příprava 15 minut + 30 minut ♦ 10 porcí ♦ středně těžké
Těsto
- ovesné vločky, 2,5 hrnku
- 0,5 hrnku vlašských ořechů
- med, 2 až 3 lžíce
- vejce, 2 ks
- mléko, 100 ml
- prášek do pečiva, 1/2 lžičky
- skořice, 1 lžička
Náplň
- jemný tvaroh, 400 g
- med / stevia, 3 lžíce
Posyp
- vlašské ořechy, 30 g
- upečené těsto, menší kousek
Ovesné vločky rozmixujeme nebo pomeleme dohromady s vlašskými ořechy na mouku. Potom k ořechovomoučné směsi přimícháme všechny zbývající suroviny na těsto.
Formu (s rozměry přibližně 25 x 25 cm) vyložíme papírem na pečení a vylijeme do ní třetinu dávky těsta. Těsto pečeme 10 minut při 180 °C. Totéž zopakujeme se zbývajícími dvěma třetinami těsta.
Upečené těsto necháme vychladnout a následně každý čtverec překrojíme na polovinu –
získáme tak vyšší koláč. Trochu těsta si odložíme stranou na posyp.
Na krém dohromady smícháme tvaroh a med (případně stevii).
Vychlazené části korpusu vrstvíme střídavě s tvarohovým krémem. Vršek potřeme poslední vrstvou krému a nakonec ho posypeme nadrobno nasekanými ořechy a nadrobeným těstem. Koláč dáme ztuhnout do chladničky alespoň na 3 hodiny.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock