Zahrada

Jak a kdy provést omlazující řez malin a černého rybízu

Řez malin a rybízu můžete absolvovat během podzimních měsíců. Naučte se, jak na to.

Zdroj: Shutterstock

Jak a kdy řezat maliny

Odstraňte po sběru všechny výhonky, na kterých dozrály plody. Rostlina bude směřovat energii do nových výhonků, které v dalším roce přinesou ovoce. Prospěšné je však proředit i množství nových výhonků.

V porostu nechejte jen nejsilnější tak, aby byly rovnoměrně rozmístěny a zároveň je přivažte k pevné opoře. Maliny, které plodí na podzim, naopak přinášejí plody na letošních výhoncích a ty bude lepší odstranit až koncem zimy.

Nejvhodnější období řezu: srpen – říjen

  1. Nejdříve prohlédněte porost malin a vyhlédněte si všechny nejstarší výhonky, na kterých byly plody. Nejčastěji má jejich dřevo šedohnědou barvu. Všechny odstřihněte až u půdy. Dejte pozor, abyste nepoškodili nové zelené výhonky.

    Řez nejstarších a tenkých výhonků
    Řez nejstarších a tenkých výhonků | Zdroj: Shutterstock
  2. Prohlédněte si potom nové výhonky a odstraňte ty, které jsou tenčí než tužka nebo jsou dále od opory. Na jednu rostlinu nechte až osm silných výhonků, abyste získali úrodu v příštím roce.
  3. Ponechané nové výhonky přivažte na vodorovné drátěné opory pomocí měkkého provázku. Rovnoměrně je rozložte, avšak nesvazujte je příliš těsně, protože potřebují prostor pro růst.
  4. Výsledkem celého zásahu by měla být úhledná řada nových výhonků, které jsou od sebe navzájem vzdáleny asi deset centimetrů. Po řezu rozprostřete okolo rostlin vyšší vrstvu mulče z hrubšího kompostu.

    Řada nových výhonků malin u opory
    Řada nových výhonků malin u opory | Zdroj: Shutterstock

Jak a kdy řezat černý rybíz

Když necháte keříky černého rybízu několik let růst bez zásahu, změní se v mohutné, dřevnaté a neforemné porosty, které v zahradě zaberou dost místa. Každoroční prořezávání vám zajistí bohatší úrodu větších plodů, zároveň vám umožní pěstovat tuto ovocnou rostlinu i na menším prostoru.

Cílem řezu je odstranit všechny nejstarší výhonky a ponechání nejmladších pěti až sedmi nejsilnějších výhonků. Právě ty v příštím roce přinesou úrodu. Proředěním mladších výhonků podpoříte cirkulaci vzduchu uvnitř keře.

Nejvhodnější období řezu: listopad – únor

  1. Pomocí ostrých nůžek nejdříve odstraňte část výhonků ve středu rybízových keříků. Nepřinesly by už velkou úrodu a dřevinu by zbytečně zatěžovaly. Střed keříku by měl zůstat volný.
  2. Následně odstřihněte úplně všechny nejtlustší a nejstarší výhonky, které v daném roce přinesly plody. Odstřihněte je těsně nad úrovní půdy, tím dřevinu zmladíte a prosvětlíte.

    Řez nejstarších a nejhrubších výhonků rybízu
    Řez nejstarších a nejhrubších výhonků | Zdroj: Shutterstock
  3. Vyhledejte všechny výhonky, které se navzájem kříží a odírají. Jeden z křížících se výhonků vždy odstraňte. Odstřihněte též všechny tenké a příliš slabé výhonky.
  4. Konce ponechaných výhonků nakonec zřežte o deset centimetrů. Rozdrťte všechny odstřižené výhonky a přidejte je do kompostu, případně je spalte. Poskytnou vám popel, který je bohatý na draslík, a ten můžete přidat do kompostu.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů