Zahrada

Vybíráme odrůdu vinné révy. Zvolte si tu svou

Od léta až do podzimu si můžeme pochutnávat na sladkém hroznu z vlastní úrody, případně si můžeme vyrobit vlastní víno. Poradíme vám, podle čeho si můžete vybrat ty správné odrůdy.

hrozny v košíku
  • Základní otázkou, kterou si položíme při výběru odrůd révy, je, zda nám stačí dopěstovat si krásné střapce na stůl, nebo chceme vyrábět i vlastní mošt či vlastní víno. Podle toho vybíráme buď z odrůd stolních pro přímou konzumaci, nebo z moštových na výrobu vína. V obou kategoriích dále najdeme bílé, růžové a červené odrůdy.

Stolní vína

…jsou šlechtěné pro větší bobule a vyrovnanou sladkokyselou chuť. V porovnání s moštovými obsahují více slizovitých látek. Ty, dá se říci, mohou za to, že bobule v zubech pěkně „křupne“.

Moštové odrůdy

…mají obvykle spíše menší bobule, které jsou velmi šťavnaté, aby se z nich vylisovalo co největší množství šťávy. Šťáva má vyšší cukernatost než šťáva ze stolních odrůd. Jsou to právě cukry, které se procesem kvašení proměňují v alkohol. Co se týče výroby vlastního moštu, paradoxně jsou vhodnější stolní odrůdy, a to pro vyváženější obsah cukru a kyselin.

Vlastní víno si lze vyrobit i ze stolních hroznů, má to však dva malé háčky. Podmínkou je nechat semleté hrozny jeden den před lisováním odstát, aby se rozložily zmiňované slizovité látky, a přidat větší množství cukru v porovnání s moštovými odrůdami. Samozřejmě platí, že i moštové odrůdy je možné přímo konzumovat.

Klasika, nebo rezistentní?

Zvažujeme-li hrozny, mošt či víno později i prodávat, třeba v malém, vybíráme zásadně z odrůd povolených Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ). Na jeho stránkách najdeme seznam více než 70 odrůd. Reálně se na trhu setkáme s ještě větším sortimentem. Můžeme sáhnout po historických odrůdách, po odrůdách vyšlechtěných v bývalém Československu nebo na Slovensku, v současnosti se rozšiřuje hlavně sortiment maďarských a ukrajinských odrůd. Zajímavou skupinu představují novošlechtěnci, z nichž velkou část tvoří takzvané rezistentní odrůdy, známé i jako PIWI (z německého pilzwiderstandsfähige rebsorten). Jsou odolné proti dvěma základním nemocem révy, a to peronospoře a padlí. Pokud nám stačí pár kořenů révy nebo toužíme po vlastním bio víně, rozhodně sáhněme po některé z nich.
Klasická odrůdová vína, jako je například veltlín, muškát, Müller a jiné, takovouto odolnost nemají, a tak musíme počítat s každoročním, na čas náročným bojem s oběma zmíněnými nemocemi, ať už chemickou, biologickou, nebo kombinovanou cestou.

Tip na článek: 10 ověřených receptů na domácí ovocná vína

Réva vinná, rostlina nejen do jižních poloh

Kromě jižnějších poloh, kde se réva běžně pěstuje, se dá vysazovat i ve středních polohách, za splnění dvou podmínek: zaprvé najít dobré stanoviště, chráněné před silnými mrazy a větrem, réva je totiž citlivá na pokles teplot přibližně pod -20 °C, zadruhé vybírat mezi ranými a středně ranými odrůdami. Pozdní totiž nemusí v těchto regionech dozrát.
Předností révy, co se půdy týče, je její nenáročnost. I proto se v minulosti dostala na úpatí svahů, dokonce na skalnatá podloží či „špatné“ půdy. Rovina s kvalitní půdou byla totiž vyhrazena pro pěstování náročnějších základních potravin. Navíc tato liána koření v hloubce až dvaceti metrů, odkud je schopna čerpat vodu i živiny.

Moštové odrůdy

Hossa

Nová slovenská odrůda ze šlechtitelské dílny Korpásových, pojmenovaná po známém hokejistovi. Sbírá se začátkem září. Ve zralém víně dominují sauvignonová aromata.

odrůda viniče Hossa
Korpás

Rizling rituál

Nová slovenská odrůda ze šlechtitelské dílny Korpásových. Středně velké střapce se šťavnatou dužinou dozrávají koncem září. Poskytuje lahodná vína s vyšším obsahem kyselin.

odrůda viniče Rizling rituál
Korpás

Merlot

Stará pozdní odrůda vhodná do velmi teplých a svahovitých lokalit. Sbírá se často až v říjnu. Je poměrně citlivá na padlí a peronosporu, vyžaduje opakované přímé i nepřímé zásahy.

odrůda viniče Merlot

Rulandské šedé

Jde o starou odrůdu původem pravděpodobně z Burgundska. Dozrává koncem září až v polovině října. Vyhovují jí teplé jižní svahy. Je odolná vůči zimním mrazům a středně odolná vůči houbám.

odrůda viniče Rulandské šedé

Moštové, PIWI odrůdy

Bianca

Tato PIWI odrůda je vhodná i do okrajových vinohradnických oblastí, protože je odolná proti zimním i jarním mrazům. Dozrává v první polovině září.

odrůda viniče Bianca
praskac.at

Zala gyonge

Jde o PIWI odrůdu se středně velkými střapci a s aromatickými plody, dozrává v první polovině září. Kromě výroby vína jsou hrozny vhodné i jako stolní. Vydrží mrazy do -24 °C.

odrůda viniče Zala gyonge
praskac.at

Stolní odrůdy

Diamant

Odrůda s velkým, až 25 cm dlouhým střapcem ze slovenského šlechtění dozrává koncem srpna. Je vhodná pro teplé jižní svahy. Vyžaduje důkladnou ochranu před peronosporou a padlím.

odrůda viniče Diamant
Kohaplant

Chrupka bílá

Jde o velmi starou odrůdu (věk odrůdy někteří autoři odhadují na téměř 3 000 let) s kulatými, sladkými, šťavnatými bobulemi. V období kvetení je choulostivá na chlad. Je vhodná i na výrobu vína a moštu.

odrůda viniče Chrupka bílá
Kohaplant

Chrupka červená

Odrůda se vyvinula z chrupky bílé. Dozrává začátkem září. Vyhovují jí teplé chráněné polohy. Sucho špatně snáší. Při pěstování je třeba věnovat pozornost houbovým nemocem.

odrůda viniče Chrupka červená
Kohaplant

Sprint

Nová silně rostoucí slovenská odrůda z dílny Teplan-Strelinger. Velmi raná rezistentní odrůda, dozrávající v první polovině srpna. Zelenožluté bobule jsou velmi sladké, příjemné a harmonické chuti.

 

odrůda viniče Sprint
Sazenice révy vinné – Šápara

Olšava

Pochází ze slovenského šlechtění a je vhodná pro všechny pěstitelské oblasti. Dozrává v polovině září. Při pěstování je třeba věnovat pozornost houbovým onemocněním.

odrůda viniče Olšava

Stolní, PIWI odrůdy

Talizman

Silně rostoucí ruská odrůda s vysokou rezistencí proti chorobám a mrazu vstupuje do plodného období druhý rok po výsadbě. Při vhodném řezu mohou mít střapce 2 až 2,5 kg.

odrůda viniče Talizman
Sazenice révy vinné – Šápara

Áron

Maďarská odrůda s velkými, hustými střapci a s pevnou křupavou dužinou. Dozrává přibližně v říjnu, je vhodná do jižnějších poloh. Je středně až vysoce odolná proti peronospoře a padlí.

odrůda viniče Áron
praskac.com

Sfinks

Velmi raná modrá odrůda ukrajinského původu s velkými střapci i bobulemi, s vysokou mrazuvzdorností a vysokou rezistencí proti chorobám, vhodná i do okrajových oblastí pěstování.

odrůda viniče Sfinks
Sazenice révy vinné – Šápara

Purpur

Středně raná rezistentní odrůda se středně velkými střapci, vhodná do teplých poloh. Velké bobule purpurové barvy mají masitou křupavou dužinu. Běžná preventivní ochrana je dostačující.

odrůda viniče Purpur
Vinteko

Krystal

Středně velké až velké střapce se zlatožlutými bobulemi dozrávají koncem srpna až začátkem září. Mají pevnou slupku a masitou, výrazně sladkou dužinu příjemné chuti.

odrůda viniče Krystal
Sazenice révy vinné – Šápara

Nero

Maďarská jemně aromatická PIWI odrůda se středně velkými střapci. Dozrává v polovině září. Pučí brzy, proto je citlivá na jarní mrazy. Nemá ráda suché lokality.

odrůda viniče Nero
praskac.at

Arkadija

Velmi raná odrůda vyšlechtěná na Ukrajině s velkými střapci a sladkými i křupavými bobulemi. Je středně odolná proti zimním mrazům, stejně tak proti houbovým chorobám.

odrůda viniče Arkadija
Vinteko

Tip na článek: Vyrobte si domácí víno

Text: Ing. Monika Králová, Marian Bočko
Foto: archív firiem, Miro Pochyba, isifa/Shutterstock
Zdroj: Zahrada prima nápadů