Slaný koláč se sýrem a rajčátky cherry
doba přípravy: 10 minut + doba pečení: 20 minut • 4 porce • snadné
- listové těsto, 1 balení
- slaný sýr (feta, balkánský, kozí) nebo mozzarela, 125 g
- rajčátka cherry, 300 g
- olivový olej, 1 PL
- balzamikový ocet (nemusí být), 1 PL
- česnek, dva až tři nadrobno nakrájené stroužky
- čerstvá bazalka, pažitka
- papír na pečení
Troubu vyhřejeme na 220 °C.
Umytá a na poloviny překrojená rajčátka cherry opatrně promícháme v míse s olivovým olejem, balzamikovým octem a česnekem a necháme chvíli odpočinout, aby se chutě spojily.
Listové těsto rozválíme na papíru na pečení (snáze se bude přenášet) a vložíme ho na pekáč. Rovnoměrně po celé ploše asi 1 cm od okrajů poskládáme sýr, potom rajčátka a pečeme přibližně dvacet minut, dokud těsto po bocích jemně nezhnědne.
Po upečení koláč posypeme pažitkou a ozdobíme lístky bazalky.
Rajčatová bruschetta à la Italia
15 minut • 2 osoby • snadné
- bageta, 1 ks
- olivový olej, 1,5 lžíce
- rajčata cherry, 200 g
- bazalka čerstvá, nasekaná, 1 lžíce
- česnek, 3 stroužky (podle chuti)
- špetka soli
Bagetu nakrájíme na kolečka, zlehka ji potřeme olejem a opečeme na pánvi do křupava.
Rajčata omyjeme, nakrájíme na poloviny, pokapeme je olejem, přidáme lístky bazalky a prolisovaný česnek. Směs dochutíme solí, zlehka promícháme a navrstvíme na křupavé bagetky.
Podáváme ihned, navrch můžeme přidat i mozzarellu nebo balkánský sýr.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock