Červená řepa s čerstvým sýrem
Budete potřebovat
- 2 větší červené řepy
- pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g tvarohového žervé nebo sýra typu ricotta
- 2 lžíce krémového kozího sýra nebo fety
- salátové lístky
- bazalku či roketu na ozdobení
Červenou řepu i se slupkou důkladně umyjte, osušte, popíchejte vidličkou, potřete olivovým olejem, posypte solí a čerstvě namletým pepřem. Zabalte do alobalu a pečte v troubě asi hodinu. Upečenou červenou řepu nakrájejte na tenké plátky. Sýr žervé rozmíchejte s krémovým sýrem. Na plátky z červené řepy dejte lžíci sýrového krému a přikryjte dalším plátkem červené řepy, postup opakujte, nakonec ozdobte salátovými lístky a pokapejte olivovým olejem.
Pečená kořenová zelenina
Budete potřebovat
- 1/2 kg mrkve
- 1/2 kg červené řepy
- 250 g bulvového celeru
- 4 až 6 červených nebo žlutých cibulí
- 2 celé česneky
- větvičku čerstvého tymiánu
- olivový olej a balzámový ocet na pokapání
- mořskou sůl a čerstvý mletý pepř
Na dresink:
- 300 g crème fraîche nebo kysané smetany
- šťáva ze 2 citrónů
- hrst čerstvé majoránky nebo petrželové nati, nastrouhaný křen
Mrkev očistěte a podélně nakrájejte na větší kousky. Celer a červenou řepu oloupejte a nakrájejte. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky nebo osminky (podle velikosti), česnek příčně přeřežte na polovinu. Všechnu zeleninu dejte do pekáče, dobře pokapejte olivovým olejem a balzámovým octem, osolte, opepřete a jemně promíchejte. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C přibližně na 50 minut. Pečenou zeleninu podávejte s dresinkem.
Připravíme si dresink: Kysanou smetanu nebo crème fraîche smíchejte s ostatními ingrediencemi.
Tatarák z červené řepy
Budete potřebovat
- 2 středně velké červené řepy
- 1 až 2 prolisované stroužky česneku
- 1 malou nadrobno nakrájenou šalotku
- 1 lžíci limetkové šťávy
- 2 lžičky dijonské hořčice nebo majonézy
- 2 lžíce krémového tvarohového sýra typu Lučina
- mořskou sůl
- několik kapek olivového oleje
Řepu důkladně umyjte a uvařte ve slupce doměkka. Potom ji slejte, nechte vychladnout, oloupejte a najemno nastrouhejte. Všechny uvedené suroviny přimíchejte k nastrouhané řepě, podle chuti osolte a opepřete. Dejte postát na chladné místo minimálně na dvě hodiny, aby se chutě propojily. Tatarák můžete natírat na žitný chléb či podávat s opečenou bagetkou.
Tatarák můžete servírovat i na kolečkách z kozího sýra, pokud nakrájíte krémový sýr ve tvaru válečku. Věžičku svrchu posypte medovou šalotkou.
Jak se připravuje pečená řepa
Pokud řepu pečete, umyjte ji pod tekoucí vodou, osušte, ale neloupejte. Potom každou zvlášť položte na kousek alobalu, osolte, postříkejte olejem a zabalte. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny. Když je řepa upečená, propíchejte ji, aby z ní rychleji vyšla pára, a potom oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pro lepší vůni můžete před pečením k řepě přidat rozmarýnovou větvičku a pro chuť přepůlený neoloupaný stroužek česneku.
Text: redakce
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů