Místo hledání zdravé snídaně v krabičce je jednodušší udělat si doma vlastní mix. Pak už jen granolu vylepšíte jogurtem nebo mlékem a snídaně je hotová.
Extra křupavá granola
Křupavá, sladká a zároveň zdravá. Taková je tato verze granoly, která je dochucená medem.
Ingredience
- 300 g špaldových vloček (můžou být i ovesné)
- 100 g kešu ořechů
- 50 g lískových ořechů
- zhruba 50 g plátkových mandlí
- 50 g slunečnicových semínek
- 30 g kokosových plátků
- 1 lžíce raw kakaa
- 2 lžíce velké lžíce kokosového oleje
- 2 větší lžíce medu
Postup
- V míse smíchejte suché ingredience: vločky, oříšky, semínka a kakao. Poté k nim přidejte med a olej. Dobře promíchejte.
- Směs rozprostřete na plech a dejte do trouby péct na 160 stupňů asi 30 minut. V polovině času promíchejte.
- Vychladlou granolu uložte do uzavíratelné nádoby.
Tip: Přidat můžete ještě sušené ovoce, rozmixované jablko nebo banán.
Ořechová granola
Tato verze je plná oříšků, které vám dají spoustu energie do nového dne.
Ingredience
- 1 hrnek ovesných vloček
- ½ hrnku vlašských ořechů
- půl hrnku lískových ořechů
- ½ hrnku mandlí
- ½ hrnku slunečnicových semínek
- 3 lžíce lněných semínek
- zhruba 3 lžíce chia semínek
- 3 lžíce sušených rozinek
- zhruba 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce mleté skořice
Postup
- Vlašské, lískové ořechy a mandle nakrájejte na menší kousky. Všechny suché ingredience dejte do mísy a promíchejte.
- Do kastrůlku dejte kokosový olej s medem a nechte rozpustit. Nalijte na suché ingredience a důkladně promíchejte.
- Směs nasypte na pečící papír a dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů. Pečte 10 až 15 minut. Během pečení 1 až 2krát promíchejte.
- Po vychladnutí uložte do zavírací nádoby.
Granola s čokoládou
Kdo by neměl rád čokoládu. I proto je tato verze jedna z nejoblíbenějších.
Ingredience
- 500 g ovesných vloček
- 150 g mandlí
- zhruba 150 g strouhaného kokosu
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžíce mleté skořice
- špetka soli
- 250 g medu nebo javorového sirupu
- 200 g másla s řepkovým olejem
Postup
- Ovesné vločky promíchejte v míse s nasekanými mandlemi, kokosem, mletou skořicí a špetkou soli.
- Máslo rozpusťte s olejem, přidejte med a tuto směs pak vmíchejte k vločkám.
- Připravenou směs rozdělte mezi 2 plechy vyložené pečícím papírem.
- Pečte na 180 stupňů 20 až 25 minut. V polovině času plechy vyndejte, promíchejte a dejte zase péct.
- Po upečení plechy posypte nadrobno nakrájenou čokoládou. Nechte vychladnout a rozdrobte
Dýňová granola
Nečekané spojení dýně a ořechů vytvoří velmi chutnou kombinaci nejen k snídani.
Ingredience na granolu
- ½ hrnku dýňového pyré
- 4 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 hrnek dýňových semínek
- ¼ hrnku javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky perníkového koření
Koření na dýňový koláč:
- 2 lžičky mleté skořice
- 6 hřebíčků
- 4 tobolky kardamomu
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
- 2 kuličky černého pepře
Postup
- Kardamom dejte do hmoždíře, rozdrťte tobolky a vysypte z nich semínka. Slupky kardamomu vyhoďte. Přidejte hřebíček, nové koření a pepř a rozdrťte. Vmíchejte skořici a muškátový oříšek, tím je koření hotové.
- Dýni rozkrojte na půl, vydlabejte z ní semínka a dejte péct na 200 stupňů, dokud zcela nezměkne. Neloupejte jí, jen omyjte.
- Nyní ztlumte teplotu trouby pouze na 180 stupňů. Dýni rozmixujte na pyré. Půl hrnku promíchejte s javorovým sirupem, kořením a kokosovým olejem.
- Přidejte ovesné vločky, vlašské ořechy a dýňová semínka. Promíchejte.
- Směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct na 25 až 30 minut.
Jablečná granola
Jablka mají rádi děti i dospělí, proto tato verze granoly potěší celou rodinu.
Ingredience na granolu
- 250 g špaldových vloček (lze nahradit i ovesnými)
- 100 g jablečné přesnídávky bez cukru
- 40 g rozpuštěného kokosového oleje
- 30 g medu
- 70 g pekanových ořechů nasekaných najemno
- špetka soli
Postup
- V míse smíchejte vločky, jablečnou přesnídávku, kokosový olej, med, ořechy a sůl. Důkladně promíchejte.
- Rozložte na pečící papír a dejte zapéct na 25-30 minut při 150-10 stupních. Během pečení několikrát promíchejte.
Fotogalerie
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.mycookingdiary.cz, www.kitchenstory.cz, www.receptypanicuby.cz, www.veganfoodporn.cz, www.jimezdrave.cz