Vaření

Zdravá verze pro milovníky marlenky: Medová marlenka po domácku

Chutný medový koláček na způsob známé marlenky, ve zdravějším a odlehčenějším provedení.

medová marlenka

příprava 15 minut + 30 minut ♦ 10 porcí ♦ středně těžké

Těsto

  • ovesné vločky, 2,5 hrnku
  • 0,5 hrnku vlašských ořechů
  • med, 2 až 3 lžíce
  • vejce, 2 ks
  • mléko, 100 ml
  • prášek do pečiva, 1/2 lžičky
  • skořice, 1 lžička

Náplň

  • jemný tvaroh, 400 g
  • med / stevia, 3 lžíce

Posyp

  • vlašské ořechy, 30 g
  • upečené těsto, menší kousek

Ovesné vločky rozmixujeme nebo pomeleme dohromady s vlašskými ořechy na mouku. Potom k ořechovomoučné směsi přimícháme všechny zbývající suroviny na těsto.

Formu (s rozměry přibližně 25 x 25 cm) vyložíme papírem na pečení a vylijeme do ní třetinu dávky těsta. Těsto pečeme 10 minut při 180 °C. Totéž zopakujeme se zbývajícími dvěma třetinami těsta.

Upečené těsto necháme vychladnout a následně každý čtverec překrojíme na polovinu –
získáme tak vyšší koláč. Trochu těsta si odložíme stranou na posyp.

Na krém dohromady smícháme tvaroh a med (případně stevii).

Vychlazené části korpusu vrstvíme střídavě s tvarohovým krémem. Vršek potřeme poslední vrstvou krému a nakonec ho posypeme nadrobno nasekanými ořechy a nadrobeným těstem. Koláč dáme ztuhnout do chladničky alespoň na 3 hodiny.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock