Vaření

Zahradní party: Recepty na grilování

Grilování neznamená jen jídlo, ale i setkávání, přátele, rodinu, události. S láskou připravené pochoutky pod holým nebem, dýchající uhlíky a svěžími vůněmi, budou chutnat o to víc.

grilování

Steaky s vůní rozmarýnu

15 minut ■  4 osoby ■ lehké
350 Kč

  • hovězí svíčková, 500 g
  • sůl
  • čerstvé koření
  • česnek, 2 stroužky
  • čerstvý rozmarýn
  • keříkových rajčat (celé hrozny), 1 kg
  • olivový olej
  • citronová šťáva

Připravíme si omáčku, kterou budeme kropit steaky a zeleninu. V hrnku smícháme prolisovaný česnek, olivový olej, koření, sůl a nasekaný rozmarýn.

Na rozehřátou mřížku položíme celé hrozny rajčat, pokropíme je omáčkou a pokapeme citronovou šťávou. Grilujeme z každé strany asi 6 minut. Občas pokropíme.

Když jsou rajčata z jedné strany hotová, vložíme steaky na gril. Maso by mělo být nakrájené na 2,5- až 3cm plátky. Pokropíme ho omáčkou a grilujeme z každé strany asi 3 minuty. Po obrácení zase pokropíme.

Steaky podáváme s rajčaty a čerstvým pečivem.


Křupavé crostiny se sýrem halloumi

10 minut ■  4 až 5 osoby ■ lehké
150 Kč

grilování

  • bageta nebo ciabatta, nejlépe jednodenní, 2 až 3 ks
  • čerstvé bylinky – kopr, bazalka, tymián, 1 hrnek
  • česnek, 2 celé stroužky
  • sýr halloumi – sýr určený na grilování, 2 balení
  • olivový olej
  • sůl
  • koření
  • libovolná zelenina na ozdobení

Ciabattu nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, potřeme je česnekem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a okořeníme. Z obou stran opečeme na grilu.

Sýr halloumi nakrájíme na 0,5 až 1cm plátky, které opékáme společně s pečivem.

Hned poté, co crostini sundáme z ohně, položíme na ně plátky sýra, ozdobíme je zeleninou, bylinkami a posypeme nasekanou jarní cibulkou.

Kuřecí paličky s třešňovou omáčkou

45 minut ■  4 až 5 osob ■ lehké
95 Kč

  • kuřecí stehna, 4–6 ks
  • balzamikový ocet, 1 hrnek
  • sůl
  • mletý pepř
  • olivového oleje, 2 lžíce

grilování

Třešňová omáčka

  • vypeckované třešně, 2 hrnky
  • šťáva (nebo džus) z granátového jablka, 1/2 hrnku
  • červeného vína, 1/4 hrnku
  • balzamikový ocet, 1/4 hrnky
  • kukuřičný škrob, 1,5 lžičky
  • voda, 1,5 lžičky
  • máslo, 1 lžíce
  • sůl
  • cukr
  • mletý pepř

Každé kuřecí stehno důkladně potřeme balzamikovým octem. Každé zvlášť obalíme v potravinové fólii a necháme v chladničce marinovat hodinu (ne víc, maso by bylo příliš kyselé a začalo by se rozpadat).

Aby bylo maso hotové současně s omáčkou, začneme s grilováním i přípravou omáčky najednou. Kuřecí stehna po vyndání z chladničky zbavíme potravinové fólie, nasolíme, okořeníme a začneme grilovat na mřížce. Bude to trvat podle velikosti asi 8 minut z každé strany.

Mezitím si na pánvi ohřejeme třešně. Zalijeme je červeným vínem, které necháme chvíli odpařovat. Asi po minutě přidáme balzamikový ocet, šťávu z granátového jablka a povaříme asi dvě minuty. V hrnku smícháme kukuřičný škrob s vodou a přidáme do omáčky. Mícháme, dokud nezhoustne, odstavíme ji z tepla a přidáme máslo. Na závěr přidáme podle chuti sůl, koření a cukr, dokud nedosáhneme požadované vyváženosti sladké, slané a kyselé chuti.

Ugrilovaná kuřecí stehna podáváme ještě teplá, přelitá omáčkou s celými kousky třešní.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock