Vaření

Rychlé a chutné recepty z listového těsta. Vyzkoušejte je ještě dnes!

Připravte si doma jednoduché a přitom lahodné recepty z listového těsta. Vyzkoušejte slané listové spirály, šátečky s čokoládou nebo domácí fornetti.

Fornetti z listového těsta
Zdroj: Shutterstock

Tvarohový závin

Suroviny

Na 3 menší záviny/1 velký závin budete potřebovat:

  • 1 balíček listového těsta (400 gramů)
  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 10 g vanilkového pudinkového prášku (1 lžíce)
  • vajíčko na potření

Vyválejte těsto na pomoučněném vále na obdélník o velikosti 25 × 30 cm.

Na náplň smíchejte tvaroh, cukr, vajíčko a pudinkový prášek. Metličkou dobře promíchejte. Rozdělte ji mezi tři vyválené díly těsta. Rozetřete, ale ne až úplně ke kraji.

Závin zabalíte tak, že kratší strany přeložíte asi centimetr přes náplň a z delší strany začnete rolovat. Z takto zabaleného závinu náplň nevyteče.

Všechny záviny opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem – spojem směrem dolů. Nechte mezi nimi rozestup.

Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do předehřáté trouby na 200 stupňů dozlatova.

Fit verze: Místo klasického listového těsta použijte celozrnné listové těsto. Cukr nahraďte čekankovým nebo agávovým sirupem, erythritolem nebo jiným sladidlem.

Šátečky s banánem a čokoládou

Šátečky s banánem a čokoládou
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 cereální listové těsto (400 gramů)
  • 200 g hořké nebo mléčné čokolády
  • 1 banán

Mražené těsto nechte několik hodin povolit. Rozdělte ho na díly a každý vyválejte na 25 × 15 cm. Podle potřeby podsypávejte moukou, aby se těsto nepřilepilo k válu.

Dále nakrájejte na čtverečky o velikosti přibližně 6 × 6 cm. Na velikosti tolik nezáleží, ale měly by to být čtverce, aby šly šátečky dobře zabalit.

Doprostřed každého dílku dejte dvě kostičky čokolády a na ně kolečko banánu. Zabalte spojením protilehlých rohů, které k sobě zmáčknete.

Pro hezčí barvu potřete rozšlehaným vajíčkem.

Pečte na 200 stupňů cca 15 minut.

Ještě teplé šátečky posypte moučkovým cukrem.

Twisty s Nutellou

Twisty s Nutellou
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 listové těsto
  • 100 g Nutelly nebo jiné čokoládové pomazánky
  • vajíčko na potření

Těsto vyválejte na obdélník 50 × 30 cm. Uprostřed ho rozřízněte, aby vznikly dvě stejné části.

Jednu část celou potřete pomazánkou. Přiložte na ni druhou část těsta a ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájejte na sedm dlouhých proužků. Každý kousek pak ještě zatočte a poté položte na plech.

Nakonec potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 190 stupňů, dokud nezezlátnou.

Posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.

 

Fornetti

  • 1 balení listového těsta (400 gramů)

Těsto vyválejte na pomoučněném vále. Nedělejte ho ale zase moc tenké, aby se vám při pečení neprotrhlo.

Nožem rozkrájejte na čtverečky. Velikost může být libovolná, já dělám asi 5–7 cm.

Náplň

  1. Džem nebo marmeládu. Vynikající je například džem z lesního ovoce.
  2. Čokoládu: kostičku nebo dvě mléčné/hořké/bílé čokolády
  3. Borůvková náplň: 100 gramů lesních borůvek, 100 ml vody, 30 gramů cukru, 2 lžičky citronové šťávy a 1 lžičku vanilkového cukru přiveďte k varu. Borůvky rozmačkejte pomocí šťouchadla na brambory anebo rozmixujte tyčovým mixerem. Mezitím si rozmíchejte 4 lžičky vanilkového pudinkového prášku ve 2 lžících studené vody a vmíchejte k borůvkám. Vařte do zhoustnutí asi 2 minuty. Náplň nechte zcela vychladnout.
  4. Jahodová náplň: 150 gramů jahod, 60 gramů cukru a 50 ml vody přiveďte k varu. Jahody rozmačkejte anebo rozmixujte. Přidejte 4 lžičky vanilkového pudinkového prášku rozmíchaného ve 2 lžících vody a vařte do zhoustnutí. Stále míchejte, ať se směs nepřipálí.
  5. Povidla: 150 gramů povidel smíchejte s 30 gramy cukru, 1 lžící hnědého rumu, 1 lžičkou vanilkového cukru a špetkou mleté skořice.
  6. Tvarohová: 250 gramů tučného tvarohu ve vaničce, 50 gramů krupicového cukru, 10 gramů kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinkového prášku, 1 vanilkového cukru nebo 10 kapek vanilkového extraktu. Můžete přidat i pár rozinek.

Spojte protilehlé okraje těsta k sobě a zmáčkněte. Anebo přehněte tak, aby vám vznikl trojhránek. Okraje ale dobře zmáčkněte, aby náplň nevytekla. Pro jistotu je můžete zmáčknout vidličkou.
Fornetti přeneste na pečicí papír, potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 180 stupňů. Budou se péct 8–10 minut, záleží na velikosti. Povrch musí pěkně zezlátnout.

Posypte moučkovým cukrem a podávejte teplé nebo studené.

Párky v listovém těstíčku

Párky v listovém těstíčku
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 300 g listového těsta nebo 1 předpřipravený plát
  • 6 párků
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžíce studené vody
  • sůl

Párky nakrájejte na stejně velké poloviny. Těsto vyválejte na tenký plát o velikosti přibližně 20 × 30 cm. Nakrájejte ho na 12 stejně širokých dlouhých pruhů.

Vezměte si proužek a omotejte ho kolem párku. Položte na plech a pokračujte do spotřebování těsta.

Vajíčko rozšlehejte se lžící studené vody a potřete s ním obalené párky.

Pečte na 175–180 stupňů 20–25 minut. Podávejte ještě teplé.

Tip: Těsto ještě můžete potřít kečupem nebo hořčicí a pak s ním teprve obalit párky.

Listové kapsy s párkem, sýrem a slaninou

Suroviny

  • 800 g listového těsta
  • 30 g kečupu
  • 20 g hořčice
  • 12 párků
  • kyselé okurky
  • 100 g slanina
  • 150 g tavený tvrdý sýr
  • 1 vejce

Plát těsta rozkrojte na 3 pruhy. Spodní část pomažte troškou kečupu a hořčice, ale ne až ke kraji.

Párky rozkrojte napůl a položte na kečup. Těsně za sebe dejte čtyři půlky. Na ně přijdou kyselé okurky, plátek sýra a na kostičky nakrájená slanina. Zakryjte zbytkem těsta a okraje zmáčkněte.

Stejně postupujte i u dalších dvou plátů. Získáte tak tři kapsy.

Kapsy dejte na pečicí papír, potřete rozšlehaným vejcem. Upečte na 180 stupňů 20 minut.

Listové spirály se šunkou a sýrem

Listové spirály se šunkou a sýrem
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 500 g listového těsta
  • 100 g kečupu
  • 10 g provensálského koření
  • 10 g sušené bazalky
  • 5 g pepře
  • 5 g soli
  • 100 g šunky prosciotto cotto
  • 100 g nastrouhané mozzarelly
  • 100 g čedaru
  • 1 vejce

Těsto vyválejte na plát o rozměru 32 × 42 cm. Potřete ho tenkou vrstvou kečupu, posypte provensálským kořením, bazalkou a také osolte a opepřete. Na těsto položte plátky šunky a zasypte strouhaným čedarem a mozzarellou.

Pomocí kolečka na pizzu rozřízněte těsto na čtyři dlouhé pruhy. Každý srolujte do spirály.

Potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct na 180 stupňů na 20 minut.

Zdroj: www.zijemehomemade.cz www.30minutvkuchyni.cz www.varimedobroty.cz
Autor: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock