Využití chleba v domácnosti není spojené pouze s kuchyní
Využití chleba je mnohem širší, než si dokážete představit. V kuchyni je nezbytnou surovinou pro přípravu nespočtu pokrmů, jeho využití však sahá daleko za hranice vaření, a to od péče o zahradu, přes úklid, až po domácí léčbu. Možnosti jsou ve skutečnosti nekonečné. Pojďte proto s námi společně odhalit tajemství tohoto jedinečného potravinářského produktu.
Chlebem můžete oživit třeba svou zahradu
Pokud chcete mít úrodnou a zdravou zahradu, můžete vyzkoušet netradiční způsob, jak zlepšit kvalitu půdy a přilákat užitečný hmyz. Potřebujete k tomu pouze starý chleba, který byste jinak vyhodili. Důležité však je, aby nešlo o chleba s vysokým obsahem soli, protože může poškodit půdu. Nejlepší je starý, ale ne plesnivý chléb. Chléb poslouží jako zdroj organického materiálu, který se v půdě postupně rozloží a uvolní živiny. Chléb proto vložte na zahradě do dostatečně velké a hluboké jámy. Zahrňte ho zeminou a dobře ho zalijte. Dostatečná vlhkost urychlí jeho rozklad. Za dva týdny zkontrolujte stav. Chléb by měl být již rozložený, pokud ne, zbytky odstraňte. Zeminu s žížalami pak můžete rozptýlit po pozemku.
Chléb vám může pomoci uchovat čerstvost potravin
V případě, že nechcete, aby vám okoral rozkrojený dort, zkuste jednoduchý trik. K řezné ploše přiložte krajíc chleba. Chléb absorbuje vlhkost a zabrání dortu, aby okoral. A pozor tento trik funguje i u jiných potravin, jako marshmallow nebo sušenky. Stačí, když kousek chleba vložíte do nádoby s potravinou, které chcete udržet měkkou. Chléb v uzavřené nádobě pohltí vlhkost a zabrání vysychání. Potraviny si tak uchovají po delší dobu svou původní chuť i konzistenci. A proč to funguje? Je to jednoduché, chléb je přírodní absorbent, díky své porézní struktuře dokáže absorbovat vlhkost z okolního prostředí.
Chleba jako univerzální čistič
Jeho měkká struktura a skvělé absorpční schopnosti z chleba dělají účinný čistící prostředek. Užmoulaný do koule se stane jakousi domácí gumou, která se dokáže vypořádat s nejrůznějšími nečistotami. A jeho střídka si pak skvěle poradí (lépe než ubrousek) s rozlitou polévkou, omáčkami i mastnými skvrnami. Starý uschlý chleba vám potom pomůže vyčistit špinavý mlýnek na kávu nebo sekáček. Stačí, když v něm pár kousků chleba rozemelete. Chleba absorbuje zbytky kávy a jiných nečistot, odstraní nepříjemné pachy i mastnotu.
V neposlední řadě vám chléb může posloužit místo domácí lékárničky
Díky svým absorpčním vlastnostem a měkké struktuře může být chleba účinný při řešení různých drobných zdravotních problémů. V případě, že se vám třeba zadřela tříska, namočte kousek chleba do teplé vody a přiložte ho na postižené místo. Obvažte a nechte působit přes noc. Chléb změkčí pokožku kolem třísky, vytvoří vakuum, které třísku postupně vytáhne ven. Podobně to funguje i při odstranění hmyzích žihadel. Pomoci vám může i v případě tvořících se vředů. Potom, co namočíte do teplého mléka a přiložíte ho na postižené místo, dokáže zmírnit zánět a urychlit hojení. Nicméně, i když je chleba skvělým přírodním prostředkem, který vám může pomoci, není vhodný pro léčbu vážnějších zdravotních problémů. S nimi se vždy bez váhání obraťte na lékaře.
Text: Adriana Dosedělová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů