Vaření

Zdravé recepty z řepy: Chutné vitamíny na talíři

Vyzkoušejte a objevte skvělou chuť receptů z červené řepy. S řepovým sirupem budete mít vitamínovou zásobu vždy po ruce.

červená řepa

Proč je řepa zdravá?

  • Má očistný vliv na náš organismus.
  • Podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Má blahodárné účinky na poškozená játra.
  • Obsahuje organické minerální soli, které obnovují vážně poškozenou buněčnou tkáň (dlouhodobou konzumací alkoholu).
  • Příznivě ovlivňuje pevnost kostí, vazivových tkání, nehtů.
  • Je vhodná pro lidi se zvýšenou činností štítné žlázy.
  • Je vhodná pro lidi s chřipkou a nachlazením (urychluje léčbu).

červená řepa

Upozornění: Při pití šťávy z řepy je třeba postupovat obezřetně, nadměrné množství může přivodit nevolnost!

Čokodezert s řepou

červená řepa

90 minut + 30 minut pečení ¦ pro celou rodinu ¦ středně těžké

  • syrová řepa, 400 g
  • mrkev, 100 g
  • kvalitní tmavá čokoláda, 200 g
  • máslo, 100 g
  • vejce, 4 ks
  • hnědý třtinový cukr, 200 g
  • hladká špaldová mouka, 100 g
  • kakao, 1 lžíce
  • kypřicí prášek do pečiva, 1 balíček
  • pikantní ovocný džem, např. rybízový, meruňkový, hroznový

Umytou, neoloupanou řepu i mrkev povaříme v hrnci s vodou přibližně hodinu doměkka. Necháme vychladnout a oloupeme.

Oloupanou měkkou řepu s mrkví rozmačkáme vidličkou, přidáme na menší kousky nalámanou čokoládu a dobře promícháme.

Mixérem našleháme vejce s cukrem. K našlehaným vejcím přidáme rozpuštěné máslo a řepovo-čokoládovou směs. Vše spolu smícháme.

Nakonec do mokrých ingrediencí přimícháme suché – mouku, kypřicí prášek a kakao. Důkladně promícháme.

Připravené těsto nalejeme do vymaštěné a moukou vysypané kulaté dortové formy a dáme na 30 minut péci do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 °C.

Upečený řepový koláč necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom ho potřeme pikantním ovocným džemem.

  • Aby se vám s koláčem snáze manipulovalo, můžete na spodek formy použít papír na pečení.

Salát s vinigrette s okurkami a zelím

červená řepa

  • řepa, 1 ks
  • mrkev, 2 ks
  • brambory, 4 až 6 ks podle velikosti
  • jablko, 1 ks
  • malá cibule, 1 ks
  • kyselé zelí, 100 g
  • kyselé okurky, 2 ks
  • hrášek, 1 konzerva
  • sůl
  • slunečnicový olej (za studena lisovaný), dvě až tři lžíce
  • jablečný ocet, podle chuti

Mrkev, řepu a brambory uvaříme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Vychladlou zeleninu oloupeme.

Uvařenou zeleninu, cibuli, kyselé okurky a jablko nakrájíme na kostky.

V nádobě smícháme nakrájenou zeleninu, kyselé zelí (můžete ho nakrájet) a hrášek, přidáme slunečnicový olej a sůl a promícháme.

Je-li salát málo výrazný, přidáme jablečný ocet.
Je-li zelí příliš kyselé, propláchněte ho ve studené vodě, vyždímejte a až potom přidejte do salátu.
K salátu můžete přidat i kysanou smetanu, jogurt nebo majonézu.

Vitamínový sirup z červené řepy

  • nastrouhaná řepa, 2 kg
  • voda, 3 litry
  • cukr, 3 kg
  • kyselina citronová, 100 g
  • maliny, případně jahody nebo jiné drobné ovoce, jedna menší miska

červená řepa

Do hrnce dáme řepu, nalijeme vodu a vaříme přibližně 1,5–2 hodiny. Potom scedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou a dobře rozmixované ovoce. Všechno dohromady dobře promícháme a necháme povařit.

Horký sirup nalejeme do připravených lahví, dobře uzavřeme, zabalíme do deky a necháme vychladnout do dalšího dne.

Takto připravené lahve odložíme na tmavé místo a používáme podle potřeby.

Text: redakce
Foto: Isifa/Shutterstock