Vaření

Recepty na domácí granolu, které stojí za to vyzkoušet!

Nelíbí se vám často složení některých snídaňových cereálií, kuliček a podobných produktů? Na první pohled často vypadají zdravě, ale přitom obsahují velké množství rafinovaného cukru a dalších přísad, které by v granole být vůbec neměly.

Granola s ovocem
Zdroj: Shutterstock

Místo hledání zdravé snídaně v krabičce je jednodušší udělat si doma vlastní mix. Pak už jen granolu vylepšíte jogurtem nebo mlékem a snídaně je hotová.

Extra křupavá granola

Křupavá, sladká a zároveň zdravá. Taková je tato verze granoly, která je dochucená medem.

Granole ve sklenici
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 300 g špaldových vloček (můžou být i ovesné)
  • 100 g kešu ořechů
  • 50 g lískových ořechů
  • zhruba 50 g plátkových mandlí
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 30 g kokosových plátků
  • 1 lžíce raw kakaa
  • 2 lžíce velké lžíce kokosového oleje
  • 2 větší lžíce medu

Postup

  1. V míse smíchejte suché ingredience: vločky, oříšky, semínka a kakao. Poté k nim přidejte med a olej. Dobře promíchejte.
  2. Směs rozprostřete na plech a dejte do trouby péct na 160 stupňů asi 30 minut. V polovině času promíchejte.
  3. Vychladlou granolu uložte do uzavíratelné nádoby.

Tip: Přidat můžete ještě sušené ovoce, rozmixované jablko nebo banán.

Ořechová granola

 Tato verze je plná oříšků, které vám dají spoustu energie do nového dne.

Domácí granola
Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • ½ hrnku vlašských ořechů
  • půl hrnku lískových ořechů
  • ½ hrnku mandlí
  • ½ hrnku slunečnicových semínek
  • 3 lžíce lněných semínek
  • zhruba 3 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce sušených rozinek
  • zhruba 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce mleté skořice

Postup

  1. Vlašské, lískové ořechy a mandle nakrájejte na menší kousky. Všechny suché ingredience dejte do mísy a promíchejte.
  2. Do kastrůlku dejte kokosový olej s medem a nechte rozpustit. Nalijte na suché ingredience a důkladně promíchejte.
  3. Směs nasypte na pečící papír a dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečte 10 až 15 minut. Během pečení 1 až 2krát promíchejte.
  4. Po vychladnutí uložte do zavírací nádoby.

Granola s čokoládou 

Kdo by neměl rád čokoládu. I proto je tato verze jedna z nejoblíbenějších.

Ingredience

  • 500 g ovesných vloček
  • 150 g mandlí
  • zhruba 150 g strouhaného kokosu
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce mleté skořice
  • špetka soli
  • 250 g medu nebo javorového sirupu
  • 200 g másla s řepkovým olejem

Postup

  1. Ovesné vločky promíchejte v míse s nasekanými mandlemi, kokosem, mletou skořicí a špetkou soli.
  2. Máslo rozpusťte s olejem, přidejte med a tuto směs pak vmíchejte k vločkám.
  3. Připravenou směs rozdělte mezi 2 plechy vyložené pečícím papírem.
  4. Pečte na 180 stupňů 20 až 25 minut. V polovině času plechy vyndejte, promíchejte a dejte zase péct.
  5. Po upečení plechy posypte nadrobno nakrájenou čokoládou. Nechte vychladnout a rozdrobte

Dýňová granola

Nečekané spojení dýně a ořechů vytvoří velmi chutnou kombinaci nejen k snídani.

Granola s ořechy
Zdroj: Shutterstock

Ingredience na granolu

  • ½ hrnku dýňového pyré
  • 4 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 hrnek dýňových semínek
  • ¼ hrnku javorového sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky perníkového koření

Koření na dýňový koláč:

  • 2 lžičky mleté skořice
  • 6 hřebíčků
  • 4 tobolky kardamomu
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
  • 2 kuličky černého pepře

Postup

  1. Kardamom dejte do hmoždíře, rozdrťte tobolky a vysypte z nich semínka. Slupky kardamomu vyhoďte. Přidejte hřebíček, nové koření a pepř a rozdrťte. Vmíchejte skořici a muškátový oříšek, tím je koření hotové.
  2. Dýni rozkrojte na půl, vydlabejte z ní semínka a dejte péct na 200 stupňů, dokud zcela nezměkne. Neloupejte jí, jen omyjte.
  3. Nyní ztlumte teplotu trouby pouze na 180 stupňů. Dýni rozmixujte na pyré. Půl hrnku promíchejte s javorovým sirupem, kořením a kokosovým olejem.
  4. Přidejte ovesné vločky, vlašské ořechy a dýňová semínka. Promíchejte.
  5. Směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na 25 až 30 minut.

Jablečná granola

Jablka mají rádi děti i dospělí, proto tato verze granoly potěší celou rodinu.

Pečení granoly
Zdroj: Shutterstock

Ingredience na granolu

  • 250 g špaldových vloček (lze nahradit i ovesnými)
  • 100 g jablečné přesnídávky bez cukru
  • 40 g rozpuštěného kokosového oleje
  • 30 g medu
  • 70 g pekanových ořechů nasekaných najemno
  • špetka soli

Postup

  1. V míse smíchejte vločky, jablečnou přesnídávku, kokosový olej, med, ořechy a sůl. Důkladně promíchejte.
  2. Rozložte na pečící papír a dejte zapéct na 25-30 minut při 150-10 stupních. Během pečení několikrát promíchejte.

Fotogalerie

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.mycookingdiary.cz, www.kitchenstory.cz, www.receptypanicuby.cz, www.veganfoodporn.cz, www.jimezdrave.cz