Avokádové guacamole
Budete potřebovat
- avokádo
- citronovou šťávu
- pepř
- chilli
- šalotku
- česnek
Guacamole je nejcharakterističtější a nejjednodušší a snad i nejchutnější kulinářské využití avokáda. Ze zralého avokáda lžičkou vybereme jemnou máslovou dužinu, vidličkou ji rozmělníme a hned přelejeme citronovou šťávou, která ho ochutí a zároveň zabrání jeho zhnědnutí. Trochu osolíme, ochutíme černým pepřem, přidáme chilli, najemno nasekanou šalotku, případně i lisovaný česnek.
Druhá varianta: K avokádu přidáme mango, česnek, koriandrovou nať, nasekanou cibulku, trochu pomerančové a limetkové šťávy, lžičku tabasca, sůl, černý pepř.
Avokádový cheesecake bez lepku
Budete potřebovat
Na korpus:
- 200 g odpeckovaných datlí
- 150 g ořechů
- 35 g kokosové moučky
- 40 g kakaa
- 45 g kokosového tuku
- trochu pomerančové šťávy
Na krém:
- 7 avokád
- 160 ml limetkové šťávy
- 180 g tekutého medu
- 120 g kokosového změklého tuku
- + nastrouhaná kůra z limetky
Na korpus dohromady rozmixujeme na pastu odpeckované datle, ořechy, kokosovou moučku, kakao a kokosový tuku. Je-li pasta příliš tuhá, přidáme trochu pomerančové šťávy, přemixujeme a pastu rozetřeme na dno dortové formy, kterou odložíme do chladničky. Na krém rozmixujeme dužinu z avokád s limetkovou šťávou, tekutým medem a změklým kokosovým tukem. Krém nalijeme na korpus do formy a přes noc necháme v chladničce ztuhnout. Posypeme strouhanou kůrou z limetky.
Dužina avokáda je velmi lahodná a obsahuje až 37 % tuku, který se svým složením velmi podobá olivovému oleji.
Smaženice s avokádem
Budete potřebovat
- 1 zralé avokádo
- 8 vajec
- 50 ml mléka
- olej
- sůl a pepř
Dužinu z jednoho avokáda nakrájíme na kostky. Rozbijeme vejce a smícháme je s mlékem, ochutíme solí a pepřem a směs dobře našleháme. Na rozehřáté pánvi na olej vylijeme směs, necháme srazit a přidáme avokádo a nasekanou pažitku. Podáváme se salátem a celozrnným pečivem, případně s plackou.
Avokádový hummus
Budete potřebovat
- 300 g uvařené cizrny
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- 2 avokáda
- sůl a pepř
- římský kmín
Uvařenou cizrnu, olivový olej, limetkovou šťávu a dvě lžíce tahini (sezamová pasta) spolu rozmixujeme dohladka. Přidáme avokáda nakrájená na kousky, lžíci nasekaného koriandru (petržele), ochutíme solí, černým pepřem, římským kmínem a ještě chvíli mixujeme. Podáváme na topince s nakrájeným rajčetem a špetkou chilli nebo jako přílohu k dušenému masu či grilovaným rybám.
Jak se připravuje avokádové smoothie
V troše vody rozmixujeme dužinu ze dvou avokád, dvou banánů, dvou kiwi, jednoho jablka a dvou hrstí čerstvého špenátu. Je-li smoothie příliš husté, přidáme trochu vody nebo ovesného mléka. Když z něj chceme udělat puding, přidáme do něj dvě lžičky chia semínek a necháme odstát.
Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů