Vaření

RECEPT NA DOMÁCÍ OŘECHOVÝ LIKÉR

Pokud máte nadbytek vlašských ořechů, můžete z nezralých plodů zkusit vyrobit domácí likér.

RECEPT NA DOMÁCÍ LIKÉR z vlašských ořechů:


  • Ořechy natrháme nejlépe v polovině července. Základní poměr je 40 ořechů,1,5 litru lihu, například vodky, 0,5 litru vody, 350 g cukru, 25 kusů hřebíčku, čerstvá kůra ze dvou pomerančů, 4 kousky skořice. Ořechy rozřízneme nožem na poloviny nebo na čtvrtky a vložíme je do velké láhve. Vložíme koření a zalijeme lihem nebo vodkou.
  • Láhev zavřeme a necháme stát 5 týdnů při pokojové teplotě na sluníčku.
  • Poté scedíme přes plátno nebo přes cedník. Sceděný výluh dáme zpět do láhve a dolijeme jej vychladlým sirupem ze svařené vody a cukru. Necháme stát ještě měsíc a pak plníme do vypařených lahví. Dobře uzavřeme.

-red-, foto: Isifa/Shutterstock