Kromě sladkých receptů v článku najdete i recepty, jak si připravit ovesnou kaši na slano. Možná si slanou verzi nedovedete představit (měla jsem to stejně), ale když kaši správně ochutíte, je vynikající.
Sladké ovesné kaše
1 Kaše „přesnoc“
Pokud nemáte ráno na přípravu snídaně moc času, jistě se vám bude hodit tento rychlý recept, kdy si kaši připravíte den předem. Ráno si pak do ni jenom „naházíte“ své oblíbené ovoce a je to.
Suroviny
- 120 ml mléka
- 100 g odtučněného řeckého jogurtu
- 40 g čerstvých malin (nebo jiného ovoce)
- 40 g ovesných vloček
- 1 banán
- 5 g chia semínek
- 1 lžička skořice
Banán rozmačkejte. Vše kromě malin dejte do sklenice a dobře promíchejte, uzavřete a dejte na noc do lednice. Druhý den přisypte na vrch kaše maliny nebo jiné ovoce, které doma máte.
2 Tiramisu kaše
Suroviny
- 1 hrnek ovesných vloček
- 3 lžíce hořkého kakaa
- 1 lžíce chia semínek
- 2–3 lžíce javorového sirupu
- ¾ hrnku mléka
- ½ hrnku uvařené kávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek jogurtu
- 2 lžíce vanilkového proteinu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička hořkého kakaa
Pro kaši bez laktózy použijte místo kravského mléka rostlinné mléko – například mandlové a k tomu kokosový nebo sójový jogurt.
V míse dobře promíchejte ovesný vločky, chia semínka, kakao, javorový sirup, extrakt, mléko i kávu. Směs zakryjte a dejte přes noc do lednice. Druhý den smíchejte jogurt, proteinový prášek a javorový sirup.
Do sklenice dejte připravenou ovesnou kaši, pak jogurtovou směs, opět ovesnou kaši a zakončete jogurtovou směsí. Nakonec posypte hořkým kakaem.
3 Jamajská kaše
Suroviny
- 180 ml mléka – kravského nebo rostlinného
- 65 g jemných ovesných vloček
- 60 ml vody
- 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1/8 lžičky muškátového oříšku
- špetka skořice
- špetka soli
Vodu, mléko a sůl přiveďte k varu. Přidejte ovesné vločky a promíchejte. Poté ztlumte teplotu, přidejte vanilkový extrakt, skořici, muškátový oříšek a 2 minuty povařte. Podle chuti oslaďte slazeným kondenzovaným mlékem.
4 Kaše s chia semínky
Suroviny
- 180 ml mléka
- 55 g ovesných vloček
- 10 g chia semínek
- cukr nebo jiné sladidlo
- hrst čerstvých borůvek
Ovesné vločky vezměte do ruky a trochu je rozdrobte (stačí třít vločky o sebe, tím se nalámou na menší kousky). Přidejte k nim chia semínka a poté zalijte vařícím mlékem. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.
Kaši oslaďte podle chuti a ozdobte borůvkami.
5 Kaše s arašídovým máslem
Kombinaci arašídového másla a banánu nelze odolat.
Suroviny
- 1 a ½ hrnku mléka nebo vody (360 ml)
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 2 lžíce arašídového másla
- špetka soli
Na ozdobu
- banán nakrájený na kolečka
- arašídové máslo
- oříšky
Mléko, javorový sirup/med a špetku soli přiveďte k varu. Přidejte ovesné vločky a míchejte 3–4 minuty. Kaše bude stále ještě docela tekutá.
Odstavte ji a nechte pod pokličkou 5 minut odpočinout. Teď už by měla mít tu správnou konzistenci.
Přidejte arašídové máslo, promíchejte a nandejte do misek. Kaši polijte troškou arašídového másla, posypte oříšky a banánem nakrájeným na kolečka.
6 Banánová kaše
Suroviny
- 300 ml mléka
- 50 g ovesných vloček
- 1 banán
- hrst mandlí
- javorový sirup
Do malého rendlíku dejte mléko a ovesné vločky. Za občasného míchání 5 minut povařte. Do kaše přidejte banán nakrájený na kolečka a asi minutu ještě povařte.
Kaši podávejte ozdobenou nasucho opraženými mandlemi a politou javorovým sirupem.
Pro čokoládovou verzi přidejte do kaše pár kostek mléčné či hořké čokolády anebo trochu hořkého kakaa.
Slané ovesné kaše
1 Ovesná kaše s houbami
Suroviny
- 170 g nakrájených rajčat
- 80 g ovesných vloček
- 40 g nastrouhaného parmezánu
- 1 menší cibule
- ¾ lžičky sladké papriky
- ¾ lžičky římského kmínu
- sůl
- voda
- trochu olivového oleje
Na servírování
- 2 vajíčka
- ½ avokáda
- pažitka nebo koriandr
- chilli
Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte na olivovém oleji dosklovata. Přidejte nakrájená rajčata a nechte opéct na asi 2 minuty, dokud nezměknou.
Přidejte papriku a římský kmín, parmezán a ovesné vločky. Osolte, zalijte vodou a promíchejte. Vařte na mírném plameni, občas promíchejte, ať se kaše nespálí.
Než se kaše uvaří, připravte si na druhé pánvi 2 volská oka. Avokádo nakrájejte na plátky, petrželku nebo koriandr nakrájejte najemno.
Kaši podávejte s volským okem, avokádem a pažitkou/koriandrem. Kdo chce, přidá i špetku chilli.
2 Masala kaše
Tato kaše se připravuje v Indii. Připravit si jí můžete nejen k snídani, ale i jako oběd či večeři.
Suroviny
- 1 hrnek jemných ovesných vloček
- 1 hrnek zeleniny – například mix brambor a červené kapie nebo mrkev, fazole, květák apod.
- ½ hrnku nakrájené cibule
- ½ hrnku rajčat nakrájených najemno
- 1 limeta
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- ½ lžičky koření garam masala
- ½ lžičky červeného chilli
- malý kousek zázvoru
- sůl
- čerstvý koriandr na ozdobu
- 750 ml vody
Na pánvi zahřejte olej. Přidejte kmín, nadrobno nakrájený zázvor a cibuli. Po minutě přidejte zeleninu. První přidejte tvrdou zeleninu, jako jsou brambory či mrkev, po 2–3 minutách pak měkčí jako květák nebo brokolice. Vařte další 2–3 minuty.
Dále přidejte rajčata a koření. Dobře promíchejte. Přidejte vločky a 750 ml vody. Snižte teplotu a za občasného míchání vařte pod pokličkou, dokud se do ovesných vloček nevsákne většina vody.
Nakonec přidejte šťávu z 1 limety. Nandejte do misek a podávejte ozdobené čerstvým koriandrem.
3 Pikantní ovesná kaše s houbami a vajíčkem
Suroviny
- 500 ml masového vývaru
- ¾ hrnku ovesných vloček
- hrst špenátových listů
- hrst hub – šitake nebo žampiony
- 1–2 vejce
- 2 jarní cibulky
- chilli
Vývar přiveďte k varu, přidejte ovesné vločky a za občasného míchání vařte 5 minut. Přidejte špenát, promíchejte a pak uprostřed kaše udělejte jamku. Do ní nalijte jedno nebo dvě vajíčka.
Hrnec zakryjte pokličkou a na nízkou teplotu vařte 5–7 minut, dokud nebude vajíčko hotové podle vašich představ.
Houby nakrájejte na tenké plátky. Na pánev dejte lžičku oleje a houby na něm restujte, dokud nezměknou.
Kaši ozdobte připravenými houbami, pokrájenou jarní cibulkou a špetkou chilli.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: jimezdrave.cz, hungrypanda.cz, zijemehomemade.cz