Vitamínová jeřabina
Její plody nemají dobrou chuť, jsou trpké. Jsou však jedlé a plné vitamínů. Například vitamínu C je v nich více než trojnásobek obsahu, který je v citrónu. Díky tomu, že z cukrů obsahují sorbit, mohou je konzumovat i diabetici. Dají se z nich vyrábět chutné kompoty a džemy. Ptákům však chutnají čerstvé, proto když udeří první mrazy, plody jeřabiny mizí nejrychleji ze všech ostatních bobulovin. Než se tak stane, krášlí zahradu svými nepřehlédnutelnými shluky bobulí ve výrazné oranžovočervené barvě.
Přizpůsobivý rakytník
Roste v každé půdě a je skutečně dlouhověkou dřevinou. Rakytník se bez problémů dožije i sta let. Nevadí mu znečištěný vzduch, celodenní úpal ani suchá půda. Na úrodu však potřebujeme samčí a alespoň tři samičí rostliny. Plody tohoto odolného keře určitě stojí za to. Jsou cennou výživou pro zpěvavé ptáky a chutné džemy si z nich můžeme uvařit i my. Rakytník je dřevinou, která málo žádá a hodně dává. Vysoký obsah vitamínů a cenných látek totiž nemají jen plody. Podobně jsou na tom i listy a mladé výhonky, které si můžeme nasušit a vařit z nich zdravý, osvěžující čaj, který prý dokonce omlazuje.
Všestranná trnka
Na rozdíl od rakytníku žije trnka relativně krátce, jen několik desítek let. Dokáže růst i na kamenitých, erozí postižených půdách a dokonale zpevnit svah svým kořenovým systémem. Modře zbarvené plody dozrávají v listopadu, jsou však trpké a kyselé. Mnohem lepší jsou po prvních mrazech, když trochu zcukernatí. Na stromě však zůstávají během celé zimy. V trnkách rádi hnízdí ptáci a její květy jsou úplnou pastvou pro motýly a včely. Kromě toho se už tradičně využívaly jako lék při trávicích těžkostech. Podobné účinky mají i plody, které jsou vhodné na přípravu džemů, ovocného vína či pálenky.
Léčivé šípky
Málokteré ovoce tohoto měsíce má tak vysoký obsah vitamínu C, A a B jako plody růže šípkové. Kromě toho jsou v šípkách třísloviny, flavonoidy, přírodní barviva, která odchytávají v našem těle volné radikály. Pomáhají tak zpomalovat stárnutí a regenerují náš organismus. Čerstvé šípky se nyní obírají poměrně snadno. Usušené nám budou během zimy dodávat potřebné vitamíny. V nadcházejícím chladném období ocení mnozí z nás hlavně povzbuzující čaj, který si připravíme ze sušených šípků. Na jeden hrnek stačí dvě lžičky sušených šípků, jedna lžička řepkového medu, kousek máty a trocha skořice.
Ptačí cesmína
Kdo by neznal symbol Vánoc anglosaských zemí. Atraktivní červené plody na pozadí sytě zelených pichlavých, zajímavě vykrajovaných listů jsou jakýmsi obrazovým synonymem Vánoc už i v naší zemi. Cesmína je dřevina, která má hned několik zvláštností. Její dřevo, jako jedno z mála, hoří i mokré. Dokáže růst na neobvykle široké škále půdních typů – od neúrodných, kyselých, přes písčité, těžké, až po zásadité, vápenaté půdy. Nevadí jí plné slunce ani stín. Snese i sucho a pro ptáky je jako stvořená. Její bobule totiž jiným tvorům nechutnají, vyvolávají u nich zvracení, a to platí i pro člověka. Pichlavé listy zase odrazují malé šelmy, takže ptáci v korunách cesmíny bezpečně, často a rádi hnízdí.
Text: Martin Čurda
Foto: iStock.com