do ní nalijte těsto a pěkně ho zarovnejte.
Pečte 45-55 minut, během pečení ale neotvírejte troubu. Jestli je bábovka hotová poznáte pomocí špejle. Po vytáhnutí by měla být čistá.
Upečenou bábovku nechte pár minut vychladnout, poté formu přiklopte talířem a obraťte. Opatrně, forma bude stále ještě dost horká!
Bábovku nechte vychladnout.
Na polevu si utřete moučkový cukr s citrónovou šťávou do hladké a lesklé polevy. Má stékat z lžíce, pokud je třeba přidejte cukr anebo naopak citronovou šťávu.
Vychladlou bábovku polijte citronovou polevou a nechte ztuhnout.
TIP: Do těsta vmíchejte semínka z jednoho vanilkového lusku, krásně těsto provoní.
Těstovinový salát s kuřecím masem
Suroviny:
- 350 g červené papriky
- 200 g pšeničných těstovin penne (v suchém stavu)
- 200 g žluté cibule, nakrájené na větší kusy
- 200 g kuřecího masa
- 150 g řeckého jogurtu
- 100 g smetanového sýra
- 4 stroužky česneku
- 40 g jarní cibulky, nakrájené najemno
- 4 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky sušeného chilli (lze vynechat)
- Šťáva z 1 citronu
- hrst čerstvého polníčku nebo jiného salátu
- Sůl
- Pepř
Jako první si dejte předehřát troubu na 240-245 stupňů. Dále budete potřebovat pekáč o velikosti 30×40 cm.
Papriky rozkrojte podélně napůl, zbavte jadérek a vložte do pekáče rozříznutou stranou dolů. K paprikám dále přidejte oloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a promíchejte.
Pekáč se zeleninou vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut.
Mezitím si v osolené vroucí vodě uvařte těstoviny. Když jsou hotové tak je sceďte a zchlaďte pod studenou tekoucí vodou.
Kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky a přidejte k rozpálenému olivovému oleji (stačí 2 lžíce). Ještě přidejte sůl, pepř a chilli. Opečte na pánvi za občasného míchání.
Upečenou papriku dejte společně s ostatní zeleninou do velké mísy. Dále přidejte smetanový sýr, jogurt, sůl, pepř, šťávu z citrónu a rozmixujte dohladka.
Do hotové omáčky přidejte těstoviny, kuřecí maso, polníček, jarní cibulku a promíchejte.
TIP: Salát chutná nejlépe, když ho necháte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.30minutvkuchyni.cz, www.sousviderecepty.cz, www.cookinglsl.com, www.sladkavanilka.cz