Slupky od jablek, co v sobě skrývají?
Slupky od jablek skrývají vlákninu, a to až ⅓ veškeré vlákniny v jablku. Ta je velmi důležitá pro správné fungování trávicího systému. Pomáhá rovněž i při hubnutí. Dále se zde nachází také velké množství kvercetinu, což je pro změnu mocný antioxidant, který bojuje proti volným radikálům a zánětům v těle. Zmírňuje dýchací potíže, chrání plíce před dráždivými látkami a zlepšuje mozkové funkce. V jablečných slupkách se nachází většina vitamínů a minerálů. Obsahuje třeba ⅓ denní spotřeby vitamínů C, kyselinu listovou, vitamín A a draslík. Také má až 4x více vitamínu K než dužina.
Můžete jimi vyčistit třeba hliníkové nádobí
Slupky z jablek nejprve vložte do vody a přiveďte k varu. Chvíli povařte a pak snižte plamen na minimum. Na mírném plameni slupky dále vařte 30 minut. Posléze nechte vychladnout, vyberte slupky a vychlazeným roztokem hliníkové nádobí očistěte. Kyselina jablečná v roztoku dokáže odstranit nevzhledné skvrny z hliníku.

Vyrobte si z jablečných slupek přírodní osvěžovač vzduchu
Stačí, když hrst jablečných slupek přelijete vařící vodou a dovolíte vůni se rozptýlit po celé místnosti. Ještě lépe to funguje, když misku umístíte na topení. Pokud byste chtěli provonět své oblečení, musíte na to trochu jinak. Slupky nejprve musíte usušit (na slunci, v troubě nebo na topení) a potom je vložte do bavlněného sáčku, který umístíte do skříně. Oblečení vám pak bude vonět krásně po jablkách.
Z jablečných slupek si kromě osvěžovače můžete vyrobit i potpourri
Abyste si mohli vyrobit potpourri, usušte si nejprve slupky z jablek, několik plátků jablek a několik jadérek. Potřebujete získat 1 šálek suché směsi. To potom smíchejte s 1 tyčinkou skořice, 3 kousky zázvoru a 1 lžičkou hřebíčku. Takto připravenou směs potom vložte do konvice nebo kastrůlku, který zalijete do ⅔ vodou. Vše přiveďte do varu a posléze nechte jen mírně probublávat. Zbytek nasušené směsi uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nejlépe v mrazáku.

Slupky od jablek mohou být skvělými pamlsky pro psy
Aby tomu tak bylo, nejprve je nakrájejte na malé kousky, aby jejich skus nepředstavovalo nebezpečí udušením. Pak je vysušte v troubě nebo sušičce na ovoce. Takto nakrájené slupky můžete přidat i do jiných receptů pro domácí psí pamlsky.
Slupky od jablek můžete použít i na své zahrádce
Pokud máte zeleninovou zahrádku nebo balkon s rostlinami, můžete použít jablečné slupky k vytvoření kvalitního hnojiva. Stačí, když je nasekáte na drobné kousky a smícháte je s jiným organickým odpadem, abyste vytvořili domácí kompostovou směs. Tuto směs potom rozprostřete na půdu a uvidíte, jak se bude vašim rostlinám dařit.

Z jablečných slupek si rovněž můžete vyrobit i jablečný ocet, který je rovněž i skvělý čistící prostředek
Na výrobu jablečného octu potřebujete 1 kg slupek z jablek a semínek, které vložíte do velké sklenice od okurek. Nahoře by vám mělo zůstat trochu místa. V 1 litru teplé vody potom rozpusťte 2 lžíce cukru. Hotovým roztokem pak zalijte slupky jablek. Vše důkladně promíchejte a sklenici přikryjte gázou nebo lněným plátýnkem a zajistěte gumičkou. Nádobu uchovávejte na teplém a suchém místě. Obsah denně promíchávejte po dobu následujících 4-6 týdnů. Potom, co zmizí pěna, je ocet hotový. Můžete ho přelít do čistých lahví a důkladně ho uzavřít. Jablečný ocet se přitom nehodí jen do kuchyně, používá se i v rámci péče o vlasy a pleť. Pro své antibakteriální vlastnosti je rovněž velmi oblíben i jako přírodní čistící prostředek, který skvěle vyleští a vyčistí celou vaši domácnost a zbaví ji i nepříjemných zápachů.

V neposlední řadě si z jablečných slupek můžete vyrobit i kvalitní pleťovou masku
Aby to bylo možné, je v tomto případě nutné, abyste slupky nejprve důkladně rozmixovali v mixéru. Vznikne vám tak husté pyré. To pak můžete smíchat s rozmixovanými slupkami od okurek. Takováto maska je obzvláště vhodná pro mastnou pleť. V případě, že však máte suchou pokožku, jablečné pyré smíchejte s bílým jogurtem. V případě, že byste chtěli získat peeling, do rozmixovaných jablečných slupek přidejte med.
Text: Adriana Dosedělová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů