Perníkové kraslice
Perníkové koření provoní dětem celou koledu
60 minut + doba na odležení těsta
- hladká mouka, 600 g
- moučkový cukr, 300 g
- med, 200 g
- máslo nebo tuk, 150 g
- vejce, 3 ks
- jedlá soda, malá lžička
- mletá skořice, 3 lžičky
- tlučený hřebíček, 1 čajové lžičky
- citronová kůra
- kakao, 2 lžíce
- mouka na vál a vejce na potření
Mouku smíchejte s cukrem, jedlou sodou a kořením (nebo kypřicím práškem do perníku) a nastrouhanou citronovou kůrou.
Přidejte tekutý med, změklé máslo a vejce. Promíchejte.
Těsto dobře propracujte na vále – musí být vláčné. Pak ho zabalte do mikrotenové fólie a uložte odpočinout do chladna (nejlépe přes noc).
Další den těsto vyválejte na plát vysoký asi 3–5 mm a vykrájejte z něj vejce.
Ta rozložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do předem vyhřáté trouby. Upečte do zlatova.
Vyndejte z trouby, upečené perníčky přendejte na rovnou podložku (aby se nezkroutily) a po vychladnutí ozdobte bílou a barevnou cukrovou polevou (bílky vyšlehejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou do lesklé, hladké akné hmoty). Pro vytvoření okrajových ornamentů a struktury košíku použijte speciální zdobicí koncovky.
Čokoládové kraslice
Ve stylu „Fabergé“
120 minut
Na jedno velké vejce (cca 18 cm):
- hořká čokoláda (alespoň 70 % kakaa), 250 g
- olivový olej, 1 lžíce
- plastová dvoudílná forma (např. www.amazon.co.uk nebo amazon.com)
Na ozdobení:
- bílá nebo mléčná čokoláda, 100 g
- příp. cukrová poleva
Formu vypláchněte, nechte uschnout. Vytřete chomáčkem vaty – forma se musí „blýskat“, musí být dokonale čistá a suchá!
Hořkou čokoládu rozlámejte na malé, stejně velké kousky.
Asi 1/5 tabulky odložte stranou a zbytek dejte do skleněné nebo porcelánové misky. Vložte do vodní lázně (pánev naplňte vodou a misku do ní ponořte, nesmí se dotýkat dna!), zahřívejte.
Čokoládu pomalu za stálého míchání rozpusťte. Voda v pánvi se nesmí vařit! Teplotu čokolády kontrolujte hřbetem malíčku, nesmí pálit – neměla by přesáhnout 45 °C. Vmíchejte olivový olej.
Tekutou čokoládu vyjměte z vodní lázně a za stálého míchání mírně zchlaďte, cca na 32 °C. Nyní ji naberte polévkovou lžicí a nalijte do formy, natáčením formy zcela vyplňte tvar vejce (také můžete čokoládu rozetřít širokým kuchyňským štětcem).
Stejně postupujte při vyplňování druhé formy. Poté obě dejte na 5 minut do lednice – čokoláda by neměla být v lednici déle!
Celý proces ještě 2x opakujte. Vznikne tak silná, dostatečně odolná vrstva. Čokoládu nechte v lednici asi 60 minut tvrdnout.
Pak ostrým nožem „začistěte“ okraje tvarů a čokoládu opatrně uvolněte z forem. Vejce položte na pečicí papír.
Nyní obě poloviny slepte. Rozehřejte zbývající čokoládu, štětcem potřete okraje jedné poloviny a přitlačte druhou. Půl minuty držte. Tvary se spojí.
Nakonec vejce pomalujte – postavte je na široký hrnek nebo vyšší misku tak, aby se nehýbalo, a rozehřátou bílou nebo mléčnou čokoládou či cukrovou polevou nakreslete ornamenty, příp. napište jméno koledníka, přilepte cukrové „perličky apod.
Čokoládová lízátka
Zbylo vám trochu čokolády? Upečte malá lízátka, nechte je vychladnout a poté je ponořte do čokolády – obalte v čokoládové rýži, kokosu nebo drcených oříškách.
Naše tipy
Před slepením můžete dát do vejce MALIČKÁ ČOKOLÁDOVÁ VAJÍČKA nebo BAREVNÉ LENTILKY.
Obdobně můžete přichystat i PRALINKY s nejrůznějšími náplněmi. Silikonovou formu (např. Tescoma) vyplňte čokoládou, zdobicím sáčkem naneste do středu čokolády náplň (např. nutellu) a dejte na 5 minut do chladničky. Pralinky „uzavřete“ zbytkem čokolády. Dejte ztuhnout.
Postup ZDOBENÍ VAJEC může být i opačný – rozehřejte bílou čokoládou a zdobicím sáčkem vytvořte ve formě nejrůznější obrazce. Dejte do lednice ztuhnout. Poté vyplňte formu vrstvami čokolády. Vejce budou krásně „malovaná“.
Text: redakce :: Foto: isifa/Shutterstock :: Zdroj: časopis Recepty prima nápadů