Steaky s vůní rozmarýnu
15 minut ■ 4 osoby ■ lehké
350 Kč
- hovězí svíčková, 500 g
- sůl
- čerstvé koření
- česnek, 2 stroužky
- čerstvý rozmarýn
- keříkových rajčat (celé hrozny), 1 kg
- olivový olej
- citronová šťáva
Připravíme si omáčku, kterou budeme kropit steaky a zeleninu. V hrnku smícháme prolisovaný česnek, olivový olej, koření, sůl a nasekaný rozmarýn.
Na rozehřátou mřížku položíme celé hrozny rajčat, pokropíme je omáčkou a pokapeme citronovou šťávou. Grilujeme z každé strany asi 6 minut. Občas pokropíme.
Když jsou rajčata z jedné strany hotová, vložíme steaky na gril. Maso by mělo být nakrájené na 2,5- až 3cm plátky. Pokropíme ho omáčkou a grilujeme z každé strany asi 3 minuty. Po obrácení zase pokropíme.
Steaky podáváme s rajčaty a čerstvým pečivem.
Křupavé crostiny se sýrem halloumi
10 minut ■ 4 až 5 osoby ■ lehké
150 Kč
- bageta nebo ciabatta, nejlépe jednodenní, 2 až 3 ks
- čerstvé bylinky – kopr, bazalka, tymián, 1 hrnek
- česnek, 2 celé stroužky
- sýr halloumi – sýr určený na grilování, 2 balení
- olivový olej
- sůl
- koření
- libovolná zelenina na ozdobení
Ciabattu nakrájíme na 1,5 cm silné plátky, potřeme je česnekem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a okořeníme. Z obou stran opečeme na grilu.
Sýr halloumi nakrájíme na 0,5 až 1cm plátky, které opékáme společně s pečivem.
Hned poté, co crostini sundáme z ohně, položíme na ně plátky sýra, ozdobíme je zeleninou, bylinkami a posypeme nasekanou jarní cibulkou.
Kuřecí paličky s třešňovou omáčkou
45 minut ■ 4 až 5 osob ■ lehké
95 Kč
- kuřecí stehna, 4–6 ks
- balzamikový ocet, 1 hrnek
- sůl
- mletý pepř
- olivového oleje, 2 lžíce
Třešňová omáčka
- vypeckované třešně, 2 hrnky
- šťáva (nebo džus) z granátového jablka, 1/2 hrnku
- červeného vína, 1/4 hrnku
- balzamikový ocet, 1/4 hrnky
- kukuřičný škrob, 1,5 lžičky
- voda, 1,5 lžičky
- máslo, 1 lžíce
- sůl
- cukr
- mletý pepř
Každé kuřecí stehno důkladně potřeme balzamikovým octem. Každé zvlášť obalíme v potravinové fólii a necháme v chladničce marinovat hodinu (ne víc, maso by bylo příliš kyselé a začalo by se rozpadat).
Aby bylo maso hotové současně s omáčkou, začneme s grilováním i přípravou omáčky najednou. Kuřecí stehna po vyndání z chladničky zbavíme potravinové fólie, nasolíme, okořeníme a začneme grilovat na mřížce. Bude to trvat podle velikosti asi 8 minut z každé strany.
Mezitím si na pánvi ohřejeme třešně. Zalijeme je červeným vínem, které necháme chvíli odpařovat. Asi po minutě přidáme balzamikový ocet, šťávu z granátového jablka a povaříme asi dvě minuty. V hrnku smícháme kukuřičný škrob s vodou a přidáme do omáčky. Mícháme, dokud nezhoustne, odstavíme ji z tepla a přidáme máslo. Na závěr přidáme podle chuti sůl, koření a cukr, dokud nedosáhneme požadované vyváženosti sladké, slané a kyselé chuti.
Ugrilovaná kuřecí stehna podáváme ještě teplá, přelitá omáčkou s celými kousky třešní.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock