Je totiž v nepřetržitém 24hodinovém provozu a jakékoliv nedostatky mohou ohrozit jeho životnost, a vám v nemalé míře i navýšit účty za elektrickou energii. Podívejte se na následující praktické tipy, jak mrazák odmrazit a dostat jej zpět do ideálního stavu.
Proč je důležité odstraňovat námrazu v mrazáku?
Od mrazáku očekáváme, že zvládne zamrazit vložené potraviny na stanovenou minusovou teplotu (nejčastěji na -18 °C). Při vkládání mají potraviny obvykle pokojovou teplotu nebo se do mrazáku přesouvají po ochlazení v ledničce. Tak či onak, bezprostředně po vložení interaguje teplota v mrazáku s teplotou potravin a uvolňuje se vlhkost, která se postupně zachytává na stěnách mrazáku a vzniká námraza. Někdy k vytvoření námrazy přispívá i časté otevírání mrazáku nebo porušení těsnění na jeho dveřích.
Přítomnost námrazy ztěžuje chod samotného mrazáku. Spotřeba energie je vyšší než ve stavu bez námrazy. To se celoročně negativně projeví i na rostoucích účtech za elektřinu, protože jde o spotřebič, který je nonstop v provozu.

Zhoršuje manipulaci
Námraza na stěnách zhoršuje manipulaci s odkládacími prostory. Zásuvky a boxy je čím dál těžší dostat na místo, a vyvinutím velké síly při zatlačení můžete mrazák dokonce vážně poškodit (například prasklý box, promáčklá stěna).Samotná námraza nefunguje jako izolant. Paradoxně snižuje schopnost mrazáku mrazit vložené potraviny. Energii totiž spotřebuje na vrstvu námrazy a potraviny se podstatně déle zamrazují.
Jak poznat, že dveře na mrazáku dokonale nedoléhají? Zaměřte se na vrstvu námrazy na stěnách. Pokud je někde viditelně silnější, může to znamenat, že právě na té straně chladný vzduch uniká. Jak často mrazák odmrazovat? Jde o činnost, kterou je obvykle třeba vykonat párkrát do roka, vždy je však lepší řídit se tloušťkou námrazy, a podle toho individuálně přizpůsobit i údržbu mrazáku.
Budete potřebovat:
- staré hadry nebo ručníky
- plastová škrabka nebo dřevěná obracečka
- hrnec
- teplá voda
- lavor/kbelík
- přepravka/chladicí taška na obsah mrazáku
- saponát na nádobí nebo ocet
Jednoduchý postup, jak odmrazit mrazák
Zatímco se voda zahřívá, vyndejte obsah mrazáku. Uskladněné zamražené potraviny naskládejte do přepravky, chladicí tašky či boxu. Odložte je na nejchladnější místo v domácnosti (do komory, na balkon…).
Zásuvky a boxy vyndejte a dejte například do sprchy nebo vany. Budou také potřebovat očistit. Okolo mrazáku rozložte staré ručníky a do mrazáku dejte několik starých utěrek, které nasají vodu.
Na utěrky v mrazáku položte hrnec s teplou vodou (ne horkou) a mrazák na několik minut zavřete. Teplo z vody se postará o poměrně rychlé uvolnění námrazy. Pozor, teplou ani horkou vodou nepolévejte stěny mrazáku!

Pomocí plastové škrabky nebo dřevěné obracečky opatrně stáhněte celé vrstvy námrazy. Nebude potřeba žádná velká síla. Použití nožů, jiných ostrých předmětů a silného tlaku je zcela nevhodné. Kusy námrazy odložte do kyblíku/lavoru a přebytečnou vodu utřete.

Když je námraza pryč, pusťte se do čištění stěn mrazáku. Výborně poslouží teplá saponátová voda, ještě lepší službu udělá teplá voda s obyčejným octem. Vyčistěte i boxy a osušené je vraťte do mrazáku. Mrazák zapojte do zásuvky, nechte alespoň 2 hodiny chladit a uložte zpět potraviny.
Text: Andrea Dingová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů