Důvodem je zanedbávání pravidelného řezu. Kromě radikálního, raného jarního řezu byste totiž měli tuto voňavou léčivku řezat i po odkvetení. Po letním řezu dokonce obvykle levandule opětovně rozkvete, ačkoli květů je už méně. Technika řezu v tomto období spočívá v odstranění odkvetlých soukvětí s částí stonku až po listy.
Pravidelný řez podporuje vitalitu a zahušťování této rostliny, pomáhá jí udržet přitažlivý kompaktní růst. Pokud chcete podpořit přirozené rozšíření levandule po zahradě, můžete pár soukvětí na keřích nechat a vyčkat na dozrání semen. Ta potom posbíráte nebo necháte volně rozšířit.
Jak na střih levandule
- K ostříhání odkvetlých soukvětí levandule upřednostněte nůžky na živý plot, použití zahradnických nůžek je v tomto případě pracné.
- Po odstranění soukvětí můžete opatrně ostříhat i špičky výhonků. Podpoříte tím zahušťování keřů.
- Ostříhaná soukvětí postupně posbírejte a můžete je zkompostovat. Při tom keře vyčistěte od suchých nebo poškozených stonků.
- Pokud si chcete vypěstovat nové levandulové sazenice, posbírejte dozrálá semena a vysejte je nebo nechte zakořenit odřezky.
Kdy řezat
Pro zpracování levandule v kuchyni či pro kosmetické účely je vhodné sbírat plně rozkvetlou rostlinu.
Pro sušení a výrobu dekorací jsou vhodné takové květy, které ještě zcela nerozkvetly.
Text: redakce
Foto: Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů