Zahrada Zdraví

Zdravá výživa: Znáte všechny zázvorovité rostliny a jejich účinky?

Léčivé koření – Ve středověku se exotické koření vyvažovalo zlatem. Kořeninové rostliny, jako je zázvor, kurkuma či u nás méně známý galgán, lze totiž využít nejen na dochucování jídel, ale i na léčení či jako prevenci.

koření

Trojice asijského koření účinného proti zánětům

Jiný kraj, jiný mrav a dalo by se říci, že i jiné koření. Zatímco u nás jsme kořenili jídla hlavně domácím kořením, tedy bylinkami, kořenovou zeleninou a cibulovinami (až ve středověku se začalo používat dovážené koření), v exotických, hlavně tropických zemích vždy využívali mnohem širší paletu koření. Intenzivnější sluneční záření vytváří v rostlinách více silic a chuťových látek. Obyvatelé těchto teplých oblastí si z přírody vybírají na dochucování pokrmů právě ty chuťově výraznější, ostřejší části rostlin, které podněcují chuť do jídla (ta je v tomto prostředí do určité míry přirozeně potlačovaná). Tato ostře chutnající koření svými obsahovými látkami s antimikrobiálními vlastnostmi dezinfikují jídlo a zlepšují trávení. Právě tato jejich dezinfekční vlastnost chrání konzumenty před mnoha mikrobiálními útoky v teplém prostředí, kde se patogenní mikroorganismy velmi rychle množí. Pojďme se tedy blíže podívat na galgán, kurkumu a zázvor.

Společným znakem této trojice exotického koření je především jejich botanická příbuznost – patří do společné čeledi zázvorovitých rostlin. Všechny tři ukládají své ochranné a léčivé látky do rhizomy – oddenku, který často vypadá bizarně. Tyto rostliny mají do určité míry podobné chuťové i léčivé vlastnosti, samozřejmě se zvláštními specifiky pro každé koření.

Galgán se hojně využívá v Číně, Thajsku a ve východní Indii, existuje asi dvě stě druhů, ale nejvíc se využívají hlavně dva: galgán malý neboli lékařský (Alpinia officinarum) a galgán velký (Alpinia galanga, syn. Languas galanga), nazývaný také thajský zázvor.

galgán
Galgán (Alpinia zerumbet)

Kořeněné léčení s galgánem

Galgán je výrazně aromatický a chutná nakysle, nahořkle i pálivě, má silnější chuť než pepř. Galgán malý má pálivější vůni než velký a trochu připomíná eukalyptus. Jeho chuť je pikantní a blízká kardamomu a zázvoru. Galgán velký má zase chuť podobnou směsi pepře a zázvoru, je trochu nakyslý s příchutí citrónu.

Galgán je nápomocný hlavně při stagnaci zkonzumované stravy, při zvracení, průjmech, bolestech žaludku, chronických zánětech střev, při otravě alkoholem, kašli, zánětu průdušek, ústní dutiny a hltanu, při jaterních a žlučníkových problémech.

Slouží i jako účinné afrodiziakum – kousek oddenku se žvýká v ústech, což má sice nepříjemnou chuť, ale zato přirozeně reguluje pochody pánve a současně i odstraní zápach z úst a dezinfikuje je. Taktéž potlačuje zánět dásní.

Galgán se často používá i jako zahřívací prostředek, například při revmatizmu. Tehdy se užívá denní dávka 1 až 3 g v následující podobě: 0,5 až 1 g sušeného a mletého galgánového oddenku zalijeme 150 ml vroucí vody, po 10 minutách scedíme a pijeme třikrát denně před jídlem. Při zkaženém žaludku zase užíváme galgánový prášek v dávce na špičku nože a zapíjíme ho vodou.

Koncentraci užívaných přípravků z galgánu nezvyšujeme, aby nedošlo k nepříjemnému podráždění sliznic. Taktéž se nedoporučuje ani při vředové nemoci žaludku, dvanácterníku a střev.

Kurkuma – léčivý „kořen života“

Kurkuma se nerozpouští ve vodě, ale jen v tuku a v alkoholu. I když to respektujeme při přípravě jídel či léčení, i tak je přímé tělesné využití zkonzumované kurkumy v našem těle velmi slabé. Teprve nedávno se však přišlo na to, že pokud ke kurkumě přidáme trochu pepře, tak v něm obsažený piperin zvýší využitelnost účinných látek kurkumy naším tělem až tisíckrát. A zajímavé je i to, že v Indii už odpradávna používají na dochucování jídel více než samotnou kurkumu různé směsi koření označované jako kari. V nichž je vedle kurkumy a dalšího koření vždy přítomný i pepř. Kdo to těm Indům v dávnověku asi poradil? My tento jev dnes už známe pod vědeckým názvem synergie, oni se však zřejmě řídili spíše intuicí, zkušeností, pozorováním.

koření, kurkuma
Kurkuma pravá (Curcuma longa)

Ve vlhkém a horkém tropickém prostředí, v němž kurkuma roste, se agresivní mikroorganismy velmi rychle množí, proto si musela i tato rostlina vytvořit mnoho ochranných látek. A ty mají na nás velmi blahodárný účinek. Dosud jich v kurkumě objevili několik set; z těch nejznámějších jsou to hlavně kurkumin, demetoxikurkumin a bisdemetoxikurkumin. Obsažené esenciální oleje mají při vnějším či vnitřním použití výrazný antibakteriální, antiparazitický, antihelmintický i protiplísňový účinek. Přítomný kurkumin (anglicky turmeric) je vonná silice a současně je to i krásně žluté barvivo rozpustné v alkoholu.

Kurkuma pravá (Curcuma longa) se nazývá také indický šafrán či žlutý zázvor, ale lze ji najít i pod označením turmeric. Oddenek má žlutou až oranžovou barvu.

V Indii se vypěstuje více než 90 % její světové produkce. V ajurvédě se kurkuma běžně používá na čištění krve, při kožních problémech, ale základními orgány, které léčí, jsou srdce, játra, plíce, kůže, trávicí orgány, nervový systém, také má blahodárný vliv na imunitu. Často se využívá na odstraňování bolesti, při chronických poruchách trávení, na regulaci krevního oběhu, proti průjmu a močovým problémům. Výrazně pomáhá diabetikům. Řadí se mezi přírodní antibiotika, pomáhá při potlačování virů, stimuluje imunitní systém, blokuje růst a rozmnožování rakovinových buněk a jako lapač volných radikálů zpomaluje stárnutí. Má detoxikační účinky.

Při rýmě je dobré častěji kloktat teplým kurkumovým čajem. Při plynatosti se zase doporučuje dát si po jídle ještě několik lžic jogurtu s trochou kurkumy.

Nálev nebo odvar se dělá z 8 g kurkumy. Při nečisté pleti se smíchá lžíce mandlového oleje se lžičkou kurkumy, touto kašičkou natřeme pleť zvlhčenou teplou vodou a necháme působit 15 minut. Masku smyjeme vlažnou vodou.

Nezapomeňte
Účinné látky z kurkumy se lépe vstřebávají, pokud ji smícháte s malým množstvím pepře!

Zázvor lékářský

Zázvor lékařský, zázračný zázvorový kořen (Zingiber officinale), nazývaný také kořen života, pochází z jihovýchodní Asie. Je to vytrvalá bylina s dužinatými, hlízovitými oddenky. Zázvor potřebuje až 1 500 mm vodních srážek za rok, vysoké teploty a krátké suché období, kdy se „zatahuje“. Půda musí být velmi výživná, schopná zadržovat vodu, ale i propustná a bez kamenů, které by deformovaly jeho oddenky. V podobných podmínkách ho můžeme pěstovat i doma v nádobě nebo v polyethylenovém sáčku; musíme mu však zajistit dostatek světla (ne přímé slunce). Sbírá se po 10 měsících od výsadby.

zázvor
Zázvor lékařský, Zingiber officinale)

Zjistilo se, že zázvor obsahuje až sto šedesát účinných preventivně-léčivých látek; 100 g zázvoru obsahuje 130 mg hořčíku, 100 mg vápníku, 17 mg železa, 140 mg fosforu a 10 mg draslíku. Nejvíc preventivně-léčivých účinků mají jeho složky – gingerol, gingerdion a shoagol. Jsou aktivní proti bolesti, zánětu, horečce, snižují krevní tlak i cholesterol, regulují hladinu krevního cukru, uklidňují, odpuzují hmyz, tlumí kašel, mají protisráženlivý a prokrvující účinek, působí detoxikačně, ale i výrazně imunostimulačně a mají protinádorový účinek.

Toto koření se aktivně využívá při ateroskleróze, astmatu, artritidě, při bolestech páteře a kloubů, při hubnutí aj. Při kinetóze – nevolnosti při cestování – můžeme namísto syntetických léků raději žvýkat kousek zázvoru.

Indická ajurvéda ho využívá i na zlepšení paměti (lepší prokrvení mozku). V duševní oblasti zázvor pomáhá zrušit energetické blokády a odvádí negativní energii. Osvobozuje člověka od duševního útlaku, rozpouští nervozitu. Kromě dochucování jídel je nejjednodušší preventivní i léčebné využití zázvoru ve formě čaje či limonády, případně piva, ale i ve formě obkladů a koupelí. Dávky bychom však neměli přehánět, protože i zde platí, že je lepším sluhou než pánem.

Práškového zázvoru stačí 2 až 3 g. Z jednoho hrnku zázvorového výluhu (1/2 lžičky mletého zázvoru zalijeme 250 ml horké vody a louhujeme 10 minut) získáme asi 250 mg účinných látek. Čtvrt litru zázvorového piva obsahuje 1 g zázvoru. Plátek zázvoru s průměrem 2,5 cm, silný 0,6 cm obsahuje asi 500 mg aktivních látek. Denně stačí sníst 2 až 3 plátky.

Je známá, i když ojedinělá, ale přece určitá kontraindikace při užívání zázvoru. Proto pokud máme problémy se žlučovými kameny, kožní záněty či vředy, je nutné se poradit vždy s lékařem. Taktéž před operací nejezme zázvor kvůli možnému zvýšenému krvácení. Dětem do 6 let ho raději nedávejme.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock, istock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů