Červená řepa byla vyšlechtěna z plané přímořské listové řepy, která rostla v Evropě a Asii. Římané ji pěstovali spíše pro lékařské použití, až v 16. století se v Evropě začala pěstovat jako zelenina.
Léčivé vlastnosti
- má očistný vliv na organismus
- pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek
- má blahodárné účinky na poškozená játra
- obsahuje organické minerální soli, které obnovují vážně poškozenou buněčnou tkáň (dlouhodobou konzumací alkoholu)
- posiluje vlasy a nehty
- snižuje krevní tlak
- je vhodná pro lidi se zvýšenou činností štítné žlázy
- je vhodná pro lidi s chřipkou a nachlazením (urychluje léčbu)
- zmírňuje menstruační bolesti
Upozornění:
Při pití šťávy z řepy je třeba postupovat obezřetně, nadměrné množství může přivodit nevolnost!
Vyzkoušejte a objevte také skvělou chuť zdravých receptů z červené řepy.
Text: redakce, Ing. Daniela Dušková :: Foto: Isifa/Shutterstock