Rostlinná mléka jsou výbornou náhradou za živočišná, především v případě alergie na mléko nebo při léčbě některými léky, při nichž se nesmějí konzumovat mléčné výrobky. Konkrétně makové mléko má hodně vápníku, ale i dalších minerálních látek, jako jsou železo a zinek. Můžeme jím nahradit kravské mléko při vaření a pečení. Nebo si jen tak nalít sklenici makového mléka.
Na rozdíl od makových semínek je „mléko“ z máku mnohem lépe stravitelné, dokonce pomáhá při překyselení organismu. A to hlavně tehdy, když ho pijeme čerstvé. Doporučuje se též při osteoporóze. Jeho příprava je vskutku jednoduchá. Navíc když si ho připravíme doma, víme, co do něj dáváme, a vyhneme se tak mnoha přídavným látkám, které obsahují některá prodávaná rostlinná mléka.
Kontrolní seznam
na 1 litr mléka
- mák 100 g
- voda 1 l
Pomůcky
- stolní mixér (zvládne to i výkonný tyčový, jen to bude trvat déle)
- jemné sítko
- gáza nebo plátýnko (není nutností)
- láhev na skladování mléka
Postup práce na domácí přípravu rostlinného mléka z máku
1 Příprava máku
Odvážíme 100 g nemletého máku a nasypeme do nádoby s objemem více než 1 l.
2 Máčení
Mák zalijeme jedním litrem vody, promícháme a necháme máčet při pokojové teplotě několik hodin, nejlépe přes noc.
3 Mixování
Mák i s vodou, ve které stál, přelijeme do stolního mixéru a mixujeme na nejvyšší výkon. Několikrát zopakujeme.
4 Cezení
Směs přecedíme přes jemné sítko, které položíme na širší misku. Pokud takové nemáme, použijeme gázu nebo plátýnko.
5 Mačkání
Mák v gáze rukou pořádně zmáčkneme, aby veškerá tekutina vytekla. Cedíme-li přes sítko, pomůžeme si lžící.
Zkuste ho použít i při vaření a pečení.
Blogerka radí
Blogerka, propagátorka zdravého vaření, Soňa Maléterová
- Během namáčení má voda nevábně šedé zbarvení. Nemusíte se bát, po rozmixování získá mléko pěknou bílou barvu.
- Po scezení nechejte mléko v misce alespoň pět minut odpočívat. Na dno klesnou usazeniny, které při opatrném přelévání naběračkou do láhve zůstanou v misce.
- Nemáte-li stolní mixér, můžete si doma makové mléko vyrobit i pomocí tyčového. Bude to trvat o něco déle, ale dá se to.
- Pro zlepšení chuti můžete mléko mírně osladit, případně ochutit skořicí a vanilkou. Pokud ho chcete popíjet při překyselení organismu, slazení nedoporučuji.
- Použijete-li při přípravě mléka méně vody, bude mléko hustší, podobně jako smetana. V tomto případě doporučuji dát na 100 g máku 800 ml vody.
- Hotové mléko skladujeme v uzavřené láhvi v lednici. Spotřebujeme do tří dnů.
- Zbytky máku můžeme též odložit do lednice a později (do tří dnů) použít do korpusů nebo náplní koláčů, například do makového závinu.
Text a realizace Soňa Maléterová
Foto autorka, iStock
Zdroj časopis Recepty prima nápadů