Perníkové řezy
Překvapte své hosty
Suroviny
- polohrubá mouka, 300 g
- prášek do perníku, 1 balíček
- pískový cukr, 220 g
- kakao holandského typu, 3 lžíce
- olej, 8 lžic
- citronová šťáva
- mléko, asi 1 l
- vejce, 2 ks
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy/plechu
- čokoládová poleva, 1 balíček (hotový produkt)
- jahodová nebo rybízová zavařenina na potření
- marcipánové tvary na ozdobení
Prosátou mouchu smíchejte s práškem do perníku, přidejte cukr a kakao.
Poté přilijte mléko a olej, přidejte vejce a citronovou šťávu. Dobře promíchejte a nalijte do předem vymazané a vysypané formy.
Moučník vložte do předem vyhřáté trouby (asi na 180 °C) a pečte přibližně 35 minut – po vpíchnutí špejle se těsto nesmí lepit na dřívko.
Po vychladnutí perník několikrát prokrojte a jednotlivé části slepte zavařeninou. Nakonec moučník přelijte čokoládovou polevou předem rozehřátou v horké vodní lázni (viz návod na výrobku).
Do těsta můžete přidat nadrobno nasekané kandované ovoce a rozinky (asi 4 lžíce). Pokud budou moučník konzumovat pouze dospělí, můžete rozinky předem namočit v rumu.
Polevu ještě můžete ozdobit marcipánovými hvězdičkami.
Stromek s čokoládou
Originální a chutná dekorace
Suroviny
- polohrubá mouka, 150 g
- kypřicí prášek do pečiva, 1 lžička
- tuk, 120 g
- pískový cukr, 100 g
- vejce, 3 ks
- nastrouhaná hořká čokoláda, 100 g
- tuk a mouka na plech
- bílá cukrová poleva (hotový výrobek) nebo bílková poleva
Mouku prosejte s práškem do pečiva.
Žloutky oddělte od bílků, změklý tuk utřete s polovinou cukru, postupně přidejte žloutky a čokoládu, našlehejte.
Z bílků a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh.
Do žloutkové hmoty vmíchejte po částech mouku s částí sněhu, zbylý sníh do těsta už jen lehce obracejte.
Těsto rozetřete na plech (vrstva by měla být tenká), dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a upečte.
Z vychladlého těsta vykrájejte formičkami (nebo podle šablon) hvězdy a kometu a ozdobte je cukrovou polevou. Po zaschnutí polevy vpíchněte do středu největší hvězdy špejli a postupně na ni napichujte menší a menší hvězdičky. Vrchol bude zdobit malá kometa napíchnutá svisle.
Vánoční perníčky
Klasika jako od babičky
Suroviny
- hladká mouka, 600 g
- moučkový cukr, 300 g
- med, 200 g
- máslo nebo tuk, 150 g
- vejce, 3 ks
- jedlá soda, malá lžička
- mletá skořice, 3 lžičky
- tlučený hřebíček, 1 čajové lžičky
- citronová kůra
- kakao, 2 lžíce
- mouka na vál a vejce na potření
Prosátou mouku smíchejte s cukrem, kořením, jedlou sodou a nastrouhanou citronovou kůrou.
Postupně přidávejte tekutý med, změklé máslo a vejce. Vše promíchejte.
Vzniklé těsto vyklopte na vál a pečlivě propracujte – musí být vláčné. Poté těsto zabalte do mikrotenové folie a uložte odpočinout do chladna (nejlépe na 24 hodin).
Další den těsto vyválejte na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj různé tvary.
Ty přeložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem a dejte do předem vyhřáté trouby. Upečte.
Text: redakce
Foto: Thinkstock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů