Vaření

Vánoce z Večerky aneb Instantní recepty na jedlé dárky, kterými potěšíte každého člena rodiny

Nevíte, čím obdarovat na Vánoce své blízké? Navíc současná situace poběhování po obchodech také moc nepřeje. Nechte stres bokem, připravte si seznam surovin, vydejte se do potravin, a pak začněte tvořit…

vánoční dárek s jehličím a perníkem
Zdroj: Shutterstock

Já jsem vždycky dávala přednost vlastnoručně vyráběným dárkům. Přijde mi to lepší než jen něco koupit. Takhle obdarovaný uvidí, že pro vás opravdu něco znamená, když jste kvůli němu strávili čas výrobou překvapení.

Perníkový sirup

Sirup, s kterým připravíte perníkové latté nebo horkou čokoládu, potěší snad každého člena rodiny.

Suroviny:

  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 3/4 hrnku vody
  • 3 polévkové lžíce melasy
  • 1 čajová lžička mletého sušeného zázvoru
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Vše dejte do kastrůlku a 5 minut povařte. Přelijte do čisté sklenice a opatřete etiketou s návodem.

Příprava latté

Uvařte silnou kávu/espresso a přidejte 1–3 lžíce sirupu. Nalijte do sklenice s napěněným mlékem a je to.

Příprava horké čokolády

Použijte oblíbený recept na horkou čokoládu, jen ji neslaďte. Vmíchejte perníkový sirup dle chuti anebo čokoládu ozdobte šlehačkou a polijte jí sirupem.

Trvanlivost: v lednici max. 14 dní

Směs na přípravu kurkumového „zlatého“ mléka

Nápoj zvaný kurkumové nebo zlaté mléko je nejen chutný, ale i dobrý pro naše zdraví. Pomáhá s bolestí kloubů, nespavostí a pomůže i při chřipce nebo nachlazení.

Kurkumové mléko a kurkumový prášek na dřevěném prkénku
Zdroj: Shutterstock

Suroviny na 1 dávku:

  • 1 lžička mleté sušené kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka černého pepře

Koření nasypte do misky a dobře promíchejte. Nasypte ho do sklenice. Nezapomeňte přidat i štítek nebo cedulku s návodem. Výše uvedené množství je určeno na přípravu jednoho hrnku zlatého mléka, můžete si ho upravit podle potřeby.

Návod na přípravu mléka

250ml mléka, 1 lžičku másla nebo ghí a 1 a 1/2 lžičky směsi dejte do kastrůlku. Krátce povařte. Přelijte do hrnečku, a až nápoj trochu zchladne, oslaďte lžící medu.

Tip: Ke skleničce s kořením darujte sklenici kvalitního medu.

Nakládaný hermelín

Suroviny:

  • 2 hermelíny
  • 1 cibule
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/4 lžičky soli
  • cca 250 ml slunečnicového oleje

Česnek utřete se solí a mletou paprikou. Hermelíny rozřízněte podélně napůl a potřete touto směsí. Slepte dohromady.

Do uzavíratelné sklenice střídavě naložte hermelíny, cibuli nakrájenou na kolečka a koření. Kdo má rád, může přidat i beraní rohy. Nakonec zalejte olejem a nádobu uzavřete.

Nechte na chladném temném místě odležet 2 týdny. Neotvírejte.

Křupavá granola

Granola
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 250 g ovesných vloček
  • 125 g pohankových vloček
  • 175 g směsi vlašských ořechů, mandlí, slunečnicových a lněných semínek
  • 70 g másla
  • 20 g kokosového oleje
  • 80 g třtinového cukru
  • 20 g melasy nebo čekankového sirupu
  • špetka soli
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce rozinek naložených v rumu (okapané přidáváme až na posledních 15 minut pečení)

Ořechy a ovesné vločky dejte do velké mísy. Zbytek surovin (kromě rozinek) zahřejte na mírném plameni, aby se spojily. Stačí krátce. Poté nalijte do velké mísy, kde máte připravené ořechy a vločky. Dobře promíchejte.

Směs vysypte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 165 stupňů cca 30 minut. V polovině času přidejte rozinky a směs lehce promíchejte.

Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Vlašské ořechy v medu

Suroviny:

  • vlašské ořechy
  • tekutý med

Nejdříve je třeba zbavit ořechy slupky. Zalijte je vroucí vodou a nechte 20 minut ležet. Oloupejte. Ořechy dávejte do sklenice střídavě s medem. Končit budete medem. Uzavřete.

Čokoládové cookies v prášku

Čokoládové cookies
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 200g krupicového cukru
  • 130g hladké mouky
  • 50g hořkého kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 50g hořké nebo mléčné čokolády

Do sklenice nasypte krupicový cukr, na to kakao a pak hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou. Jako poslední nasypte do sklenice nasekanou čokoládu anebo malé čokoládové pecičky. Přidejte štítek s návodem.

Návod k přípravě

Do směsi přidejte 140 g změklého másla, 1 vajíčko a vypracujte těsto. Z těsta pomocí lžíce vytvořte 9 sušenek (vyjde to na dva plechy, jsou hodně velké). Dejte na plech a pečte na 175 stupňů 11–13 minut. Nechte vychladnout.

Biskupský chlebíček v prášku

Tato směs je dost univerzální. Dá se z ní udělat biskupský chlebíček, srnčí hřbet, bábovka i velikonoční beránek. Jen zvolíte jinou formu podle toho, co z mixu chcete udělat.

Suroviny:

  • 150g moučkového cukru
  • 125g polohrubé mouky
  • 50g hladké mouky
  • 50g kandované citrusové kůry nebo jiného kandovaného ovoce
  • 50g rozinek
  • 1/4 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Na dno sklenice nasypte hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Na to přijde polohrubá mouka, pak moučkový cukr, rozinky a nakonec kandované ovoce.

Návod k přípravě

Obsah sklenice vysypte do mísy, přidejte 250ml slunečnicového oleje, 250ml mléka, 4 žloutky a promíchejte. Nakonec ze 4 bílku vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Směs nalijte do formy na biskupský chlebíček a pečte na 180 stupňů 45–60 minut. Až bude špejle po vytáhnutí čistá, vyndejte formu z trouby. Před vyklopením nechte hřbet 10 minut vychladnout.

Polijte čokoládovou polevou a dejte ztuhnout do lednice.

Banánový chlebíček v prášku

Banánový chlebíček
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 200g hladké mouky (může být i špaldová)
  • 150g třtinového cukru
  • 50g vlašských ořechů
  • 1 lžička jedlé sody nebo 1 lžička kypřicího prášku
  • volitelně: čokoládové pecky

Do sklenice jako první nasypte mouku smíchanou s jedlou sodou/ kypřicím práškem. Dále třtinový cukr, nahrubo nasekané vlašské ořechy a nakonec čokoládové pecky.

Návod k přípravě

Sklenici  mixu smíchejte s rozmačkanými banány (270g), rozpuštěným máslem (70g) a 1 vejcem. Nalijte do vymazané formy na srnčí hřbet. Pečte na 175 stupňů 45–60 minut.

Tip: Chlebíček chutná ještě lépe politý čokoládou nebo čokoládovou polevou. Můžete ji přivázat ke sklenici s mixem.

Směs na přípravu perníku

Suroviny:

  • 300g hladké mouky
  • 150g krupicového nebo třtinového cukru
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa (15g)
  • 2 lžičky perníkového koření

Do sklenice nasypte postupně suroviny. Kypřicí prášek nezapomeňte promíchat s moukou anebo ho přivažte ke sklenici společně se štítkem, na kterém bude návod.

Návod k přípravě

Směs promíchejte s 350ml mléka a 60ml slunečnicového oleje. Nalijte do plechu s vysokým okrajem. Pečte asi 15 minut na 175 stupňů.

Nutella

Suroviny:

  • 200g nepražených lískových ořechů
  • 100g hořké čokolády, 70%
  • 20g kokosového nebo třtinového cukru
  • 15g kokosového oleje bez vůně
  • 2 lžíce javorového sirupu (30ml)
  • 6g hořkého kakaa, neslazeného
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo sáček vanilkového cukru
  • špetka mořské soli
Domácí nutella
Zdroj: Shutterstock

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Ořechy rozložte na plech a pražte 10–12 minut. Slupka má být tmavá, ale ořechy zlatohnědé. Sledujte každých pár minut, snadno se připálí. Občas promíchejte.

Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

Nasypte je do utěrky a třete, tím ořechy zbavíte slupek. Ořechy nechte vychladnout.

Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni.

Pražené lískové ořechy dejte do mixéru nebo kuchyňského robota a mixujte, dokud se z nich nestane máslo. Záleží na síle mixeru, trvá to cca 4–10 minut.

Přidejte rozpuštěnou čokoládu, kokosový olej, sůl, extrakt i cukr. Mixujte na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí. Jako poslední vmíchejte javorový sirup a kakao. Opět krátce promíchejte.

Nutellu přelijte do skleněné nádoby a nechte zcela vychladnout.

Trvanlivost: 3–4 týdny při pokojové teplotě

Směs na arašídové tyčinky

Mix na přípravu vynikajících tyčinek s arašídovým máslem.

Suroviny na 1 velký plech:

  • 140g hladké nebo špaldové mouky
  • 100g jemných ovesných vloček
  • 100g třtinového cukru
  • 1 lžička jedlé sody (6 gramů)
  • volitelné: 50–100g rozinek nebo brusinek
  • volitelné: 50g čokoládových pecek nebo kousků čokolády
  • volitelné: 1 lžíce chia semínek

Do sklenice nasypte jednu surovinu po druhé. Uzavřete a opatřete návodem.

Návod k přípravě:

Do mísy dejte směs na tyčinky, přidejte 130g arašídového másla pokojové teploty, 60g změklého másla a propracujte. Plech vyložte pečicím papírem a doprostřed papíru nasypte těsto. Vyválejte ho přes druhý pečicí papír. Těsto by malo vyjít na 1 velký plech.

Pečte v rozehřáté troubě na 175 stupňů 12–15 minut. Nechte ještě 10 minut vychladnout, poté nakrájejte na tyčinky.

Ochucený olivový olej

Suroviny:

  • 250ml olivový olej a vybrané ingredience podle toho, jaký olej chcete

Rozmarýnový – 4 sušené větvičky rozmarýnu zahřívejte spolu s olejem 8–10 minut. Pak přelijte do lahve.

Olivové oleje s rozmarýnem
Zdroj: Shutterstock

Citronový – olej a kůru ze 2 citronů (pouze žlutou část) zahřívejte na nejnižší teplotu 20 minut. Přelijte do lahve a přidejte i kůru.

Česnekový – olej a 6 oloupaných stroužků česneku zahřívejte 8–10 minut, dokud lehce nezhnědne. Olej přelijte do lahve a přidejte k němu i na plátky nakrájený česnek.

Chilli – 1 a 1/2 lžičky chilli vloček nebo pár sušených chilli papriček zahřívejte s olejem pár minut na nízkou teplotu. Olej společně s chilli vločkami nebo sušenými papričkami přelijte do lahve.

Chilli a česnek – olej, 1 a 1/2 lžičky chilli vloček a 6 stroužků česneku zahřívejte 8–10 minut, dokud česnek lehce nezhnědne. Olej přelijte do lahve a přidejte k němu i na plátky nakrájený česnek a chilli vločky.

Utopenci

Suroviny:

  • 1kg špekáčků
  • 400g cibule

 Nálev:

  • 370ml vody
  • 250ml octa
  • 2 lžíce cukru
  • 10 kuliček nového pepře
  • 8 kuliček nového koření
  • 4 feferonky
  • 1 bobkový list
  • špetka soli

Vodu s cukrem, octem, solí, feferonkami a kořením povařte 10 minut na nízkou teplotu. Nechte vychladnout.

Špekáčky oloupejte. Můžete je nakrájet na kolečka nebo jen rozpůlit. Do sklenice střídavě dávejte kolečka cibule a špekáčky. Zalijte vychladlým nálevem a nechte alespoň týden uležet.

Tip: Špekáčky rozpulte, potřete troškou plnotučné hořčice, lehce posypte červenou paprikou a vložte kousek cibule. Na špekáček navlékněte kolečko cibule, tím náplň udržíte pohromadě.

Pečený čaj

Pečený slivkový čaj
Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 1kg ovoce – borůvky, jablka, maliny, hrušky, jahody…(mix)
  • 500 g krupicového cukru
  • koření – badyán, skořice, hřebíček…

Ovoce nakrájejte na menší kousky. Rozložte ho do zapékací mísy, zasypte cukrem a kořením, zakryjte alobalem a pečte na 220 stupňů 30 minut. Sundejte alobal a pečte dalších 15 minut. Přendejte do sterilizovaných sklenic. Uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Příprava čaje

Jednu velkou lžíci pečeného čaje zalijte horkou vodou. Do čaje „pro dospělé“ přidejte i panáčka alkoholu.

Baileys likér

Suroviny:

  • 700 ml slazeného kondenzovaného mléka
  • 300 ml smetany ke šlehání 33%
  • 300 ml whisky (lze nahradit i hnědým rumem)
  • 40 g rozpuštěné mléčné čokolády
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička instantní kávy + 1 lžíce vody na rozmíchání kávy

Rozpuštěnou čokoládu a všechny ostatní suroviny mixujte 1–2 minuty. Přelijte do čisté lahve.

Tip: Použijte 650ml slazeného kondenzovaného mléka a 50ml karamelového pro karamelovou chuť likéru.

Trvanlivost: 2 měsíce v lednici

Vaječný likér
Zdroj: Shutterstock

Vaječný likér

Suroviny:

  • 500 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1/2 vanilkového lusku nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 350g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • 300ml brandy (lze nahradit tuzemským rumem)

Kondenzované mléko a vanilkový lusk svařte a nechte trochu vychladnout. Lusk vyndejte. Žloutky dejte do mísy a tu dejte nad vodní lázeň. Za stálého míchání přidejte mléčnou směs. Míchejte do zhoustnutí. Odstavte a nechte zcela vychladnout. Přidejte brandy a promíchejte. Přeceďte přes síto.

Skladujte v lednici.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: www.mementerra.cz, www.plantifulbakery.com, www.mamapecedoma.com, www.jaky-darek.cz