Proč je řepa zdravá?
- Má očistný vliv na náš organismus.
- Podporuje tvorbu červených krvinek.
- Má blahodárné účinky na poškozená játra.
- Obsahuje organické minerální soli, které obnovují vážně poškozenou buněčnou tkáň (dlouhodobou konzumací alkoholu).
- Příznivě ovlivňuje pevnost kostí, vazivových tkání, nehtů.
- Je vhodná pro lidi se zvýšenou činností štítné žlázy.
- Je vhodná pro lidi s chřipkou a nachlazením (urychluje léčbu).
Upozornění: Při pití šťávy z řepy je třeba postupovat obezřetně, nadměrné množství může přivodit nevolnost!
Čokodezert s řepou
90 minut + 30 minut pečení ¦ pro celou rodinu ¦ středně těžké
- syrová řepa, 400 g
- mrkev, 100 g
- kvalitní tmavá čokoláda, 200 g
- máslo, 100 g
- vejce, 4 ks
- hnědý třtinový cukr, 200 g
- hladká špaldová mouka, 100 g
- kakao, 1 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva, 1 balíček
- pikantní ovocný džem, např. rybízový, meruňkový, hroznový
Umytou, neoloupanou řepu i mrkev povaříme v hrnci s vodou přibližně hodinu doměkka. Necháme vychladnout a oloupeme.
Oloupanou měkkou řepu s mrkví rozmačkáme vidličkou, přidáme na menší kousky nalámanou čokoládu a dobře promícháme.
Mixérem našleháme vejce s cukrem. K našlehaným vejcím přidáme rozpuštěné máslo a řepovo-čokoládovou směs. Vše spolu smícháme.
Nakonec do mokrých ingrediencí přimícháme suché – mouku, kypřicí prášek a kakao. Důkladně promícháme.
Připravené těsto nalejeme do vymaštěné a moukou vysypané kulaté dortové formy a dáme na 30 minut péci do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 °C.
Upečený řepový koláč necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. Potom ho potřeme pikantním ovocným džemem.
- Aby se vám s koláčem snáze manipulovalo, můžete na spodek formy použít papír na pečení.
Salát s vinigrette s okurkami a zelím
- řepa, 1 ks
- mrkev, 2 ks
- brambory, 4 až 6 ks podle velikosti
- jablko, 1 ks
- malá cibule, 1 ks
- kyselé zelí, 100 g
- kyselé okurky, 2 ks
- hrášek, 1 konzerva
- sůl
- slunečnicový olej (za studena lisovaný), dvě až tři lžíce
- jablečný ocet, podle chuti
Mrkev, řepu a brambory uvaříme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Vychladlou zeleninu oloupeme.
Uvařenou zeleninu, cibuli, kyselé okurky a jablko nakrájíme na kostky.
V nádobě smícháme nakrájenou zeleninu, kyselé zelí (můžete ho nakrájet) a hrášek, přidáme slunečnicový olej a sůl a promícháme.
Je-li salát málo výrazný, přidáme jablečný ocet.
Je-li zelí příliš kyselé, propláchněte ho ve studené vodě, vyždímejte a až potom přidejte do salátu.
K salátu můžete přidat i kysanou smetanu, jogurt nebo majonézu.
Vitamínový sirup z červené řepy
- nastrouhaná řepa, 2 kg
- voda, 3 litry
- cukr, 3 kg
- kyselina citronová, 100 g
- maliny, případně jahody nebo jiné drobné ovoce, jedna menší miska
Do hrnce dáme řepu, nalijeme vodu a vaříme přibližně 1,5–2 hodiny. Potom scedíme, přidáme cukr, kyselinu citronovou a dobře rozmixované ovoce. Všechno dohromady dobře promícháme a necháme povařit.
Horký sirup nalejeme do připravených lahví, dobře uzavřeme, zabalíme do deky a necháme vychladnout do dalšího dne.
Takto připravené lahve odložíme na tmavé místo a používáme podle potřeby.
Text: redakce
Foto: Isifa/Shutterstock