Cuketa plněná masem a zeleninou
4 porce ♦ 30 minut + 40 minut zapékání snadné
- cukety, 2 středně velké kusy
- mleté hovězí maso, 250 g
- mleté vepřové maso, 250 g
- cibule, 1 ks
- žlutá paprika, 1 ks
- pórek, 1 ks
- mrkev, 1 ks
- rajský protlak, 2 lžíce
- kysaná smetana, 2 lžíce
- tvrdý sýr (eidam), 100 g
- sladká mletá paprika, 1 lžička
- čerstvý tymián
- mletý černý pepř
- sůl
- slunečnicový olej
- čerstvá petrželová nať na ozdobení
Cukety omyjeme, osušíme a podélně rozřežeme na polovinu. Jsou-li uvnitř velká jadérka, lžičkou je vydlabeme.
Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. Papriku překrojíme, vyřežeme jaderník a dužinu pokrájíme na kostky, pórek nakrájíme na kolečka, očištěnou mrkev nastrouháme.
V pánvi na rozehřátém oleji cibuli necháme zesklovatět, přidáme nakrájenou papriku, pórek a nastrouhanou mrkev. Smažíme asi 5 minut.
[related_post]
Přidáme mleté maso a důkladně promícháme. Směs ochutíme solí, černým pepřem, tymiánem a mletou paprikou. Přidáme protlak. Restujeme, dokud maso nezměkne. Odstavíme z plamene a přimícháme kysanou smetanu.
Troubu vyhřejeme na 180 °C. Vydlabané cukety naplníme masovo-zeleninovou směsí a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.
Naplněné cukety vložíme do vyhřáté trouby. Zapékáme asi 40 minut. Před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock