Velikonoční vejce s náplněmi
doba přípravy 30 minut, 6 porcí
- vejce, 6 ks
- citrón
- petrželová nať
- řeřicha
- mletý pepř
- sůl
na nivovou náplň:
- sýr Niva, 50 g
- kysaná smetana, 2 lžíce
- máslo, 50 g
- kopr
na žloutkovou náplň:
- žloutky z uvařených vajec, 6 kusů
- máslo, 2 lžíce
- majonéza light, 4 lžíce
- čerstvý sýr Lučina, 50 g
- dijonská hořčice, 1 lžička
- smetana na šlehání, 2 lžíce
- mletá sladká paprika
Vajíčka uvaříme natvrdo, tedy minimálně 8 minut. Potom je zchladíme studenou vodou a oloupeme. Z jedné strany vajec bílek zlehka ořežeme, aby vajíčka dobře stála na talíři. Horní části vajec ozdobně vykrojíme. Pomocí malé lžičky vydlabeme žloutky a odložíme je.
Nivová náplň: V misce elektrickým mixérem vyšleháme nastrouhanou nivu s kysanou smetanou, změklým máslem, nasekaným koprem, solí a kořením do pěny. Pěnu dáme do cukrářské stříkačky a naplníme jí dvě vejce.
Žloutková náplň: Šest žloutků, které jsme z vajec vydlabali, vyšleháme spolu s máslem, majolkou, lučinou, hořčicí a smetanou do lehké pěny. Podle chuti přidáme sůl, koření a mletou červenou papriku. Pěnou naplníme poslední dvě vejce.
Naplněná vajíčka odložíme do chladu, aby náplň ztuhla, a před servírováním ozdobíme plátky citrónu, posekanou petrželovou natí a lístečky řeřichy. Podáváme s pečivem.
Jarní biskupský chlebíček
doba přípravy 60 minut, 6 až 8 porcí
- polohrubá mouka, 2 hrnky
- vajíčka, 5 ks
- kypřící prášek, 1 balíček
- mléko, 1 hrnek
- olej, 1/3 hrnku
- rukola (nebo medvědí česnek – pak vynecháme stroužky česneku), 300 g
- strouhaný sýr, 100 g
- slanina, 100 g
- česnek, 6 stroužků
- sůl
- koření
Troubu předehřejeme na 200 ° C. Oddělíme žloutky od bílků. Rukolu nebo medvědí česnek najemno nasekáme.
Ve větší míse smícháme všechny ingredience kromě bílků. Česnek protlačíme nebo nastrouháme. Směs jemně ochutíme solí a pepřem. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a nakonec ho jemně vmícháme do směsi.
Formu na biskupský chlebíček dobře vymažeme a vysypeme moukou. Pak do ní vylijeme směs a hned vložíme do trouby.
Pečeme asi 30 minut. Když špejle po zapíchnutí zůstane čistá, znamená to, že koláč je propečený po celé hloubce.
Náš tip!
Chlebíček podáváme s pestem z medvědího česneku: medvědí česnek, píniové oříšky nebo slunečnicová semínka rozmixujeme s olivovým olejem, parmezánem a citrónovou šťávou. Pesto vydrží několik dní.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů