Výživová hodnota
Obsahuje sacharidy, malé množství bílkovin, vitamíny (C, E, skupina B), betakaroten. Intenzivní barevnost svědčí o množství léčivých antokyanů.
Traduje se, že chlazená šťáva z plodů moruše je výborným osvěžujícím stimulátorem nahrazujícím dokonce i kávu.
Jak ji pěstovat
Moruše, strom nebo vyšší keř, pochází z Asie a několik staletí se pěstuje i v Evropě. Líbí se jí především v teplých vinohradnických oblastech. Vysazujeme ji ideálně na jaře do propustné, středně vápenaté, nezamokřené půdy. V dospělosti má poměrně mohutný kořenový systém, který odolá suchu při vyšší spodní vodě. Množí se řízky, potápěním, odkopky, ale hlavně očkováním nebo štěpením do semenáčů. Na řez není náročná, koruny pěstujeme jako kotlovité nebo volné, můžeme je podle potřeby prosvětlovat. Po sběru úrody v srpnu dobře snáší i hlubší zmlazovací řez. Stromy jsou vděčné za přihnojení obohaceným kompostem alespoň každé tři roky. Dožívají se poměrně vysokého věku.
- Plody jsou podle druhu a odrůdy bílé, nažloutlé, fialové až téměř černé a výrazně sladké. Pozvolna opadávají, proto strom nevysazujeme k terase a jiným zpevněným plochám.
Kdy moruši sázet
Sběr
Sbíráme jednotlivě nebo setřásáním na netkanou textilii položenou pod strom. Dospělý strom urodí 100 až 200 kg ovoce.
Uskladnění
Šťavnaté a měkké plody jíme a zpracováváme co nejdříve. Dělají se z nich šťávy, mošty, vína, marmelády, a to buď jednosložkové, nebo s jiným ovocem. Mrazí se, suší se.
Odrůdy, které doporučujeme
Moruše bílá
- v. × š. 10 až 15 m × 10 m
- bílý, nažloutlý až nafialovělý plod dlouhý 1 až 2,5 cm
,Pendula‘
- převislá, výška podle zaštěpení
Moruše černá
- v. × š. cca 10 m × 15 m
- plod dlouhý 2 až 3 cm
V malých zahradách upřednostníme pěstování převislého kultivaru, který také plodí.
Zdraví z moruše
…nebýt moruše, neznali bychom hedvábí? Číňané listy moruší krmili housenky bource morušového, které předly do kokonů hedvábné vlákno. Plody moruše pomáhají při horečce, zánětech krku, zácpě, léčbě srdečních a cévních onemocnění. Listy v čaji působí jako antidiabetikum při cukrovce II. typu, podporují činnost pankreatu.
Moruše na 3 způsoby
Nanuk
Šťávu zahustíme mletými ořechy, vlijeme do formiček, zmrazíme.
Džem
Šťávu bez cukru nebo oslazenou hroznovou šťávou zahustíme varem. Nalijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme.
V alkoholu
Plody vložíme do sklenice, přesypeme trochou cukru. Zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme odstát.
Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Zahrada prima nápadů