Gelový osvěžovač vzduchu
Vyberte si vůni, jakou máte rádi a vytvořte si voňavý domov. Na výběr je to velké množství druhů esenciálních olejů. Ty navíc mezi sebou můžete kombinovat.
Suroviny
- 4 menší žáruvzdorné sklenice (například zavařovací)
- Neochucená želatina
- Potravinářské barvivo (volitelné)
- Sůl
- Esenciální oleje
Postup
- Do každé sklenice nakapejte pár kapek barviva. Pokud ho nechcete, můžete ho vynechat a nechat gel bezbarvý. Dále přidejte 30 kapek libovolného esenciálního oleje. Pro výraznější vůni přidejte i více.
- Dejte vařit 250 ml vody a do ní vmíchejte odpovídající množství želatiny (dle návodu na přípravu uvedeném na obalu). Dobře promíchejte, aby nevznikly hrudky.
- Po rozpuštění želatiny přilijte 250 ml studené vody a jednu lžičky soli. Důkladně promíchejte.
- Nyní už jen zbývá nalít směs do připravených sklenic a nechat přes noc vychladnout.
- Pro použití sklenici uzavřete víkem, které jste propíchaly. Vůně se tak bude pomalu uvolňovat. Zbylé vůně nechte zavřené a až ta první dovoní, jen vyměníte víčko.
Tip: Chcete vůni ještě vyšperkovat? Ozdobte sklenici stužkou anebo jinou dekorací dle libosti.
Ovoce a ovocná kůra
Zbyla vám kůra z citrusových plodů? Tak jí využijte! Obzvlášť nasušená kůra z pomerančů a mandarinek váš byt dokonale provoní.
Postup
Nasušenou kůru dejte do misek a rozmístěte je po celém bytě. Můžete z ní také vytvořit různé girlandy. Skvěle fungují pytlíčky naplněné rozemletou kůrou.
Další tip je takové 2v1. Dejte na topení nasušit jablečné křížaly a jejich úžasná vůně zaplní váš byt na dlouhou dobu.
Bylinky, koření a květiny
Když jsem na začátku psala, že na provonění bytu použijeme přírodu myslela jsem to doslova. Sáhněte po různých bylinkách a rostlinách. Použít se dají čerstvé i sušené. Stačí je svázat a tyto svazky pověsit kam je libo.
Pomohou i na neduhy
Například levandule nejen omamně voní, ale také zlepšuje spánek. Pokud vás trápí časté rýmy a ucpaný nos, sáhněte po rýmovníku, šalvěji nebo mátě. O lepší náladu se zase postará bazalka, heřmánek, jasmín, santalové dřevo nebo vanilka.
Ve Vánočním období naladí atmosféru svazek skořice a koneckonců i samotné cukroví, které se peče v troubě.
Svíčky z přírodního vosku
Běžné svíčky vyráběné z parafínového vosku, který se získává z ropy nejsou příliš ekologické. Při hoření navíc do vzduchu uvolňují různé dráždivé látky, a to není dobré. Místo toho raději sáhněte po svíčkách z včelího, kokosového, palmového nebo sójového vosku. Neobsahují žádné škodlivé látky a hoří déle než parafínové.
Přírodní mýdla
Vonná mýdla dávám do skříně odjakživa. Prádlo krásně provoní a pokud použijete mýdlo s vůní levandule, odpudíte tím navíc i nepříjemné návštěvníky v podobě molů.
Potpourri
Na jeho výrobu lze použít různé rostliny, nasušenou citrusovou kůru, esenciální oleje i koření.
Suroviny
- Sušené bylinky jako je rozmarýn a šalvěj
- Sušené koření: tyčinky skořice, hřebíček, badyán
- Nasušené plátky jablek a pomeranče
- Pomerančová kůra
- Sušené květiny: měsíček, růže
- Šišky
- Esenciální olej (v tomto případě skořice nebo jedle)
- Zavírací sklenice nebo sáček
Postup
- Ovoce, bylinky i květiny musí být nasušené, aby potpouri nezplesnivělo. Plátky pomeranče nasušíte tak, že je nakrájíte na plátky, utěrkou odsajete co nejvíce šťávy a pak je dáte na pár hodit do trouby na 100 stupňů.
- Vše dejte do misky, pokapejte 6 až 8 kapkami esenciálního oleje a promíchejte.
- Směs uzavřete do sklenice nebo sáčku a nechte několik dnů odstát. Pak už jen potpourri nasypte do misky a užijte si přenádhernou vůni. Další možností je nasypat směs do hrnce s vodou a pokračovat ve vaření na nízkou teplotu.
Další možnosti
Potpourri může mít mnoho podob. Jako základ se hodí například levandule, meduňka, mateřídouška, heřmánek, okvětní lístky růží. Z koření pak skořice, bobkový list, hřebíček, anýz či zázvor. Vše jen zakápněte esenciálním olejem, promíchejte, nechte pár dní ve sklenici provonět a máte hotovo.
Tip: Bylinky jako třeba čekanka, mák, měsíček, sedmikráska anebo šípky budou lahodit oku.
Vůně na sporák
Suroviny
- 1 pomeranč
- 2 tyčinky skořice
- 2 lžičky mleté skořice
- 15 kuliček nového koření
- 10 hřebíčků
- 1 litr vody a další na dolití
Postup
- Pomeranč nakrájejte na kolečka a společně s ostatními přísadami dejte do hrnce.
- Nejdříve vodu přiveďte k varu, poté ztlumte na nejnižší teplotu. Není nutné, aby se voda vařila.
- Vůni tímto způsobem zahřívejte, jak dlouho je libo. Asi po hodině je ale vždy třeba dolít vodu do původního množství.
- Po vychladnutí stačí vůni přelít do sklenice a schovat do lednice na další použití. Vydrží 3 až 4 dny.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.carujeme.cz, www.rankito.cz, www.zerowastelife.cz, www.sazenicka.cz