Vaření

Lehká večeře: Slaný koláč se sýrem a rajčátky nebo rajčatová bruschetta

Nepromeškejte bohatou sezonu zeleninové úrody a s chutí se pusťte do vaření. Slaný koláč se sýrem a rajčátky cherry nebo rajčatovou bruschettu à la Italia si rodina rychle zamiluje.

slaný koláč

Slaný koláč se sýrem a rajčátky cherry

doba přípravy: 10 minut + doba pečení: 20 minut • 4 porce • snadné

  • listové těsto, 1 balení
  • slaný sýr (feta, balkánský, kozí) nebo mozzarela, 125 g
  • rajčátka cherry, 300 g
  • olivový olej, 1 PL
  • balzamikový ocet (nemusí být), 1 PL
  • česnek, dva až tři nadrobno nakrájené stroužky
  • čerstvá bazalka, pažitka
  • papír na pečení

Troubu vyhřejeme na 220 °C.

Umytá a na poloviny překrojená rajčátka cherry opatrně promícháme v míse s olivovým olejem, balzamikovým octem a česnekem a necháme chvíli odpočinout, aby se chutě spojily.

Listové těsto rozválíme na papíru na pečení (snáze se bude přenášet) a vložíme ho na pekáč. Rovnoměrně po celé ploše asi 1 cm od okrajů poskládáme sýr, potom rajčátka a pečeme přibližně dvacet minut, dokud těsto po bocích jemně nezhnědne.

Po upečení koláč posypeme pažitkou a ozdobíme lístky bazalky.

bruschetta

Rajčatová bruschetta à la Italia

15 minut • 2 osoby • snadné

  • bageta, 1 ks
  • olivový olej, 1,5 lžíce
  • rajčata cherry, 200 g
  • bazalka čerstvá, nasekaná, 1 lžíce
  • česnek, 3 stroužky (podle chuti)
  • špetka soli

Bagetu nakrájíme na kolečka, zlehka ji potřeme olejem a opečeme na pánvi do křupava.

Rajčata omyjeme, nakrájíme na poloviny, pokapeme je olejem, přidáme lístky bazalky a prolisovaný česnek. Směs dochutíme solí, zlehka promícháme a navrstvíme na křupavé bagetky.

Podáváme ihned, navrch můžeme přidat i mozzarellu nebo balkánský sýr.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock