Vaření

Ze zahrady do kuchyně: Cuketa plněná masem a zeleninou

Nepromeškejte sezonu zeleninové úrody a s chutí se pusťte do vaření…

plněná cuketa

Cuketa plněná masem a zeleninou

4 porce ♦ 30 minut + 40 minut zapékání snadné

  • cukety, 2 středně velké kusy
  • mleté hovězí maso, 250 g
  • mleté vepřové maso, 250 g
  • cibule, 1 ks
  • žlutá paprika, 1 ks
  • pórek, 1 ks
  • mrkev, 1 ks
  • rajský protlak, 2 lžíce
  • kysaná smetana, 2 lžíce
  • tvrdý sýr (eidam), 100 g
  • sladká mletá paprika, 1 lžička
  • čerstvý tymián
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • slunečnicový olej
  • čerstvá petrželová nať na ozdobení

plněná cuketa

Cukety omyjeme, osušíme a podélně rozřežeme na polovinu. Jsou-li uvnitř velká jadérka, lžičkou je vydlabeme.

Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. Papriku překrojíme, vyřežeme jaderník a dužinu pokrájíme na kostky, pórek nakrájíme na kolečka, očištěnou mrkev nastrouháme.

V pánvi na rozehřátém oleji cibuli necháme zesklovatět, přidáme nakrájenou papriku, pórek a nastrouhanou mrkev. Smažíme asi 5 minut.

[related_post]

Přidáme mleté maso a důkladně promícháme. Směs ochutíme solí, černým pepřem, tymiánem a mletou paprikou. Přidáme protlak. Restujeme, dokud maso nezměkne. Odstavíme z plamene a přimícháme kysanou smetanu.

Troubu vyhřejeme na 180 °C. Vydlabané cukety naplníme masovo-zeleninovou směsí a posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem.

Naplněné cukety vložíme do vyhřáté trouby. Zapékáme asi 40 minut. Před podáváním posypeme nasekanou petrželovou natí.

Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock